Geçmişten Günümüze Transformers Serisi

Monster Notebook  23 Mayıs 2024

Oyun

1980’lerin sonu 1990’ların başlarında çocuk olanların, okula gitmeden önce kahvaltı eşliğinde televizyondan yarım yamalak izledikleri G1 serisiyle ülkemizde tanınırlık kazanan The Transformers çizgi dizisi, meşhur Netflix belgeseli “The Toys That Made Us”ta da ele alındığı üzere aslında bir oyuncak pazarlama politikasının sonucuydu. Ne var ki çizgi dizi de çocuklar tarafından çok beğenildi ve Transformers, sinema filmlerinden televizyon programlarına dek sayısız içeriğiyle bugünlere kadar ulaşan, dev bir marka hâline geldi. Tabii 1980’lerin ortalarında başlayan çizgi dizinin, video oyuna dönüştürülmemesi düşünülemezdi. Zaman içinde önemli evrimler geçiren, lore’u genişleyen Transformers’ın bugüne dek onlarca video oyunu yayımlandı. Dilerseniz gelin, doğrudan doğruya konsol ve PC platformunu ziyaret eden Transformers oyunlarının geçmişten günümüze yolculuğuna birlikte göz atalım.

The Transformers (1985)

Commodore 64 ve Sinclair Spectrum platformları için Denton Designs tarafından geliştirilip Ocean Software tarafından yayımlanan ilk The Transformers oyunu, G1 serisine dayanıyordu. Enerji krizi yaşayan Autobot’ların, Autobot Energon Küpü’nün dört parçasını toplayıp Autobot Merkezi’ne taşımasını ve bu süreçte Decepticon’larla yaptıkları mücadeleleri konu edinen oyun, açık konuşmak gerekirse anlaşılması da oynaması da zor bir yapımdı.

The Transformers: Battle to Save the Earth (1986)

Activision’ın geliştirip yayımladığı Commodore 64 oyununda, Autobot takımı bir dizi bölgeyi Decepticon saldırısına karşı savunmak zorundaydı. Bu bölgeler, bir dünya haritası üzerinde gösteriliyor ve oyuncu, Autobot’ları, bağlantı yolları üzerinden bu bölgelere gönderebiliyordu. Bir saldırı sırasında oyun, oyuncunun, çok renkli Seeker’lardan oluşan sonsuz bir ordunun malzemeleri çalmasını engellemesi gereken, birinci şahıs sabit perspektifli bir nişancı oyununa dönüşüyordu. Oyunda Autobot ve Decepticon’ların yanı sıra son Transformers filminde de gördüğümüz robotik dinozorlar ve hipopotamlar da vardı.

Transformers: Mystery of Convoy (1986)

İki boyutlu platfomer türünde tasarlanan, ISCO tarafından geliştirilip Takara’nın yayımladığı Famicom/NES oyununda kayıp Optimus Prime’ın nerede olduğunu bulmak üzere Ultra Magnus’u kontrol ediyorduk. Görev boyunca Ultra Magnus, Seeker tipi piyadeler, yüzen Decepticon amblemleri, Nemesis, birleştiriciler Menasor, Bruticus, Megatron ve Trypticon da dâhil olmak üzere çeşitli Decepticon tehditleriyle yüzleşiyordu.

Transformers: The Headmasters (1987)

Aynı adlı oyuncak ve televizyon serisine dayanan Famicom oyununda, Chromedome’un müttefiklerini ve gezegenleri, Decepticon savaş lordlarının kontrolünden kurtarmaya çalışıyorduk. Oynanış bakımından Mystery of Convoy ile benzerlikler taşıyan yapımda üzerimize üzerimize yağan bazı düşman unsurların, 1984 çıkışlı NES oyunu Star Force’tan kopyala/yapıştır olduğunu belirtmemiz gerekiyor.

Beast Wars: Transformers (1997)

Konsol ve PC platformunu 10 yıl boyunca boş bırakan Transformers, SCE Studio Cambridge’in geliştirdiği, Hasbro Interactive’in yayımladığı yeni oyunla bizlerle buluştu. G1 yerine Beast Wars odaklı üretilen oyun, Sony PlayStation platformunda çıktı ve üçüncü şahıs nişancı türündeydi. 1998 yılında PC’yi de ziyaret eden yapım maalesef o kadar başarılı değildi ve oyun yayınları tarafından düşük puan yağmuruna tutuldu.

Transformers: Beast Wars Transmetals (1999)

Nintendo 64 ve PlayStation platformunda yayımlanan yapım, Beast Wars televizyon dizisinin ikinci sezonundaki karakterlerin, bire bir dövüşte kapışması gibi bir ana temaya sahipti. Uzaktan bakıldığında Transformers temalı bir Tekken’e benzese de oynanış bakımından biraz yavan kalan oyun, eleştirmenler tarafından da beğenilmedi ve skorları, ortalamanın epey altında kaldı.

The Transformers (2003)

Winkysoft’un geliştirdiği, Atlus’un yayımladığı PlayStation 2 oyunu The Transformers, yine G1 odaklıydı. Autobot’lar ve Decepticon’lar birer hikâyesi bulunan, ayrıca hem normal hem de alternatif senaryolarla zenginleştirilen The Transformers, konsolun grafik başarımı sayesinde etkileyici görünüyordu.

Transformers (2004)

Bu defa Armada serisinden hareketle hazırlanan Transformers, Melbourne House tarafından geliştirildi ve Atari tarafından yayımlandı. Oyun, Decepticon’lardan önce kayıp Mini-Con’ları geri almak için Dünya’yı dolaşan üç Autobot’u konu alıyordu. Her iki rakip tarafın önemli karakterlerinin yer aldığı yapımda, muazzam şarkılar bulunuyordu.

Transformers The Game (2007)

Michael Bay’in hem çok eleştirilen hem de çok sevilen 2007 çıkışlı filmi Transformers’ın, oyun adaptasyonu olan Transformers The Game, çoklu platform olarak Activision tarafından yayımlandı. Traveller’s Tales’in geliştirdiği yapımda Autobot’lar ve Decepticon’lar için ayrı ayrı senaryolar yer alıyordu. Oyunun dikkat çekici özelliklerinden biri, Activision’ın 21 yıl sonra yayımladığı ilk Transformers oyununun bu olmasıydı.

Transformers: Revenge of the Fallen (2009)

Activision tarafından yayımlanan bir başka film adaptasyonu olan Transformers: Revenge of the Fallen, yine çoklu platform olarak bizlerle buluştu. Önceki oyunda olduğu gibi her iki fraksiyonla da oynayabildiğimiz yapımda ilerledikçe yeni alanların ve görevlerin kilidini açabiliyor, önceden belirlenmiş karakterler yerine görevleri istediğimiz karakterlerle tamamlayabiliyorduk.

Transformers: War for Cybertron (2010)

İlerleyen yıllarda adını, Call of Duty portlarıyla duyuracak olan High Moon Studios’un geliştirip Activision’ın yayımladığı oyun, adından da anlaşılacağı üzere War for Cybertron temasına sırtını yaslıyordu. Omuz üstü kamera açısına sahip üçüncü şahıs aksiyon oyunu türündeki yapım, beşer bölümlük Autobot ve Decepticon senaryolarından oluşuyordu. Yapımın hikâyesini tamamlayan oyuncular, arkadaşlarıyla birlikte oldukça zengin çok oyunculu oyun modlarında zaman geçirebiliyordu.

Transformers: Cybertron Adventures (2010)

Next Level Games’in geliştirip yine Activision’ın yayımladığı Transformers: Cybertron Adventures, War for Cybertron’a eşlik etmekle birlikte ondan belirgin şekilde farklı olan Nintendo Wii oyunuydu. Çizgisel ve seviye tabanlı olan yapımda her iki fraksiyon için de tam senaryo bölümleri bulunuyordu ve her görev, varsayılan bir oynanabilir karaktere sahipti.

Transformers: Dark of the Moon (2011)

War for Cybertron’un arkasındaki ekip tarafından geliştirilen ve oynanış bakımından da ona çok benzeyen Dark of the Moon, beyaz perdeyi ziyaret eden aynı isimli Transformers filminden hareketle hazırlandı. İki fraksiyonun ayrı senaryoları yerine tek bir senaryoyu takip ettiğimiz yapımda her bir bölümde, bölüme özel karakterleri kontrol edebiliyorduk ve finali Optimus Prime ile gerçekleştiriyorduk.

Transformers: Fall of Cybertron (2012)

War for Cybertron oyununun doğrudan devamı niteliğindeki yapım, Autobot’ların Ark gemisiyle hızla kötüleşen Cybertron’dan kaçma girişimlerinin yanı sıra Cybertron toplumunun kalıntılarının kademeli olarak çöküşüne odaklanıyordu. Ayrıca oyundaki bir yan hikâye de Dinobot’ların yaratılışına ışık tutuyordu. Oyunun sonlarına doğru Grimlock’ı yöneterek Dinobot’larla aksiyona da girebiliyorduk.

Transformers: Prime – The Game (2012)

Türkiye’de de televizyon kanallarında yayımlanan ancak kemik Transformers kitlesi tarafından o kadar da sıcak karşılanmayan “Prime” serisinden hareketle hazırlanan yapım, Prime’ın ikinci sezonundaki olaylara odaklanıyor. Autobot’lar ile Decepticon’ların Dark Energon’dan imal edilen gizemli bir meteor ve onun efsanevi içeriği için savaşmalarını konu edinen oyun; Wii, Wii U ve 3DS konsollarına çıktı.

Transformers: Rise of the Dark Spark (2014)

Hem Transformers film serisinin hem de War for Cybertron/Fall of Cybertron oyunlarının unsurlarını içeren oyunun hikâyesi, Aligned sürekliliğinde Ark’ın fırlatılmasından önce geçiyordu ve Age of Extinction bölümünde Lockdown’ın planlarından birinin etrafında dönüyordu. Dönemin konsollarının yanı sıra PC’yi de ziyaret eden yapımda kırktan fazla oynanabilir karakter yer alıyordu.

Transformers: Devastation (2015)

Bayonetta serisi, Vanquish ve Nier: Automata oyunlarından tanıdığımız PlatinumGames tarafından hazırlanan ve uzun süre sonra G1 serisine dönüş yapan oyunda Autobot’lar, Decepticon’ların, Dünya’yı metale çevirmesini önlemek için birleşiyordu. Oyun, diğer kaynakların yanı sıra öncelikle orijinal çizgi filmden, IDW çizgi romanlarından ve Combiner Wars oyuncak serisinden ilham alıyordu. Bunun yanında orijinal çizgi filmden hayatta kalan bazı seslendirme sanatçıları da oyun için mikrofon gerisinde bulunuyordu. Devastation, Activision tarafından yayımlanan son Transformers oyunu oldu. Hasbro ile lisans anlaşmasının sona ermesinin ardından, oyun ve indirilebilir içeriği 21 Aralık 2017’de tüm dijital mağazalardan kaldırıldı. Umarız, Microsoft’un Activision’ı satın almasıyla şu an ulaşılamayan Activision yayıncılığındaki tüm Transformers oyunlarını tekrar oynama imkânı bulabiliriz.

Transformers: Battlegrounds (2020)

Activision’ın oyun geliştirme lisansının sona ermesinden bu yana konsollar için piyasaya çıkan ilk yeni Transformers oyunu Battlegrounds, taktiksel savaş macerası oyunu olarak tanımlanıyordu. Yapım, Cyberverse serisine dayanıyordu ve süregelen animasyon dizisindeki karakter tasarımlarını ve seslendirme sanatçılarını içeriyordu. Oyunu Coatsink geliştirdi ve Bandai Namco Entertainment yayımladı.

Transformers Beyond Reality (2022)

Sanal gerçeklik oyunlarına ilgi duyanlar için geliştirilen ve yalnızca PlayStation VR/VR2 sahipleri tarafından deneyimlenebilen Beyond Reality, arcade tarzı bir FPS oyunuydu. Meta4 Interactive’in geliştirdiği yapım, sınırlı bir oyuncu kitlesine ulaşabildi.

Transformers: EarthSpark – Expedition (2023)

Transformers: EarthSpark – Expedition, Tessera Studios’un geliştirdiği ve EarthSpark serisine dayanan ilk Transformers oyunu olma özelliği taşıyordu. Çizgi dizinin birinci ve ikinci sezonları arasında geçen yapım, hack&slash elementlerinin bulunduğu üç boyutlu bir aksiyon macera oyunuydu.

Siz de en güncel oyunları, fps sınırlarına takılmadan, yüksek çözünürlükte ve ileri düzey kare/saniye hızlarında deneyimlemeyi hedefliyorsanız, bir “canavar”dan yardım isteyebilirsiniz. Monster’ın geliştirdiği oyun bilgisayarları, favori oyunlarınızı, kusursuz şekilde oynamanıza imkân tanıyor. 

 

Transformers Hakkında Merak Edilenler

  1. The Transformers serisinin ilk video oyunu hangisidir ve hangi platformlarda yayımlandı?

    • The Transformers serisinin ilk video oyunu, 1985 yılında Denton Designs tarafından geliştirilen ve Ocean Software tarafından yayımlanan “The Transformers” oyunudur. Bu oyun, Commodore 64 ve Sinclair Spectrum platformlarında yayımlandı. G1 serisine dayanan bu oyun, oldukça zorlayıcı bir yapıya sahiptir.
  2. The Transformers: Mystery of Convoy oyununun konusu nedir?

    • 1986 yılında yayımlanan “The Transformers: Mystery of Convoy” oyunu, Ultra Magnus’un kayıp Optimus Prime’ı bulma macerasını konu alır. Oyuncular, çeşitli Decepticon tehditleriyle karşılaşırken, Ultra Magnus’u kontrol eder. Bu tehditler arasında Seeker piyadeleri, yüzen Decepticon amblemleri ve Menasor, Bruticus gibi birleşik robotlar yer alır.
  3. Transformers video oyunlarında hangi platformlar destekleniyor?

    • Transformers video oyunları, yıllar içinde çok çeşitli platformlarda yayımlandı. Bunlar arasında Commodore 64, Sinclair Spectrum, NES, PlayStation, PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox, Xbox 360, Xbox One, Wii, Wii U, Nintendo 3DS, PC ve son olarak PlayStation VR/VR2 gibi platformlar bulunmaktadır.
  4. Transformers video oyunları nasıl evrim geçirdi?

    • Transformers video oyunları, 1985’teki ilk oyunlarından itibaren büyük evrim geçirdi. Başlangıçta basit platform ve nişancı türlerinde olan oyunlar, zamanla daha kompleks hikâyeler ve gelişmiş grafiklerle üçüncü şahıs aksiyon oyunlarına dönüştü. Modern oyunlar, yüksek çözünürlük ve sanal gerçeklik desteği gibi ileri teknolojilerle donatılmıştır.
Paylaş: