Geçmişten Günümüze Fable

Monster Notebook  26 Aralık 2023

Oyun

Albion’un mistik topraklarına hoş geldiniz. Burası, kahramanların ve kötülerin, büyücülerin ve sıradan köylülerin, fantastik yaratıkların ve tabii ki tekme atmalık tavukların merkezi. Kılıcınızla adalet getirebileceğiniz, kötülüğünüzle kaosu yayabileceğiniz, tavukları tekmeleyerek kendi yolunuzu seçebileceğiniz Albion, Lionhead Studios’un, mizah dolu Fable için yarattığı büyülü dünyalardan biri. Her ne kadar bazı oyunları, Xbox 360 platformuyla sınırlı kalmış olsa da öneminden ve değerinden bir şey yitirmeyen Fable serisinin, bazı başka önemli seriler gibi “reboot” etmesine az kaldı. Hazır, Fable’ın popülaritesi yeniden yükseliyorken dilerseniz gelin, geçmişten günümüze Fable’ın ana oyunlarına kısaca bir göz atalım ve oyun dünyasının gerçek ustalarından Peter Molyneux’nün bizlere Fable aracılığıyla neler sunduğuna bakalım.

Fable (2004)

Çıktığı yılı göz önüne aldığımızda aksiyon rol yapma oyunu türüne yeni bir boyut kazandırmayı hedefleyen ve bunu, büyük oranda başaran Fable, klasik “kahramanın yolculuğu” konseptine sırtını yaslıyordu. Bu noktada, oyuna bir çocuk olarak başlıyor, zamanla büyüyor ve “Karma Sistemi”ne dayalı oyun mekanikleriyle hem iyi hem de kötü kararlar alarak senaryodaki görevleri tamamlamanız gerekiyordu. Fable’ın neşeli ve masalsı atmosferi, Albion’un kendine has renkli karakterleri ve benzersiz mekânlarıyla bir araya gelip oyuncuyu yer yer kahkahalara boğarken zaman zaman gözlerinin dolmasına da neden olabiliyordu. Size büyük bir özgürlük tanıyan, hatta evlenip çocuk sahibi olabilmenizi mümkün kılan Fable’ın bu ekstraları, her ne kadar oyun dünyasına büyük bir etki etmese de yapımın geneline zenginlik kazandırıyordu. Microsoft Game Studios tarafından yayımlanan oyun, hayli iyi puanlar almayı başardı.

Fable II (2008)

İlk oyundan dört yıl sonra yayımlanan ve konu bakımından ilk oyunun 500 yıl sonrasında geçen Fable II, PC’yi pas geçen ve yalnızca Xbox 360 oyun konsolunda çıkan bir yapımdı. Teknik imkânların da gelişmesiyle sizlere daha geniş ve canlı bir dünya sunan, bunun yanında bireysel seçimlerinizi daha ön plana çıkaran Fable II, size, yolculuklarınıza eşlik edecek bir de köpek arkadaş veriyordu. Eşli oyuncu desteğiyle gelen yapım, arkadaşlarınızla birlikte Albion’un fantastik dünyasının derinlerine daha fazla dalabilmenizi sağlıyordu. Yüksek düzeyde etkileşim sunan dinamik dünyasıyla hem oyunculardan hem de eleştirmenlerden olumlu geri dönüşler alan Fable II, “Batı”nın en iyi aksiyon rol yapma oyunlarından biri olarak kabul edildi.

Fable III (2010)

Albion’un mistik topraklarına üçüncü kez adım attığınızda, atmosferin biraz değişmiş olduğunu hemen görebilirsiniz; zira Fable III, biraz daha ciddi tonda bir oyundu. Yönettiğiniz karakterin, Albion’un kaderini şekillendirme ve Albion’un tahtında oturan kötü kalpli yöneticiyi alaşağı etme görevi bulunması, oyunun genel dokusunu da değiştiriyordu. Hatta yapım, önce devrim yapma, ardından krallığı yönetme süreçlerini iki ana bölüme ayırıp farklı bir deneyim yaşamanızı sağlıyordu. Ne var ki serinin önceki iki oyununa kıyasla daha az rol yapma, daha fazla aksiyon içermesi nedeniyle Fable III, eleştirmenler ve Fable takipçilerinden olumsuz dönüşler topladı. Yine de anlattığı hikâye ve olay örgüsü, Fable III’ü oynanmaya değer bir oyun yaptı.

Fable: Anniversary (2014)

Çıktığı yıl için kabul edilebilir görsellere sahip olmasına karşın yayımlanmasının üzerinden 10 yıl geçtikten sonra o kadar da hoş görünmeyen Fable’ın, onuncu yılı şerefine kolları sıvayan Lionhead, ilk oyun için çıkan “The Lost Chapters” ek paketini de içeren Fable: Anniversary’yi yayımladı. Unreal Engine oyun motoruyla “remaster” formunda hazırlanan yeni oyun, 2010’lu yıllar için çoktan eskimiş olan oyun mekaniklerini aynen taşıyordu.

Fable (?)

2020 yılında gerçekleştirilen Xbox etkinliğinden duyurulan yeni Fable, reboot yapısında olacak. Başlangıç hikâyesinden karakterlerine, tema ve atmosfer değişikliğinden oyun mekaniklerine dek sayısız unsur bu sayede değişecek. Ancak Forza Horizon serisiyle tanıdığımız Playground Games tarafından geliştirilecek yeni Fable’ın bazı geliştirme sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu biliyoruz. Çeşitli haber kaynaklarından gelen bilgilere göre; Microsoft’un, geliştirici ekibi sadece kendi iç oyun motorlarını kullanmaya zorlaması, geliştirici ekip içinde bilgi eksikliğinin bulunması ve çalışan sayısının az olması, yeni Fable için biraz daha beklememiz gerektiğini gösteriyor.

Siz de Fable ve diğer aksiyon rol yapma oyunlarını, yüksek çözünürlükte ve akıcı şekilde oynamayı istiyorsanız, yapmanız gereken, kendinize uygun bir “canavar” ile tanışmak. Monster Notebook imzalı; Abra, Tulpar ve Semruk ailesindeki oyun bilgisayarları, sizleri bekliyor.

Paylaş: