Geçmişten Günümüze Yüzüklerin Efendisi Oyunları Serisi
Edebiyat dünyasının kuşkusuz en önemli eserlerinden bazılarına hayat veren J. R. R. Tolkien, yarattığı Orta Dünya ile onlarca yıldır sayısız yazılı, sözlü ve işitsel sanat eserine ilham veriyor. Hatta yazarın The Lord of the Rings (Yüzüklerin Efendisi) ve The Hobbit eserlerinden hareketle yapılan pek çok dijital oyun da var. Bunların yanında yazarın beyaz perdeye aktarılan eserlerine dayanan yapımlar da bulunuyor. Öyle ki 1980’li yıllardan bu yana mobil cihazlar ve web oyunlarını da dâhil ettiğimizde karşımıza sayısı 100’e yaklaşan bir oyun külliyatı çıkıyor. Dilerseniz gelin, geçmişten günümüze Yüzüklerin Efendisi oyunlarından belli başlı bazılarına birlikte göz atalım.
The Hobbit (1982)
Apple II ve Commodore 64 gibi birçok platform için hazırlanan ve Orta Dünya temalı kitapları temel alan resmî oyunlardan ilki olan The Hobbit, tahmin edeceğiniz üzere epey sade grafiklere sahip, bolca metin içeren bir yapımdı. Oyuncuya bulunduğu dünyayı ve yaşadığı olayları metinlerle aktaran oyun, 1983 yılında en iyi strateji oyunu ödülü (Golden Joystick Award) aldı ve 100 binden fazla kopya sattı.
Lord of the Rings: Game One (1985)
Adında Lord of the Rings ifadesi geçen ilk resmî oyun olma özelliği taşıyan metin bazlı macera oyunu, 1982 çıkışlı yapımla aynı platformlarda boy gösterdi. 1990’ların sonlarında ve 2000’lerin başlarında önemli konsol oyunlarına imza atan ve o dönemdeki ismi Beam Software olan geliştirici ekip tarafından hazırlanan yapım, büyük başarı gösteremese de kitaplara sıkı sıkıya bağlı kalmasıyla takdir topladı.
J.R.R. Tolkien’s The Lord of the Rings, Vol. I (1990)
Zamanının popüler platformları olan Amiga ve PC-98 için yayımlanan tek kişilik rol yapma türündeki yapım; grafikleri, sanat tasarımı, müzikleri ve genel içeriği ile dönemin oyun otoriteleri tarafından oldukça beğenildi. Hatta dergi yazarlarından bazıları, bu oyunun o zamana kadar yapılmış en iyi Tolkien uyarlaması olduğunu bile ifade etti.
The Lord of the Rings: The Two Towers (2002)
1990’ların ortalarında sessizliğe gömülen Yüzüklerin Efendisi oyunları, önce Vivendi Universal Games’in Tolkien Enterprise ile ortaklaşa yürüttüğü 3D oyunlarla, sonrasında ise Peter Jackson’ın beyaz perdeye getirdiği filmlerin oyun versiyonlarıyla çeşitlilik kazanmaya başladı. Vivendi’nin sunduğu yapımlar, oyun dünyasında büyük bir yankı uyandırmasa da arkasına sinema filmlerini alan EA Games imzalı yapımlar ve onların ilki The Two Towers, oyuncular tarafından çok sevildi ve milyonlarca kopya satarak başarısını kanıtladı. Hack and Slash ve aksiyon türlerini birleştiren oyun, dönemin popüler konsolları için klasik yapımlardan biri olarak nitelendiriliyor.
The Lord of the Rings: The Battle for Middle-earth (2004)
1990’ların sonu, 2000’lerin başlarındaki gerçek zamanlı strateji oyunları arasında bir yıldız gibi parlayan The Battle for Middle-earth, hem tek kişilik hem de çok oyunculu modlarının yanı sıra film ve kitaplara dayanan arka planıyla Tolkien hayranlarını tam anlamıyla mest etti. Oyunun sunucuları resmî olarak 2010 yılında kapanmış olsa da bu oyunun hayranları, resmî olmayan sunucuları kullanarak arkadaşlarıyla çetin Orta Dünya savaşlarını sürdürüyor.
The Lord of the Rings Online (2007-Günümüz)
Teknik imkânların da artmasıyla birlikte, Yüzüklerin Efendisi temalı gelmiş geçmiş en kapsamlı çevrim içi çok oyunculu rol yapma oyunu olarak hazırlanıp sunulan LotR Online, genişleme paketleri ile bugün de varlığını devam ettiriyor.
Lego The Lord of the Rings (2012)
Başta küçük yaştaki oyuncular olmak üzere, oyunların sevimli taraflarını görmek ve doyasıya eğlenmek isteyenlerin yöneldikleri “Lego” başlığı altında çıkan oyunlardan biri olan Lego The Lord of the Rings, sinema filmi üçlemesini temel alıyordu.
Middle-earth: Shadow of Mordor (2014)
Efsane oyunlarıyla anımsanan Monolith Productions’ın elinden çıkan Middle-earth: Shadow of Mordor, üçüncü şahıs kameralı bir aksiyon macera oyunuydu. Talion isimli karakteri yönettiğimiz oyunda Nemesis sistemi başta olmak üzere, yapıma değer katan sayısız ayrıntı vardı. Yüzüklerin Efendisi dünyasına uzak olan oyuncuların bile beğenisini kazanan oyun, birçok yayın tarafından Yılın Oyunu seçildi.
The Lord of the Rings: Gollum (2022)
Kulağa başta biraz tuhaf gelse de Yüzüklerin Efendisi’ndeki Gollum karakterini yöneteceğimiz aksiyon macera oyunu, şu an için sunulan Pre-Alpha videolardan anladığımız kadarıyla Orta Dünya’ya ciddi bir bağlılık ve bolca gezinti imkânı sunuyor. Almanya merkezli Daedalic Entertainment tarafından hazırlanan ve Nacon tarafından 2022 yılında yayımlanması beklenen oyun, açıkçası hayli ümit vadediyor.