Geçmişten Günümüze FarCry Serisi

Monster Notebook  4 Eylül 2019

HaberlerOyun

Almanya’da yaşayan Yerli Kardeşler’in kurduğu Crytek adlı oyun stüdyosunun 2000’li yılların başında hazırladığı bir teknoloji demosu olan X-Isle: Dinosaur, o dönem için harikulâde görseller, üst düzey bir çizim uzaklığı ve gerçekçi atmosfer sunuyordu. Oyun motorunun gücünün farkında olan Ubisoft, bu oyun demosunun üst seviye bir oyuna dönüştürülmesini istiyordu ve Crytek, Ubisoft’un bu reddedilemeyecek teklifine hayır demedi. Böylece, bugün bile oyun dünyasındaki varlığıyla milyonları peşinden sürükleyen FarCry serisi ortaya çıktı. Ana oyunların yanı sıra birçok yan oyuna da sahip serinin PC’yi ziyaret eden sürümlerine gelin birlikte göz atalım.

Far Cry (2004)

Mikronezya takımadalarında mahsur kalan eski bir Özel Kuvvetler üyesi olan Jack Carver’ın başına gelenleri deneyimlememizi sağlayan serinin ilk oyunu, ormanlık alan ve okyanus çizimleriyle olduğu kadar düşman yapay zekâsıyla da unutulmaz bir yapım. Düşmanların “head shot” kabiliyetleri, davranışlarınıza göre taktik uygulamaları ve anlatırsak spoiler olabilecek diğer tüm ayrıntılar, oyunun çok sevilmesini sağladı.

Far Cry 2 (2008)

CryTek’in Far Cry isim haklarını Ubisoft’a devretmesinin ve Crysis serisiyle yoluna devam etmesinin ardından Ubisoft Montreal tarafından geliştirilen ikinci oyun, sizi takımadaların ferahlatıcı havasından Afrika ormanlarının ortasına bırakıyordu. Yapıma eklenen gerçeklik artırıcı unsurlar, oyuncuları ikiye bölse de Far Cry’ın kendine özgü bir form kazanmasını da mümkün kıldı. Serinin geri kalanıyla kıyaslandığında en ayrıntılı ve gerçek hayata yakın Far Cry oyunu, ikinci oyundu.

Far Cry 3 (2012)

Oyun tasarımı ve senaryo kurgusu konusunda kalite çıtasını yukarıya taşıyan Ubisoft Montreal, daha ilk dakikalarında Hollywood filmlerine taş çıkartacak sahneler içeren, hem şok ediciliği hem de olay örgüsüyle hayranlık uyandıran üçüncü oyunla serinin takipçilerini mutlu etti. Arkadaşlarıyla birlikte Pasifik adalarında kaybolan ve arkadaşları kaçırılan Jason Brody’yi yönettiğimiz oyundaki Vaas adlı ruh hastası çete lideri, serinin kaderini değiştirebilecek kadar güçlüydü.

Far Cry 3: Blood Dragon (2013)

Ubisoft’un oyunculara hazırladığı “küçük tatlı sürprizler”den biriydi bu oyun. Üçüncü oyunun tam olarak bir devamı olmadığı için ek paket şeklinde yayınlanmayan oyun, 1980’li yıllardaki kült aksiyon filmlerine saygı duruşu niteliğinde bir yapımdı.

Far Cry 4 (2014)

Üçüncü oyundaki Vaas adlı baş kötünün izleri, serinin ana devam oyununda kendini gösteriyordu. Himalayalar’daki kurgusal Kyrat bölgesinde geçen ve Pagan Min adlı despot kralın zulmüne karşı mücadele veren Ajay Ghale’i yönettiğimiz yapım, kimilerince üçüncü oyunun farklı coğrafyada ve karakterlerle geçen bir kopyası olarak değerlendirilse de serinin takipçileri, bu oyunu da sevdi.

Far Cry Primal (2016)

Kendi kabilesinin lideri olmak için mücadele veren Takkar isimli karakteri oynadığımız ve seriden bağımsız olan Far Cry Primal, Taş Devri’nde geçiyordu. Prehistorik devirlere meraklı olan oyuncuların saatler geçirdikleri yapım, geleneksel özelliklere sahip Far Cry tutkunlarını ise maalesef üzdü.

Far Cry 5 (2018)

ABD’de sıklıkla karşılaşılabilen sapık tarikatlara bir gönderme niteliğindeki oyun, kurgusal Hope County’de geçiyordu. Eden’s Gate adlı kıyamet tarikatına karşı mücadele eden şerif yardımcısını kontrol ettiğimiz yapım, çeşitlilikten yoksun düşmanlar nedeniyle eleştirilse de genel olarak sevildi.

Far Cry New Dawn (2019)

Bu yılın başlarında yayınlanan ve Far Cry 5’in hikâye bazında devamı niteliğindeki ara oyun, önceki oyunun 17 yıl sonrasında geçiyor. Spoiler olmaması için olayların ayrıntısına giremediğimiz oyundaki renk tonları ve yönetilen karakterin özelleştirilebilmesi gibi olanaklar, yapımı keyifli hâle getiriyor.

Paylaş: