Geçmişten Günümüze Neverwinter Nights Serisi

Monster Notebook  16 Şubat 2024

Oyun

Baldur’s Gate, Icewind Dale, Planescape: Torment ve Neverwinter Nights… Rol yapma türünün sınırlarını, Dungeons & Dragons (D&D) evreni ve esnekliğiyle genişleten, âdeta “mahşerin dört atlısı” olan bu dört oyun serisi içinde belki de hakkı en az teslim edilen, Neverwinter Nights’tır. Bunda, dönemdaşı oyunlar Planescape: Torment ve Baldur’s Gate’in hikâye anlatımı ve karakter gelişimi noktasında rakiplerini geride bırakmaları gösterilebilir. Ancak Neverwinter Nights’ın da kendine has, seriye bağlı bir topluluğu olduğunu da belirtmek gerekir. Dilerseniz gelin, iki ana oyun ve birkaç genişleme paketiyle destansı bir oynanış sunan Neverwinter Nights serisinin, “premium module” dışındaki içerikleriyle geçmişten günümüze kadarki yolcuğuna birlikte bakalım.

Neverwinter Nights (2002)

Dungeons & Dragons 3.0 kurallarını temel alan ilk oyun, bizi, gizemli bir veba salgının tam ortasında kalan Neverwinter kentine götürüyordu. Oyundaki temel amacımız, bu salgının arkasındaki sırları çözmek ve şehri kurtarmaktı. Ancak bu, tahmin ettiğiniz gibi o kadar da kolay değildi zira oyun boyunca karşımıza çıkacak olan türlü çeşitli düşmanlar, bizi bekliyordu. Karakter özelleştirmesi imkânı sunan ve gerçek zamanlı savaş mekanikleriyle öne çıkan Neverwinter Nights, dönemine göre oldukça iyi görsellere sahipti. Bunun temel nedeni, Capcom’un, Resident Evil serisinin ilk oyunlarında uyguladığı 3B render edilmiş ortam ve karakterlerin benzerinin, bu oyun için uygulanmış olmasıydı. Rol yapma türünün gelişim göstermesi için önemli bir adım kabul edilen ve etkisi, bugünlere kadar ulaşan yapım, dönemin E3 ödül töreninde en iyi rol yapma oyunu ve en iyi çevrim içi çok oyunculu oyun dallarında ödül aldı, yüksek skorlarla adını, oyun tarihine altın harflerle yazdırdı.

Neverwinter Nights: Shadows of Undrentide (2003)

Bugün baktığımızda, BioWare’in, BioWare olduğu zamanlarda çıkan ilk Neverwinter Nights genişleme paketi Shadow of Undrentide, oyuna yeni bir hikâye, karakter sınıfları, beceriler, büyüler ve tabii ki düşmanlar ekledi. Ana oyunla aynı zaman diliminde, Hilltop adlı köyde geçen ve Drogan Droganson’un çırağını yönettiğimiz genişleme paketi, oyunculardan büyük ilgi gördü.

Neverwinter Nights: Hordes of the Underdark (2003)

Shadows of Undrentide’ın devamı niteliğindeki ikinci genişleme paketi, tamamen yeni bir hikâye moduna sahipti. Oyunda, Gölgeler Dünyası’nda yer alan “Reaper Kalıntısı” adlı eseri bulan karakterimiz soluğu Waterdeep ve Underdark’ta alır ve sıra dışı bir maceraya başlar.

Neverwinter Nights 2 (2006)

2003 yılında çıkan Dungeons & Dragons 3.5 kurallarına göre şekillendirilen, Unutulmuş Diyarlar ayarında ve Neverwinter kenti çevresinde geçen ikinci oyun, yetim bir maceracı olan karakterimizin, sıradan bir yaşantı sürdüğü köyüne yapılan bir saldırı neticesinde Gümüş Parçaları olarak isimlendirilen eserlerle karşılaşmasıyla şekilleniyordu. Bu eserlerin, kadim kötü ruh Gölgeler Kralı’yla olan bağlantısı ise çok geçmeden ortaya çıkıyordu. Gölgeler Kralı’na karşı olan mücadelede karakter gelişimi ve kurduğumuz ittifaklar ise Neverwinter Nights 2’nin unutulmaz hâle gelmesini sağlıyordu. Her ne kadar ilk döneminde biraz teknik sorunlar içeriyor olsa da bu, oyunun, bazı oyun yayınları tarafından “En İyi Hikâye” dalında ödül almasını engellemedi. Yine oyun yayınlarından yüksek puanlar almayı başaran yapım, üç ek paketle zenginleştirildi.

Neverwinter Nights 2: Mask of the Betrayer (2007)

Ana oyuna yeni sınıflar, büyüler, denge düzenlemeleri ve ana karakterimizin ruh yiyerek hayatta kalması gibi ilginç mekanikler getiren ilk genişleme paketi Mask of the Betrayer, yine ana oyunun hikâyesinin hemen sonrasında başlıyordu. Genellikle olumlu eleştiriler alan paket, oyunculara, Unutulmuş Diyarlar’ın hayli az bilinen bölgelerini keşfetme olanağı tanıyordu.

Neverwinter Nights 2: Storm of Zehir (2008)

Dilimizde yer alan ve esasen Farsça kökenli olan “Zehir” kelimesini adında bulunduran ikinci genişleme paketi, 2008 yılında çıkan Dungeons & Dragons 3.5 kurallarını da beraberinde getiriyordu. Kayıp Diyarlar kıtasının özgürce gezilebilmesini mümkün kılan, bunun yanında oyuncuların, yeni bölgelerdeki ekopolitik durumu keşfedip bu bölgelerdeki tehditlerle mücadele etmelerini konu alıyordu.

Neverwinter Nights 2: Mysteries of Westgate (2009)

Adından da belli ettiği üzere Kayıp Diyarlar’ın Westgate bölgesinde geçen ve tamamen yeni bir hikâyeyle oyuncuların karşısına çıkan üçüncü ve son genişleme paketi, ana oyundaki karakterlerin, sorunsuz şekilde bu pakete aktarılabilmesine izin veriyordu. Temel oyun ve diğer genişleme paketlerine kıyasla daha az diyalog içermesiyle eleştirilen ancak geri kalan tüm içeriğiyle takdir toplayan Mysteries of Westgate, uzun soluklu bir eğlence vadediyordu.

Neverwinter Nights: Enhanced Edition (2018)

Geliştirilmiş görselleri ve ana oyunun Diamond sürümündeki tüm içeriklerini bulunduran Enhanced Edition, Beamdog tarafından hazırlanıp 2018 yılının ilk aylarında yayımlandı. PC platformunun yanı sıra güncel nesil konsollara ve akıllı cihazlara da gelen yapım, eski tarz rol yapma oyunlarının müdavimlerini memnun etti.

Siz de rol yapma türünün en başarılı temsilcilerini, 4K (2160p) çözünürlükte ve yüksek grafik ayarlarında, akıcı şekilde oynamayı hedefliyorsanız, Monster Notebook tarafından geliştirilen oyun bilgisayarlarından dilediğinizi hemen edinebilirsiniz.

 

Paylaş: