Geçmişten Günümüze Just Cause Serisi

Monster Notebook  14 Kasım 2023

Oyun

Just Cause adını duyduğunuzda aklınıza ilk gelen, gökyüzünde süzülen bir adam ve ardında bıraktığı kaotik patlamalar oluyor, değil mi? Peki, bu isim nereden geliyor, hiç düşündünüz mü? “Just Cause” yani “Haklı Neden”, aslında Amerika’nın Panama’yı işgal operasyonu olan “Operation Just Cause”dan geliyor. Ancak bizim kahramanımız Rico Rodriguez, “haklı neden”le sadece bir ülkeyi değil, âdeta tüm bir oyun evrenini sallıyor. Bu noktada, Avalanche Studios tarafından geliştirilen serinin her bir oyunu, bize farklı coğrafyalarda, farklı diktatörlerle ve farklı stratejilerle mücadele etme şansı tanıyor. Peki, oyun serisinin geçmişten günümüze nasıl ulaştığını merak ediyor musunuz? Yanıtınız “evet” ise yazımız sizi bekliyor.

Just Cause (2006)

Çıktığı dönemde Grand Theft Auto ve Saints Row gibi serilerle kıyaslansa da kendine has bir yapısı olduğu çok geçmeden anlaşılan Just Cause, oyuncuları nefes kesen bir aksiyon ve macera dünyasına davet ediyor. Yaklaşık 1024 km²’lik devasa oyunun haritası, oyunculara keşfedilecek geniş bir oyun alanı sunuyor. Yapımın geçtiği San Esperito, tropik adalar, dağlık bölgeler ve okyanusla dolu, zengin coğrafyaya sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Tabii devasa haritada Rico, ulaşım için hız teknelerinden jetlere, motosikletlerden helikopterlere kadar birçok araç kullanabiliyor. Ayrıca, Rico’nun ikonik paraşütü ve kancası, düşmanlarla savaşırken veya dünyayı keşfederken benzersiz hareket kabiliyetleri sunuyor. Oyun mekanikleri, oyunculara çeşitli stratejiler oluşturma ve uygulama olanağı tanırken onları, fizik kurallarını zorlayan ve adrenalin pompalayan anlara da sürüklüyor. Örneğin, Rico, bir uçağı havadayken terk edebiliyor ya da düşman üslerini yüksekten paraşütle dalış yaparak ele geçirebiliyor.

Just Cause 2 (2010)

Serinin sıkı takipçilerine göre dört oyunluk Just Cause serisinin zirve noktasında yer alan yapım, ilk oyundan alınan temel ögeleri, daha da rafine hâle getiriyor. Oyun, Rico Rodriguez’in devam eden maceralarını, bu kez Güneydoğu Asya’nın kurgusal bir adası olan Panau’ya taşıyor. Oyuncular, bu tropikal cenneti keşfederken adanın despot lideri Pandak “Baby” Panay ve onun sadık generaliyle mücadele ediyor. Just Cause 2, serinin özgün aksiyon unsurlarını geliştiriyor ve oyunculara, 1035,55 km²’lik bir alanda özgürce dolaşma olanağı tanıyor. Çıktığı dönem göz önüne alındığında grafikleriyle de öne çıkan oyunun detaylı dünya ve karakter modellemeleri, yapımı, tam bir görsel şölene çeviriyor. Araçlara ve insanlara da bağlanabilen kanca ise Avalanche Engine 2.0 oyun motorunun gelişmiş fizik hesaplama kabiliyetleri sayesinde birbirinden eğlenceli sahnelerin ortaya çıkmasını sağlıyor.

Just Cause 3 (2015)

Rico Rodriguez’in maceraları, Medici’de geçiyor ve Just Cause 3, oyuncuları, diktatör General Di Ravello ile savaşan bu cesur isyancının dünyasına daha derinlemesine çekiyor. Oyuncuların, hareket kabiliyetini artıran paraşüt, bu oyunla gelişim kaydederken yeni özellik olan wingsuit, herhangi bir taşıt olmadan, uzun mesafelerin kolayca alınabilmesini ve düşman birliklerine, stratejik saldırılar yapılabilmesini mümkün kılıyor. Oyunun kendi içeriği kadar beraberinde getirdiği sürpriz yumurtalar da oyun karşısında keyifli saatler geçirilebilmesini sağlıyor. Örneğin, haritanın bazı noktalarında bulunan Doctor Who ve çeşitli internet fenomenleri, oyuncular tarafından keşfedilmeyi bekliyor.

Just Cause 4 (2018)

Just Cause serisinin şimdilik son oyunu, oyuncuları, Güney Amerika’nın kurgusal ülkesi Solis’e götürüyor. Rico, Black Hand adlı özel bir ordu ve ordunun lideri Gabriela’ya karşı mücadele ediyor. Ancak mücadele ettiği sadece onlar değil, sıra dışı doğa koşulları da oyunda Rico’yu alaşağı etmek için elinden geleni yapıyor. Geliştirici ekip Avalanche’ın bu oyuna özel hazırladığı oyun motoru; fırtına, kasırga ve diğer şiddetli hava olaylarını gerçekçi ve açıkçası ürkütücü şekilde oyuncuların karşısına çıkarıyor. Tüm bu görsel şöleni/kaosu yüksek kare/saniye oranlarıyla deneyimlemek için bir “canavar” gerekiyor.

Siz de Just Cause serisini baştan sona oynamayı hedefliyor, serinin, özellikle son iki oyunundaki yüksek kaliteli grafikleri, performans sorunlarıyla karşılaşmadan takip etmeyi istiyorsanız, Monster Notebook imzalı; Abra, Tulpar ve Semruk oyun bilgisayarlarından dilediğinizi satın alabilirsiniz.

Paylaş: