Geçmişten Günümüze: Tom Clancy’s Rainbow Six Serisi

Monster Notebook  29 Aralık 2018

HaberlerOyun

Tom Clancy’nin 1998 yılında yayımlanan aynı isimli romanının ardından oyun dünyasına kazandırılan Rainbox Six, zaman içerisinde taktik FPS türünün en önemli ismi haline geldi. Bu nedenle el konsollarının da içinde bulunduğu pek çok platformda yapımın ek paketleri ve konsollara özel sürümleri de hazırlandı. Ama serinin gidişatını belirleyen PC sürümlerinin de içinde bulunduğu ana oyunlar oldu. Dilerseniz gelin 1998’den bu yana Tom Clancy’s Rainbow Six serisinin PC için de çıkan ana oyunlarına birlikte bakalım.

Rainbow Six (1998)

NATO ülkelerinin seçkin askerlerinden oluşan ve finansmanı ABD tarafından yapılan anti terör ekibi Rainbow’un maceraları, bu oyunla başladı.

Rainbow Six: Rogue Spear (1999)

Önceki yapımın oyun motoruyla geliştirilen ve oyuncuları 1990’lı yılların başına götüren Rogue Spear, Rus organize suç örgütlerine karşı yapılan mücadeleyi temel alıyordu.

Rainbow Six 3: Raven Shield (2003)

2005 yılında geçen oyunda Rainbow takımı, Nazi destekli Ustaşa hareketinin modern ve hayli zengin yeni temsilcilerine karşı mücadele veriyordu. Derin senaryosu, gerçekçi oynanışı ve Unreal 2.0 motoruyla görsel olarak öne çıkan yapım, yüksek puanlar aldı.

Rainbow Six: Lockdown (2005)

Rainbow lideri Domingo “Ding” Chavez’in yönetildiği oyunda, takım arkadaşlarına emir ve komutlar vermek mümkündü. Doğu kökenli solcu, anarşist ve dünya çapında terörist aktiviteler yapan Global Liberation Front’a karşı yapılan mücadeleleri konu edinen yapımın PC versiyonu, diğer platformlara çıkan sürümlerden çok daha iyiydi. Ancak çeşitli teknik hatalar nedeniyle yapım, eleştirmenler tarafından vasat bir oyun olarak değerlendirildi.

Rainbow Six: Vegas (2006)

Serinin yeniden şahlanışa geçtiği oyun, yenilenen sağlık gibi unsurlarla modernize edildi ve yaralanma efektleri güncel oyunlarda olduğu gibi ekranda görülebilir oldu. Aynı zamanda yapımın kimi anlarında kamera açısı FPS’den TPS’ye dönebiliyordu. Dönemin yeni nesil konsolları için de geliştirilen R6 Vegas’ın oyun motoru Unreal Engine 3.0’dı ve bu sayede gerek fizik gerekse grafikler, oldukça iyiydi.

Rainbow Six: Vegas 2 (2008)

Serinin taktik elementlerinin geri plana atılarak daha akıcı bir oynanışa izin veren oyun, önceki yapımın bıraktığı yerden devam etti. Senaryo moduyla olduğu kadar çoklu oyuncu seçenekleriyle de oyun tutkunlarına eğlenceli saatler geçirten yapım, ilki kadar olmasa da iyice puanlar aldı.

Rainbow Six Siege (2015)

Etkileyici senaryosu, çok sayıda yeniliği beraberinde getirmesi ve ardı arkası kesilmeyen güncellemeleriyle sürekli canlı kalan yapım, eSpor turnuvalarının da aranan oyunlarından biri oldu. Hatta oyuna özel Rainbow Six Siege Pro League’de yapıma gönül veren oyun tutkunları, takım olarak mücadele edebiliyor.

Paylaş: