Geçmişten Günümüze Mega Man Serisi

Monster Notebook  20 Temmuz 2021

Oyun

Oyunculuk hayatımıza birbirinden eğlenceli ve unutulmaz karakterler kazandıran Japon oyun devlerinden Capcom’un yarattığı en sevilen karakterlerden biri şüphesiz, Mega Man. Her ne kadar Japonya’da Rokkuman telaffuzu eşliğinde Rockman olarak tanınsa da oyun yaşantısına küçük yaşlarda, NES (Nintendo Entertainment System), Famicom (Family Computer) veya NES/Famicom klonlarıyla başlayan hemen her oyuncu Mega Man’i yakından tanıyor. Yandan ilerlemeli aksiyon, hack‘n’slash ve platform türlerinin başarılı bir temsilcisi olan Mega Man’in farklı platformlarda birkaç düzine oyunu var. Bu nedenle serinin ana oyunlarından hareketle Mega Man’in geçmişten günümüze olan yolculuğuna küçük bir bakış atacağız. Hazırsanız başlayalım.

Mega Man (1987)

Aslında bir asistan olması amacıyla hazırlanan robot çocuk Mega Man, yaratıcısı Dr. Light’ın meslektaşı Dr. Willy’nin çıldırıp robot orduları hazırlaması üzerine onlarla mücadele için görevlendirilir. Ve Mega Man macerası böylece başlar. Doğrudan NES platformuna hazırlanan ve o dönemin klasik, yandan ilerlemeli platform oyunlarının temel karakteristiklerine sahip yapım, zorluğuyla dikkat çekiyordu.

Mega Man 2 (1988)

Akira Kitamura’nın tasarladığı Mega Man, ikinci oyunuyla büyük bir popülerliğe kavuştu. İlk çıktığı platform olan NES’te 1,5 milyon gibi dönemine göre ciddi bir satış rakamı elde edip Capcom’un en çok satan oyunlarından birine dönüştü. Tabii yapım sonraları akıllı telefonlara ve diğer oyun konsollarına da geldi.

Mega Man 3 (1990)

Mekân olarak nerede geçtiği bilinmeyen ancak zaman dilimi 21. yüzyıla dayanan Mega Man 3, kahramanımızın Dr. Willy’nin hazırladığı robot ordusu ve robot ustaları ile kapışmasıyla sürüyordu. Bu defa oyunda, Rush adında bir köpek de karaktere eşlik ediyordu ve oyunun sonlarında şaşırtıcı gelişmeler yaşanıyordu.

Mega Man 4 (1991)

Dünya hâkimiyeti kurmak isteyen Dr. Willy’den bir şekilde kurtulan Mega Man, serinin dördüncü oyununda yeni bir düşmanla, yine robot ordularıyla dünyayı yönetmek isteyen Rus bilim insanı Dr. Cossack ile tanışıyordu. Bölümlerdeki ortam çeşitliliği kadar bölüm sonlarında karşılaşılan bölüm sonu canavarları da oyunun ilgi çekici olmasını sağlıyordu. Oyun hem Japonya’da hem de dünyanın geri kalanında çok sevildi.

Mega Man 5 (1992)

Hâlâ NES/Famicom platformu için tasarlandığı için önceki oyunlarla aynı grafik stiline sahip olan beşinci oyunda konu, Mega Man’in kardeşine karşı mecburi savaşına doğru ilerliyordu. Bu kez oyunculara eşlik eden Beat adlı robotik bir kuş da vardı ve yapım eğlencesini korusa da eski zorluğunu rafa kaldırıyordu. Bu durum, bazı oyun yazarlarının Mega Man 5 için pozitif yorumlar yapmasını sağlamıştı.

Mega Man 6 (1993)

Önceki oyunla benzer oynanış dinamiklerine sahip olan ancak konu itibarıyla görünüşte farklı, özünde aynı olan Mega Man 6’da bu defa bir robot turnuvası düzenlemek isteyen Mr. X, kahramanımızın başlıca düşmanı oluyordu. Zira Mr. X’in temel hedefi, diğer baş kötüler gibi dünyayı ele geçirmekti.

Mega Man 7 (1995)

Mega Man serisinin kırılma yaşadığı ilk oyun serinin yedinci oyunu oldu, zira yapım NES yerine Super NES platformu için geliştirilmişti. Tam bu nedenle oyun dinamiklerinden grafiklere kadar sayısız unsur değişmişti.

Mega Man 8 (1996)

Capcom’un dönemin teknik imkânlarını iyi değerlendirmesi sayesinde serinin sekizinci oyunu çok daha albenili görünüyor, beraberinde ufak tefek yenilikler getiriyordu. Yayımlandığı iki ana platform olan PlayStation ve Sega Saturn’de büyük ilgi gören oyunun özellikle boss savaşları oldukça zorlu ve eğlenceliydi.

Mega Man 9 (2008)

Yedinci oyundan itibaren başlayan görsel yenilikleri elinin tersiyle iten Capcom, serinin dokuzuncu oyununu grafik stili yönünden 1980’lerin sonlarında, 1990’ların başlarında hazırladığı forma dönüştürdü. PSN, WiiWare ve XBLA üzerinden sunulan yapım genel olarak beğenildi.

Mega Man 10 (2010)

Serinin onuncu oyununda da Retro stil 8-bit grafik ve seslerden vazgeçmeyen Capcom, bu defa konu olarak, robotları çılgına dönüştürüp dünyayı ele geçirmelerine neden olan Roboenza adlı hastalığı ele aldı. Mega Man’in kadim düşmanlarından Dr. Willy’nin yine sahnede olduğu oyun; PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One, Nintendo Wii, Nintendo Switch gibi pek çok platformda yayımlandı.

Mega Man 11 (2018)

Son oyunun çıkışından sekiz yıl sonra gelen Mega Man 11, yepyeni bir görsel stile sahipti. Doğrudan sekizinci nesil oyun konsollarını ve PC’yi hedefleyen oyun, 2.5D grafik tarzının başarılı bir temsilcisi oldu. Ana serideki oyunlar arasında ünlü Japon oyun yayını Famitsu’dan en yüksek puanı alan oyun da yine Mega Man 11’di.

Paylaş: