Geçmişten Günümüze Prototype Serisi

Monster Notebook  13 Şubat 2024

Oyun

1998 yılında çıkan Half-Life ve Metal Gear Solid oyunlarının, aksiyon oyunlarında hikâye anlatımının ne kadar önemli olabileceğini göstermesi, takip eden yıllarda yayımlanan aksiyon oyunlarının da kaderini belirledi. İyi bir anlatıya sahip aksiyon oyunları, oyuncular tarafından el üstünde tutulurken vasat bir konu ve tutuk bir anlatımla gelen yapımlar, çabucak unutuldu. Activision tarafından kapatılan ve etkin olduğu yıllarda başarılı oyunlara imza atan Radical Entertainment’ın son oyunları Prototype serisi, bugün bile güzel anılan, “Devamı keşke olsa,” denilen, başarılı iki oyundan oluşuyor. Dilerseniz gelin, yalnızca iki oyunla, efsane statüsüne yükselen Prototype serisine birlikte bakalım.

Prototype (2009)

Prototype’ın geçmişi aslında, Radical Entertainment’ın geliştirdiği 2005 çıkışlı Hulk: Ultimate Destruction oyununa kadar dayanıyor. Geliştirici ekibin, Prototype oyununun “prototipini” yayıncı konumundaki Activision’a sunması ve ondan onay alması, yapımın geliştirilme sürecini başlattı. Hulk oyunuyla süper güç kullanımı ve açık dünya konseptini başarılı şekilde uygulayabildiğini gösteren Radical Entertainment, bu defa bir kahraman değil, anti-kahramanın hikâyesini işleyecek Prototype için kolları sıvadı.

Oyunculara, açık dünyada dolaşma ve bu dünyayı keşfetme fırsatı veren Prototype, genetik olarak değiştirilmiş olan Alex Mercer’in hikâyesine ışık tutuyor. Kendisi üzerinde uygulanan deneyler neticesinde süper insan güçleri kazanan Mercer, oyun boyunca karanlık ve kasvetli açık oyun dünyasında bahse konu deneylerin sırrını çözmeye çalışıyor. Yapımın senaryosu, aksiyon sürecinde ahlaki çizgilerin bulanıklaşmasına ve oyunun, bu yönde yer yer eleştiri almasına neden oldu. Özellikle oyunda düşman konumundaki virüsten etkilenen canlılarla birlikte askerlerin de hedef/düşman olması, bazı oyuncularda soru işareti yarattı. Ancak yapımın genel çizgisi ve oyun mekanikleri, bazı negatif unsurların görmezden gelinmesini sağladı. Alex Mercer’ın sahip olduğu süper güçler, şekil değiştirme özellikleri, süper hız ve duvarlarda koşabilme gibi bir süper kahraman oyununda gördüğümüzde şaşırmayacağımız tüm yetenekler, oyunun ilginç hikâyesi ve anlatımıyla birleşince ortaya, yayımlandığı dönem yüksek puanları evine götüren bir oyunun çıkmasını mümkün kıldı.

Prototype 2 (2012)

İkinci oyunda tamamen yeni bir karakteri ele alan yapım, ailesini kaybetmesinin arkasındaki sorumlunun, ilk oyundaki karakter Alex Mercer olduğuna inanan James Heller’ı merkeze alıyor. Bir intikam hikâyesi olarak kurgulanan ve Heller’ın, Mercer’ın peşine düşmesi üzerinden ilerleyen oyunda, Heller, virüsün kökenini araştırıyor. Konu itibarıyla biraz daha kişisel bir intikam hikâyesi olsa da senaryonun ayrıntılarına bakıldığında, şehrin kasvetli havasıyla paralel bir duygusal derinliğin, oyuna, başarılı şekilde yedirildiği görülüyor.

Oyun mekanikleri bakımından önceki oyunla benzerlikler taşıyan fakat Heller’ın, dinamik dövüş sistemi sayesine düşmanlarını daha etkili şekilde ortadan kaldırabilmesi, yapımı, öncülünden ayırıyor. Süper güçlerle donanan James Heller, Alex Mercer gibi duvara tırmanıp şekil değiştirebilirken aynı zamanda çeşitli biyolojik silahları da kullanarak kendini, düşmanlarına karşı koruyabiliyor.

Radical Entertainment’ın 2005 ila 2012 arasında geliştirdiği birçok oyunda kullandığı Titanium Engine oyun motorunun ikinci iterasyonuyla hazırlanan Prototype 2, açık dünya unsurları ve oyuncuya verdiği özgürlük hissiyle hafızalara kazındı. Oyunun son derece etkileyici sonu ise seriye üçüncü bir halka eklenebileceği beklentisini oyuncularda oluştursa da Activision’ın, Radical Entertainment’ı bir kenara atıp daha sonra kendi bünyesine zorla dâhil etmesi, geliştirilme aşamasındaki Prototype 3 oyununun rafa kalkmasına neden oldu. Yine de üçüncü oyun konusunda küçük de olsa bir beklentimiz var zira Activision’ı satın alan Microsoft, Activision’ın uzun süredir kullanmadığı fikrî mülklerle ilgileniyor.

Gerek yeni nesil oyunları gerekse Prototype gibi bir döneme damgasını vuran önemli yapımları, yüksek çözünürlükte ve akıcı görsellerle oynamayı hedefliyorsanız, Monster Notebook imzalı oyun bilgisayarı modellerinden dilediğinizi edinebilirsiniz.

 

Paylaş: