Geçmişten Günümüze PlayStation Oyun Konsolları

Kabul etsek de etmesek de oyun dünyasının bugünkü hâline ulaşmasında son derece büyük bir yere ve öneme sahip markaların başında Sony’nin PlayStation’ı geliyor. Özellikle konsol oyunculuğunu benimseyenlerin favorisi olan, oyun dünyasının da en ikonik markalarından birine dönüşen PlayStation, 1994 yılından bu yana hem oyuncuların kalbini fethediyor hem de oyun endüstrisini şekillendiriyor. Sony’nin devrim niteliğindeki konsol serisi, ev konsolları kadar el konsollarını da kapsıyor. Dilerseniz gelin, PlayStation’ın geçmişten günümüze uzanan yolculuğuna birlikte göz atalım.
PlayStation 1 (PS1): Bir Devrin Başlangıcı
CD’li olan ilk oyun konsolu değildi ama CD’li olan en sansasyonel oyun konsoluydu PlayStation 1. 1994 yılında oyuncuların beğenisine sunulan PlayStation 1 (PS1), oyun dünyasında âdeta bir deprem etkisi yarattı. Esasen bir Japon inatlaşması ve anlaşmazlığı sonucunda ortaya çıkan oyun konsolu, Sony ile bir başka Japon oyun devi Nintendo’nun yeni bir CD’li oyun cihazı projesi olarak başlamıştı ancak Nintendo’nun teknoloji partneri olarak Sony değil de Philips’i ortak olarak belirlemesi, Sony’nin kendi oyun konsolunu üretmesine vesile oldu. Tabii bu konu, apayrı bir blog yazısı olarak anlatılabilecek kadar ilginç ve üzerine konuşulası detaylar içeriyor.
CD tabanlı oyunlarıyla dönemin kartuşlu konsollarına kıyasla daha yüksek kapasite sunan PS1, grafik kalitesi ve ses teknolojisiyle oyuncuları tam anlamıyla büyüledi. Öyle ki konsolun Türkiye’de satışa sunulduğu teknoloji mağazalarında konsolun kült oyunlarını gören oyuncular, gözlerini ekrandan alamadılar. Metal Gear Solid, Final Fantasy VII, Gran Turismo gibi efsane yapımlar, oyuncuları eğlendirirken oyun sektörünün de şekillenmesine katkıda bulundu. İlgili konsola dört binden fazla oyun çıktı.
PlayStation 2 (PS2): Tüm Zamanların En Çok Satan Oyun Konsolu
Bir daha hiçbir oyun konsolunun erişemeyeceği satış sayısına ve popülerliğe ulaşan PlayStation 2 (PS2), 2000 yılında piyasaya çıktı. Selefinden farklı olarak CD yerine DVD oynatıcı özelliğiyle sadece oyuncuları değil, filmseverleri de cebzeden PS2, 160 milyondan fazla satış sayısına ulaşarak kırılması zor bir rekora imza attı. Silent Hill 2, Grand Theft Auto: San Andreas, God of War, Shadow of the Colossus ve Kingdom Hearts gibi bugün bile hayranlıkla oynanabilen ve yeniden yapımları hazırlanan oyunlar, PS2’yi bir efsaneye dönüştürdü. Ayrıca geriye uyumluluk özelliği sayesinde PS1 oyunlarını da oynama imkânı sunması, oyuncuların, yeni konsolu tercih etmelerinde etkili oldu. Serinin ilk konsolunda olduğu gibi PlayStation 2 için de dört binden fazla oyun yapıldı.
PlayStation Portable (PSP): Oyunları Ceplere Taşıyan Devrim
PlayStation 3 (PS3): Blu-ray ve Çevrim İçi Oyunun Yükselişi
Sony’nin tamamen yeni bir işlemci mimarisi kullandığı ve biraz da bu nedenle oyun üretme konusunda stüdyoların biraz zorlandıkları PlayStation 3 (PS3), 2006 yılında oyuncuların beğenisine sunuldu. Güçlü donanımı kadar Blu-ray oynatıcı özelliğiyle de dikkat çeken oyun konsolu, PlayStation Network’ün hayatımıza girmesine de zemin hazırladı, çevrim içi oyun deneyimine yeni bir boyut kazandırdı. Bugün yalnızca oyuncuların değil sinema ve dizi tutkunlarının da bildikleri The Last of Us ve Uncharted gibi efsanevi seriler, bu konsol döneminde hayat buldu. Yaşam döngüsü içinde önceki iki oyun konsolu kadar fazla oyun çıkmayan PS3 için 2.500 civarı oyun yapıldı.
PlayStation Vita (PS Vita): Taşınabilir Oyunun İkinci Baharı
2011 yılında piyasaya çıkan ve taşınabilir oyun konsolu piyasasında ikinci bahar yaşatmayı hedefleyen PlayStation Vita (PS Vita), PSP’nin mirasını devraldı. Dokunmatik ekran, arka dokunmatik panel ve yüksek çözünürlüklü ekranıyla öne çıkan PS Vita, taşınabilir oyun deneyimini yeniden tanımladı. Persona 4 Golden ve Gravity Rush gibi oyunlar, PS Vita’nın oyun kütüphanesini zenginleştirdi. Ne var ki mobil oyunların yükselişi karşısında beklenen başarıyı tam olarak yakalayamadı. Aslına bakarsanız, Sony, biraz da erken havlu attı ve konsol desteğini bıraktı. Konsol için 1.700’den fazla oyun çıktı.
PlayStation 4 (PS4): Oyun Dünyasının Yeni Kralı
Oyun geliştirme konusunda stüdyoların canını sıkan PS3’ün kendine has mimarisinin ardından daha erişilebilir ve kolay programlanabilir bir mimariyle yapılandırılan PlayStation 4 (PS4), 2013’te oyuncularla buluştu. Oyun dünyasında yeni bir çağ başlatan, güçlü donanımı ve kullanıcı dostu arayüzüyle olduğu kadar etkileyici oyun kütüphanesiyle de dikkatleri üzerine çeken PS4, oyuncuların kalbini bir kez daha fethetti. God of War (2018), Spider-Man, Horizon Zero Dawn ve The Last of Us Part II gibi oyunlar, PS4’ü bir fenomen hâline getirdi. Bunun yanı sıra PlayStation VR ile sanal gerçeklik deneyimini evlere taşıdı. 3.500 civarı oyun yayımlanan platform, hâlâ güncel sayılır ve yeni oyunlarla kütüphanesini zenginleştirmeye devam ediyor.
PlayStation 5 (PS5): Bugünün Konsolu
Kendisine talihsiz bir çıkış penceresi seçen ve küresel pandeminin etkisiyle oyun kütüphanesi uzun süre gelişemeyen PlayStation 5 (PS5), 2020 yılında piyasaya çıktı. Sahip olduğu donanım bileşenlerinin yetenekleri ve gücü sayesinde yeni nesil oyun deneyimini sunan konsolun en önemli yeniliği, SSD teknolojisi kullanması sayesinde yüksek hızlı veri aktarımı sunması ve DualSense kontrolcüsüyle yaşattığı dokunsal geri bildirim. PS5’i bir adım öne çıkaran bu unsurlar, Demon’s Souls, Ratchet & Clank: Rift Apart ve Returnal gibi yapımlarla birleşince oyuncular, konsol güncellemesi sürecinde tercihlerini, PS5’ten yana kullanıyorlar. Çıkışının üzerinden dört seneyi aşkın zaman geçen konsola bu yazının hazırlandığı dönem itibarıyla 900 civarı oyun çıktı.
Tabii bir oyun konsolu, hiçbir zaman bir oyun bilgisayarının sunduğu esnekliği ve gücü sunmaz. Hele söz konusu, “canavar” gibi bir oyun bilgisayarıysa. Oyunun tadını, Monster tarafından geliştirilen; Abra, Tulpar ve Semruk oyun bilgisayarlarıyla, fps sınırlarına takılmadan çıkarın!