Geçmişten Günümüze Minecraft

Monster Notebook  30 Aralık 2023

Oyun

Yeni çıkan AAA (yüksek prodüksiyonlu) oyunlar, birkaç yüz binlik anlık eş zamanlı oyuncu sayısına ulaştığında, bunu büyük bir heyecanla karşılıyor, oyuncu sayısını, ilgili yapımın başarısına bağlıyor olsak da ortada bir Minecraft gerçeği duruyor. Güncel 2023 verilerine baktığımızda gün içinde yaklaşık 12,5 milyonluk oyuncu sayısına erişen ve 200 milyona yaklaşan toplam oyuncu sayısıyla kendi rekorunu tazeleyen Minecraft, artık bir oyun olmaktan çıkıp başlı başına bir fenomen hâline gelmiş durumda. Notch takma adlı İsveçli oyun geliştirici Markus Persson, yola çıkarken Minecraft’ın bu kadar büyüyeceğini biliyor muydu, bilmiyoruz ancak Minecraft, eğitim ve sanat alanlarında dahi kendine yer buluyor. Dilerseniz gelin, geçmişten günümüze Minecraft nasıl geldi, birlikte göz atalım.

Minecraft (2011)

Görünüşü piksel piksel olsa da içerikten yoksun bir piksel yığını olmaktan çok uzak durumdaki Minecraft, oyunlara ilgi duyan herkesin yaratıcılığını özgür bırakmasını sağlayan bir platform olarak 12 yıldır varlığını sürdürüyor. Oyuncular için sınırsız olasılıklar sunan bu bloklu dünya, oyun modları sayesinde kâh zombilerle mücadele etmenize kâh kendi dünyalarınızı oluşturmanıza izin veriyor. Oyunun çok oyunculu modu ise arkadaşlarınızla bir araya gelip kendi dünyalarınızı inşa etmenize ve kendi maceranızı yaşamanıza ortam hazırlıyor. Unutmadan ekleyelim; matematikten coğrafyaya, kodlamadan tarihe kadar birçok konu, Minecraft: Education Edition ile kolayca öğrenilebiliyor. İşte tüm bu nedenlerle küçük yaştaki oyun tutkunları, Minecraft’a özel bir ilgi gösteriyor.

Minecraft: Story Mode (2015)

Son on yıl içinde geliştirdiği film ve dizi oyunlarıyla kendine özgü bir hayran kitlesi oluşturan Telltale Games’in imzasını taşıyan Minecraft: Story Mode, orijinal oyunun aksine daha doğrusal bir hikâye anlatıyor. Karakter odaklı bir yapıya sahip oyunda Jesse adlı baş kahraman kontrolünüzde bulunuyor. Jesse’nin temel hedefi, Minecraft dünyasını kurtarmak; tabii bu süreçte Jesse ve arkadaşları birbirinden eğlenceli maceralara atılıyor. İçerik bakımından tüm yaş grupları için uygun olan Minecraft: Story Mode, Minecraft hayranlarının, karakterler ve oyun dünyası hakkında daha farklı bir bakış açısı kazanmalarını sağlıyor. Orijinal oyundan daha çok platformda bulunan oyun, Netflix üzerinden bile oynanabiliyor.

Minecraft Earth (2019)

Ekran karşısında ya da tablet/telefon ile Minecraft deneyimini yeterli bulmayanlar için çözüm üretmekte geç kalmayan Mojang Studios, artırılmış gerçeklik (AR) destekli Minecraft Earth ile oyuncuların karşısına çıktı. Ne var ki 2019’un sonlarında yayımlanan oyun, küresel koronavirüs salgını nedeniyle sınırlı düzeyde ilgi gördü ve Mojang, 2021 ortalarında oyuna desteğini tamamen kesti.

Minecraft Dungeons (2021)

Hack&slash oyun mekaniklerini, Minecraft evrenine başarıyla adapte eden Mojang, geleneksel zindan keşif deneyimini, Minecraft Dungeons ile yaşamanızı sağlıyor. Hem tek başınıza hem de arkadaşlarınızla oynayabileceğiniz yapımda, tehlikeli yaratıklarla savaşıp ganimetleri toplamanız, yeni bölümleri geçmenizi sağlıyor. Farklı karakter sınıfları, büyüler, silahlar ve zırhlarla dolu Dungeons, Minecraft evrenine sıcak bakmayan oyun tutkunlarının bile büyük bir keyifle oynayabilecekleri yapımlar arasında bulunuyor.

Minecraft Legends (2023)

Minecraft evreninde işleri her zaman yolunda gitmiyor ve bunun en önemli göstergesi, bu yılın başlarında çıkan Minecraft Legends oluyor. Strateji ve aksiyonu aynı tepside sunmasına ve Minecraft’ın kendine has görselleriyle inşa edilmiş olmasına karşın hem oyunculardan hem de eleştirmenlerden negatif geri bildirimler alan oyun, bu yazının hazırlandığı dönem itibarıyla Steam’de, dört düzine oyuncu tarafından oynanıyor.

Eğer siz de Minecraft dünyasına ilgi duyuyor, gerek inşa temelli ana oyun gerekse spin-off yapımları, fps sınırlarına takılmadan oynamak istiyorsanız, Monster Notebook tarafından geliştirilen; Abra, Tulpar ve Semruk oyuncu bilgisayarlarından dilediğinizi edinebilirsiniz.  

Paylaş: