Genel Kültürünüzü Geliştirebileceğiniz 7 Oyun

Monster Notebook  1 Şubat 2020

E-Spor

Kimilerine göre zaman kaybı, kimilerine göreyse boş zaman öldürme aracı şeklinde görülse de yayınlanan hemen her oyun, apayrı zihinlerden çıkan, eşsiz bir dijital mahsul olma özelliğini hiç kaybetmiyor. İlhamını hayatın ta kendisinden alması nedeniyle birçok oyunda şiddet, sevgi, hayal kırıklığı gibi temalar işleniyor. Ancak bazı yapımlar, ele aldıkları konuların yanında oyuncuya farklı vizyonlar kazandırabilecek ögeleri de taşıyor. Tabii böyle yapımlar doğrudan ya da dolaylı olarak genel kültürünüzü geliştirmeye de katkı sağlıyor. Gelin, genel kültürünüzü geliştirmenize yardımcı olabilecek yedi oyuna birlikte bakalım.

1. 1979 Revolution: Black Friday

Tasarım ve oynanış açısından Telltale Games’in meşhur The Walking Dead serisinden izler taşıyan ve İran’ın yakın geçmişine ışık tutan 1979 Revolution, özellikle tarihe meraklıysanız, heyecanla deneyimleyebileceğiniz bir yapım. Türkçe alt yazı desteği sunan ve oyun içi seçimleriniz doğrultusunda hikâyenin ilerleyişi belirli oranda değişen yapımda arşiv niteliğinde görseller de yer alıyor.

2. Type:Rider

Platform oyunlarına meraklıysanız ve yazı stillerinin, tarih boyunca nereden nereye geldiğini merak ediyorsanız Type:Rider benzeri bulunmayan bir eser. Fransız-Alman kültür kanalı Arte’nin desteğiyle geliştirilen yapım, görsel ve işitsel bir şölen sunuyor.

3. Knowledge is Power

Aileniz ve arkadaşlarınızla keyifle oynayabileceğiniz oyun, adından da anlaşılacağı üzere bilgi yarışması tarzında. Kontrolcüyle oynanan klasik konsol oyunlarından farklı olarak Play Link arayüzü yardımıyla akıllı cep telefonlarınızla katılabileceğiniz oyunda bilgi düzeyiniz kadar hızınız da kazanmanızda etkili. Her bir turun sonunda öğrendiğiniz veya pekiştirdiğiniz bilginin ise haddi hesabı yok. Oyunun tamamen Türkçe olduğunu hatırlatalım.

4. Assassin’s Creed II

Machiavelli’den Leonardo da Vinci’ye kadar birçok önemli tarihi figürle karşılaşmayı ve sohbet etmeyi kim istemez? Son oyunuyla rotasından biraz sapmaya başlamış gibi görünse de ilk oyunundan bu yana tarihi gerçeklerle kurguyu bir araya getirip gayet ilgi çekici senaryolar eşliğinde zamanda yolculuk yaptıran Assassin’s Creed, ikinci oyunuyla bu misyonunu başarıyla gerçekleştiriyor.

5. Firewatch

Yangın gözetleme diye bir mesleğin olduğu ve bu mesleğin nasıl icra edildiğine dair birtakım ayrıntıları öğrenmenize yardım eden, bu süreçte de sizi hem ilgi çekici hem de biraz depresif bir hikâyeyle baş başa bırakan oyun, geliştirici Campo Santo’nun talihini de tamamen değiştiren bir eser. Zira oyun yayınlanıp büyük ses getirdikten sonra geliştirici şirketi Valve Corporation satın aldı.

6. Bioshock

Sizi oyundaki ilerleyişinizin her aşamasında biraz daha fazla okumaya, araştırmaya ve çevrenizde gördüğünüz görsel ve işitsel unsurların kökenini öğrenmeye sevk eden Bioshock, sıradan bir FPS gibi görünse de bir oyundan öteye geçen kompleks bir sanat eseri. Yapımı oynarken kendinizi bir yandan Art Deco eserleri inceleyip diğer yandan Ayn Rand okurken bulabilirsiniz.

7. Grand Theft Auto V

Los Angeles’ın bir kısmının oyun için birebir modellenmiş olması, sayısı yirmiye ulaşan ve her birinde onlarca başarılı müzik parçasının bulunduğu radyo kanalları, yapım boyunca içten içe hissedilen sistem eleştirisi, diyaloglarda yer alan ince espriler ve olay örgüsünün size yaşattığı son derece enteresan deneyim, genel kültürünüzü geliştirmenize katkıda bulunuyor. Sıradan bir aksiyondan fazlası olan GTA V, 2010’lu yılları dijital dünyaya aktarmakla kalmıyor, bir bakıma tarihe de not düşmüş oluyor.

Paylaş: