GTA 6 Müzikleri: Radyo İstasyonları ve Soundtrack Analizi

Monster Notebook  5 Mayıs 2024

Oyun

Bir oyun düşünün; oyunda araca bindiğinizde bir radyo kanalı açılıyor ve sunucu koltuğunda, eski Sepultura üyesi ve şimdinin Soulfly/Cavalera Conspiracy lideri Max Cavalera oturuyor ve sıradaki parçanın Deicide’dan “Dead by Dawn” olduğunu anons ediyor. Bu, yeterince ilginç gelmedi mi? Bir oyun daha düşünün. Quentin Tarantino’nun müthiş filmi Jackie Brown’da, The Delfonics adlı grubun hayranı olan ve filmde de denk geldikçe plaklarını çalan Jackie Brown karakterini canlandıran Pam Grier, bir radyo kanalında sunuculuk yapıyor ve aynen filmde olduğu gibi bu radyo kanalında da The Delfonics parçalarını oyuncularla/dinleyicilerle buluşturuyor.

Girişte belirttiğimiz ilk örnek durum, GTA IV’ün The Lost and the Damned genişleme paketi, ikinci örnek durum ise GTA V’tendi ve aslına bakarsanız yazmaya kalkarsak bu örnekleri rahatlıkla çoğaltabiliriz. Buradan çıkaracağımız sonuçlardan biri şu; Rockstar Games’in beyni konumundaki insanlar, Grand Theft Auto serisinin çok değerli bir kültür objesi olduğunu biliyor, oyuncuların, gerek oyunun anlatısıyla gerekse içerdiği soundtrack parçaları/radyo kanallarında çalan eserlerle kültürel bazda ufuklarını genişletebileceklerini düşünüyor ve hatta genişletmelerini arzu ediyorlar. Yoksa tam bir “dönem” oyunu olan ve 1980’lerde geçen GTA: Vice City’de görev gereği önümüzdeki arabaya atladığımızda birdenbire Michael Jackson’ın “Billie Jean”inin çalmaya başlamasının tesadüf olduğunu mu düşünüyordunuz? Sam ve Dan Houser liderliğindeki Rockstar ekibi, oyunlardan “DJ Lazlow” olarak bildiğimiz Lazlow Jones ile ciddi bir iş birliği gerçekleştirdi ve ortaya, en az oyunların kendileri kadar efsanevi radyo kanalları çıktı. Anımsarsanız Lazlow’un sunuculuk yaptığı özgün radyo kanalları da bulunuyordu.

3B Dünyaya Geçişle Radyo Kanalları Zenginleşti, HD Dünya Çığır Açtı

Dönemin teknik yetersizlikleri ve oyunların genellikle bir “CD”ye sığmak zorunda olması nedeniyle bugünkü kadar geniş bir radyo istasyonu ve şarkı çeşitliliği sunamayan iki boyutlu Grand Theft Auto oyunları, hiç şüphesiz güzel parçalar barındırıyordu. Ancak asıl kırılma, serinin üç boyutlu dünyaya geçişiyle oldu ve ikişer CD olarak satışa çıkan GTA III ve GTA: Vice City, her biri yaklaşık yarım saat çalma süresi sunan radyo kanallarıyla geldi. GTA III, lisanslı şarkı konusunda o kadar da cömert değildi ama dönemin Rockstar Games veteran’larından Craig Conner ve Stuart Ross; Head Radio, Lips 106 FM için harikulade parçalar yarattılar.

GTA: Vice City ve GTA: San Andreas ile lisanslı müzik konusuna daha fazla eğilen Rockstar, geliştirdiği oyunların dönemlerine uygun parçaları, Lazlow Jones’un da katkılarıyla oyunlarına entegre etti. Bu sayede Vice City sokaklarında gezinirken radyoda Laura Branigan’ın “Self Control”ünü ya da Iron Maiden’ın “2 Minutes to Midnight”ını duyabiliyor, San Andreas’ta, Groove Street’ten adamlarınızı peşinize takıp lowrider’ınızla Ballas’ları kovalarken Dr. Dre’nin “Nuthin’ but a ‘G’ Thang” parçasıyla coşabiliyordunuz.

GTA serisinin HD dünyaya adım attığı GTA IV ise ana oyunuyla olduğu kadar Episodes From Liberty City adlı ana hikâyeden bağımsız gibi görünen ama aslında GTA IV’ün ana senaryosunda havada bırakılan kısımları tamamlayan genişleme paketleriyle dikkat çekti. The Lost and Damned ve The Ballad of Gay Tony adlı iki genişleme paketi, kendi temalarına uygun bambaşka radyo kanallarıyla oyuncuların kulaklarının pasını sildi, Rockstar Games’in vizyoner yaklaşımıyla bütünlüklü bir sanatsal çalışmaya dönüştü. Rekor sayıda radyo istasyonu içeren GTA V ve GTA Online, oyuncuların 500’e yakın şarkıyla muhteşem bir oyun deneyimi yaşamalarını sağladı. Peki, her konuda GTA V’ten “daha fazlası” olma yolunda emin adımlarla ilerleyen GTA 6’da durumlar nasıl olacak?

Rockstar Games’deki Kan Kayıplarına Rağmen Başarılı Radyo İstasyonları Bizi Bekliyor

Yazı içinde adını andığımız Lazlow, Craig Conner, Stuart Ross gibi isimler, artık Rockstar Games’de çalışmıyor. Gerek özgün parçaları gerekse sunumları veya radyo istasyonlarına katkılarıyla serinin önceki oyunlarının albenisini artıran bu isimler, GTA 6’da da bulunmuyor. Ancak bu, Rockstar Games’in, başarısız radyo istasyonları sunacağı anlamına gelmiyor. Zira spekülasyonlar, oyunun, dolu dolu bir işitsel içeriği olacağını gösteriyor.

GTA 6’nın radyo kanalları, Grand Theft Auto serisinin önceki oyunlarındaki gibi oyunun kültürel ve müzikal çeşitliliğini yansıtan bir unsur olarak kalmaya devam edecek gibi görünüyor. Yapımın, farklı müzik türleri ve kültürlerden esinlenerek Latin Amerika’dan Afrika’ya, Asya’dan Avrupa’ya kadar geniş bir yelpazede sanatçı ve şarkılarla gelmesi bekleniyor. Pop, hip-hop, elektronik ve indie gibi günümüzün popüler müzik türlerini içerebilecek olan radyo istasyonları, özellikle genç oyuncular arasında popüler olan sanatçılarla dolup taşabilir.

Modern zamanlarda geçecek gibi görünse de bir şekilde geçmişle bağlantı kurup bir bölümü geçmişte de geçebilecek olan -bir bakarsınız, Tommy Vercetti’yi bile kontrol ederiz- GTA 6, tam da bu düşünceden hareketle müzik seçimleriyle güncel trendleri yansıtmakla kalmayıp aynı zamanda 80’lerin synth-pop’undan 90’ların rock müziğine kadar uzanan geniş bir tarihsel yelpazedeki şarkılarla yeni bir nostaljiyi de oyunculara sunabilir. En azından biz, oyunun ilk tanıtım videosunda kullanılan Tom Petty parçası “Love is Long Road”dan (1989) böyle bir çıkarımda bulunabiliyoruz. Bir Rockstar klasiği olarak radyo kanalları, ünlü kişiliklerin DJ olarak kullanılması geleneğini sürdürebilir ve GTA 6, ünlü müzisyenleri, aktörleri veya diğer tanınmış kişilikleri, DJ/sunucu olarak barındırabilir.

GTA VI, canlı yayınlanan radyo şovları veya podcast türünde içeriklerle radyo istasyonlarını daha dinamik ve canlı hâle getirebilir. Özellikle son yıllarda popülerleşen podcast yayınları, günceli takip eden Rockstar tarafından başarılı şekilde ele alınabilir. Gerçek zamanlı güncellenen radyo şovları, oyun içi dünyayı daha gerçekçi ve etkileşimli kılarak oyunculara sürekli değişen ve gelişen bir tecrübe yaşatabilir. Bu tür yenilikler, oyuncunun, oyun dünyasına daha derinlemesine dalması ve kendisini, oyunun bir parçası olarak görmesi noktasında işlevsel olabilir.

Siz de GTA 6 ve diğer tüm oyunlardaki müzik parçalarını, en iyi şekilde duymayı hedefliyorsanız, Monster’ın Bukra serisi Bluetooth hoparlörlerini ya da Pusat serisi gaming kulaklıklarını edinebilirsiniz. 

 

GTA 6 Müzikleri Hakkında Merak Edilenler

  1. GTA VI’da Kaç Radyo İstasyonu Olacak?

    • GTA VI’da kaç radyo istasyonu olacağı henüz kesinleşmemiş olsa da, Rockstar Games’in önceki oyunlardaki gibi geniş bir müzik yelpazesi sunması ve rekor sayıda istasyon eklemesi bekleniyor.
  2. GTA VI’nın Müzik Listesi Nasıl Olacak?

    • GTA VI’nın müzik listesi, çeşitli müzik türlerinden oluşacak. Pop, rock, hip-hop, elektronik ve daha birçok türde yüzlerce şarkı içerecek şekilde tasarlanması planlanıyor.
  3. Hangi Ünlü Sanatçılar GTA VI’da DJ Olarak Yer Alacak?

    • Ünlü sanatçıların GTA VI’da DJ olarak yer alıp almayacağı henüz bilinmiyor, ancak geçmiş oyunlarda olduğu gibi tanınmış isimlerin yer alması muhtemel.
  4. GTA VI’da Podcast veya Canlı Yayınlar Olacak mı?

    • GTA VI, oyun içi deneyimi zenginleştirmek için podcast ve canlı yayınlar gibi modern medya öğelerini içerebilir. Bu tür içerikler, oyunun dinamik ve etkileşimli yapısını artıracak.
  5. GTA VI’nın Müzikleri, Oyunun Hikayesine Nasıl Entegre Edilecek?

    • Müzikler, GTA VI’nın hikayesiyle bütünleşik şekilde tasarlanacak. Karakterlerin kişiliklerini ve oyunun atmosferini yansıtan şarkılarla hikayenin duygusal derinliği artırılacak.
  6. GTA VI’da Yer Alacak En İkonik Şarkı Hangisi Olacak?

    • Henüz kesin olmamakla birlikte, GTA VI’da yer alacak ikonik bir şarkı olması bekleniyor. Bu şarkının, oyunun kilit anlarına eşlik ederek oyuncular arasında unutulmaz bir iz bırakması muhtemel.
Paylaş: