Geçmişten Günümüze Sonic the Hedgehog

Monster Notebook  23 Ocak 2024

Oyun

Bizimle heyecan dolu bir yolculuğa hazır mısınız? Çünkü az sonra mavi, hızlı ve sevimli bir kahramanın efsanevi dünyasına, Sonic the Hedgehog’un dünyasına doğru bir maceraya çıkıyoruz. Türkiye’de 90’lar Türkçe Pop müzik rüzgârlarının estiği 1990’ların başlarında hayatımıza giren bu çılgın kirpi, yalnızca hızıyla değil; sevimli arkadaşları, bitmek bilmeyen maceraları ve oyunlarındaki müziklerle de kalbimizde özel bir yer edindi. Hatta Sonic, oyun karakteri olmanın ötesine geçip popüler kültürün ikonik simalarından birine dönüştü, beyaz perdede bile boy gösterdi. Peki, bu mavi kahramanın hikâyesinin bugüne nasıl ulaştığını merak ediyor musunuz? O hâlde gelin, listelemekle bitiremeyeceğimiz Sonic oyunlarından yalnızca 2D/2,5D platform türünde olanlarına birlikte bakalım.

Sonic the Hedgehog (1991 – Sega Mega Drive/Genesis)

Platform türüne gerçek anlamda “hız” kazandıran ilk Sonic oyununda kahramanımız kirpi Sonic, Dr. Robotnik’in kötü planlarını durdurmak için Green Hill Zone’dan Spring Yard Zone’a hızla koşuyor. Oyunda altın halkaları toplamamız, tehlikeli robotları alt etmemiz ve Chaos Zümrütleri’ni kurtarmamız gerekiyor. İkonik 2D platform oyunu, hızlı tempolu aksiyonu ve unutulmaz müzikleriyle hem retro oyun tutkunlarını hem de yeni nesli büyüleyecek bir klasiktir.

 

Sonic the Hedgehog 2 (1992 – Sega Mega Drive/Genesis)

Sonic’in yardımcısı Miles “Tails” Prower’’ın ortaya çıktığı yapım; daha hızlı oynanış, daha büyük bölgeler, çok oyunculu bir mod ve önceden render edilmiş 3D grafiklere sahip özel seviyeler sunuyor. Oyundaki amacımız ise Chaos Zümrütleri’ni uzay istasyonunu güçlendirmek için kullanmak isteyen Dr. Robotnik’i durdurmak.

 

Sonic the Hedgehog CD (1993 – Sega CD)

Zaman yolculuğu mekaniğiyle geçmiş, şimdi ve gelecek arasında gidip gelmemize olanak tanıyan oyunda Sonic’i yöneterek Little Planet’ı, Doktor Robotnik’in elinden kurtarmamız, Amy Rose ve Metal Sonic’le tanışmamız gerekiyor. Farklı zaman dilimlerindeki seviyeler, alternatif ortamlar ve müzikler içeriyor.

 

Sonic Chaos (1993 – Master System, Game Gear)

Sonic Chaos’ta, Dr. Robotnik yine iş başında ve bu sefer de South Island’ı kaosa sürüklüyor. Sonic ve Tails ile bu macerada bir araya gelerek adayı kurtarmamız ve Dr. Robotnik’in yıkıcı planlarını bozmamız önem taşıyor. Farklı yeteneklere sahip karakterlerimizle, uçan botlar, süper hızlı koşular ve daha fazlasını deneyimleyerek kaosa meydan okuyoruz.

 

Sonic the Hedgehog 3 (1994 – Sega Mega Drive/Genesis)

Sonic ve Tails, bu sefer Floating Island’da epik bir maceraya atılıyor. Dr. Robotnik’in kötü planlarını durdurmak ve Chaos Zümrütleri’ni geri almak için adanın çeşitli bölgelerinden geçmeye, Robotnik’in saldırılarına ve Knuckles’ın hilelerine karşı koymaya çalışıyoruz. Sonic the Hedgehog 3, serinin önceki oyunlarına kıyasla daha fazla bölge ve gelişmiş grafiklerle geliyor.

 

Sonic & Knuckles (1994 – Sega Mega Drive/Genesis)

Sonic & Knuckles ile maceramız, Floating Island’da devam ediyor. Sonic ile hızlıca koşup zıplarken, yeni dostumuz Knuckles ile duvar tırmanışı yapabiliyor ve uçabiliyoruz. Dr. Robotnik’in yeni ve kurnaz planlarını bozmak için Sonic ve Knuckles’ın eşsiz yeteneklerinden yararlanıyoruz. İki farklı karakter ve iki benzersiz oyun tarzıyla bu oyun, bize, serinin önceki oyunlarına kıyasla farklı ve heyecan verici deneyimler yaşatıyor.

 

Sonic Triple Trouble (1994 – Game Gear)

Sonic ve Tails, Chaos Zümrütleri’ni bulmak için yarışırken yeni düşman Nack the Weasel ile tanışıyoruz. Farklı bölgeleri keşfetmemiz, sayısız düşmanı yenmemiz; hava, kara ve denizde farklı araçları kullanmamız gerekiyor. Oyun, taşınabilir platform için oldukça eğlenceli bir macera vadediyor.

 

Knuckles’ Chaotix (1995 – 32X)

Oyunda, Knuckles ve Chaotix ekibiyle Dr. Robotnik’in kötü planlarını durdurmak için bir araya geliyoruz. Yepyeni “Ring Power” mekaniğiyle karakterlerimizi birbirine bağlıyor ve bu elastik bağ ile benzersiz hareketler gerçekleştiriyoruz.

 

Sonic Blast (1996 – Game Gear, Master System)

3D render edilmiş Sonic ve Knuckles karakterlerini sunarak görsel şölen yaşamamızı sağlayan Sonic Blast, platform geçişlerini ve hızlı tempolu aksiyonu birleştiriyor Aynı zamanda bizi farklı ortamlar ve zorluklarla karşı karşıya getiriyor. Sonic ile yüksek hızda koşuyor, Knuckles ile uçma ve tırmanma yeteneklerini keşfediyoruz. Her karakter, bize Robotnik ile mücadelede ve Emerald parçalarını toplarken farklı avantajlar sunuyor.

 

Sonic the Hedgehog Pocket Adventure (1999 – Neo Geo Pocket Color)

Neo Geo Pocket Color için özel olarak tasarlanan oyun, klasik Sonic seviyelerini ve müziklerini taşınabilir bir formatta sunuyor. Robotnik ile savaşırken Chaos Zümrütleri’ni topluyor, yolda karşımıza çıkan tuzakları aşmak için hızımızı ve becerilerimizi kullanıyoruz.

 

Sonic Advance (2001 – Game Boy Advance)

Sonic Advance ile Sonic, Tails, Knuckles ve Amy’nin kilidini açıyor, her birinin eşsiz yeteneklerini kullanarak Dr. Robotnik’i durdurmak için yola çıkıyoruz. Game Boy Advance için özel olarak tasarlanan oyun, renkli grafikleri, akıcı animasyonları ve unutulmaz müzikleriyle bizi etkileyerek taşınabilir oyun deneyimimizi de bir üst seviyeye taşıyor.

 

Sonic Advance 2 (2002 – Game Boy Advance)

Sonic Advance 2 bizi, yedi farklı zorlu bölge ve yepyeni bir karakter olan Cream the Rabbit ile tanıştırıyor. Her bölge, farklı mekanikler ve sürprizlerle dolup taşarken boss savaşları da oldukça zorlayıcı ve eğlenceli oluyor.

 

Sonic Advance 3 (2004 – Game Boy Advance)

Mini bir seriye dönüşen oyunların üçüncü ve son halkası, oyuncuları, Sonic ve arkadaşlarıyla yeni bir maceraya davet ediyor. Ancak bu kez takım çalışması ön planda bulunuyor. Oyuncular, karakterleri eşleştiriyor ve bu eşleştirmelerle özel yetenekler, hareketler ortaya çıkıyor. Sonic ve arkadaşları, Dr. Robotnik’in evreni parçalara ayırma planını durdurmak için yedi farklı bölgede koşuyor, zıplıyor ve düşmanları alt ediyor.

 

Sonic Rush (2005 – Nintendo DS)

Yeni karakter Blaze the Cat ile çılgın bir maceraya sürüklenmemizi sağlayan Sonic Rush, her bir karakterin kendi hikâyelerini beraberinde getirmesi sayesinde iki kat eğlenceli hâle geliyor. Taşınabilir el konsoluna özel çift ekran desteği, oyunun tasarımsal yönden de farklılık kazanmasını ve ekstra eğlence sunmasını mümkün kılıyor.

 

Sonic Rush Adventure (2007 – Nintendo DS)

Sonic Rush Adventure, serinin takipçilerine Sonic ve Tails ile tropik adalarla dolu bir dünyada, heyecan veren bir macera yaşatıyor. Denizde jet ski ve diğer araçları kullanarak adadan adaya seyahat ediyor, gizemli bir kız olan Marine the Raccoon ile tanışıp korsanlarla savaşıyoruz.

Sonic the Hedgehog 4: Episode I (2010 – iOS, PSN, WiiWare, XBLA)

Bizi klasik Sonic oyunlarının nostaljik atmosferine geri götüren ve bu oyunların tanıdık yönlerini, modern dokunuşlarla yeniden şekillendiren yapımda Sonic, Dr. Robotnik’i yenmek için tekrar harekete geçiyor. Oyun, klasik Sonic bölümlerini ve düşmanları yeniden tasarlanmış şekilde sunuyor.

 

Sonic the Hedgehog 4: Episode II (2012 – Android, iOS, PSN, Windows, XBLA)

Sonic’le Tails’in bir araya geldiği, Dr. Robotnik ve Metal Sonic’e karşı mücadele ettiğimiz yapım, karlarla kaplı dağlardan gizemli tapınaklara kadar pek çok bölüm içeriyor. Oyun, klasik Sonic oyunlarından tanıdık gelen fakat yeni mekanikler ve grafiklerle güncellenmiş düşmanlar içeriyor. Tails’in uçma ve Sonic’i taşıma yetenekleri, bize, seviyeleri geçme ve zorlukları bertaraf etme noktasında yeni stratejiler sunuyor.

 

Sonic Boom: Shattered Crystal (2014 – Nintendo 3DS)

Nintendo 3DS konsoluna özel oyunda, Amy, kötü kalpli Lyric tarafından kaçırılıyor ve ekibimiz, onu kurtarmak için kolları sıvıyor. Amy’yi kurtarmak için oyuna da adını veren kristalleri toplamamız, zorlu platformları aşmamız, bulmacaları çözmemiz gerekiyor.

 

Sonic Boom: Fire & Ice (2016 – Nintendo 3DS)

Asıl adı RagnaBot olan D-Fekt ile ilk karşılaşmamız, bu oyun sayesinde oluyor. Dr. Robotnik’in madencilikte kullanmak üzere ürettiği ancak bir arıza yaşadıktan sonra güçlenen D-Fekt, Sonic ve arkadaşlarının da düşmanı hâline geliyor. Oyunda her karakteri yöneterek daha farklı bir oyun tecrübesi yaşayabiliyoruz.

 

Sonic Mania (2017 – Nintendo Switch, PlayStation 4, Windows, Xbox One)

Sonic Mania, bizi, klasik Sonic oyunlarının alışılageldik atmosferine geri götürüyor. Sonic, Tails ve Knuckles ile hem eski hem de yeni düşmanlarla dolu, yeniden tasarlanmış klasik seviyelerde ve taptaze bölümlerde hız kesmeden ilerliyoruz.

 

Sonic Superstars (2023 – Nintendo Switch, PlayStation 4/5, Windows, Xbox One, Series X/S)

Bizim de katılacağımız yepyeni bir macera, Sonic ve arkadaşlarını bekliyor. Bu yıl çıkan Sonic Superstars ile gizemli Northstar Adaları’na gidiyoruz. Kötü kalpli Dr. Robotnik, dev hayvanları korkunç Badniks’lere dönüştürüyor ve Chaos Zümrütleri’ni çalarak dünyayı ele geçirmeye çalışıyor. Ancak Sonic ve arkadaşları, bu kötü planları durdurmak için onlarca yıldır olduğu gibi yine ellerinden geleni yapıyorlar.

     

     Eğer siz de Sonic ve arkadaşlarının maceralarının yanı sıra oyun dünyasındaki tüm kahramanların serüvenlerine, ilk elden tanıklık etmek istiyorsanız, Monster Notebook imzalı; Abra, Tulpar ve Semruk ailesindeki oyun bilgisayarlarından dilediğinizi edinebilirsiniz.

Paylaş: