Hak Ettiği Değeri Görmeyen 5 Oyun

Monster Notebook  20 Eylül 2019

HaberlerOyun

Bağımsız geliştiricilerin hazırladığı oyunları da hesaba kattığınızda her gün onlarca yeni oyun piyasa çıkıyor. Yalnızca PC değil konsollar, el konsolları, akıllı telefonlar ve tabletler için de yayınlanan oyunların haddi hesabı yok. Bu oyun kalabalığı içerisinde her yapımın adını geniş kitlelere duyurması, duyursa da popüler bir markaya dönüşmesi maalesef her zaman mümkün olamayabiliyor. Kimi yapımlar, ya çıkış tarihlerinin çok daha fazla beklenen oyunlarla çakışması ya da yeterince tanıtımı yapılmaması nedeniyle hak ettiği değeri göremiyor. Şimdi isterseniz, bugün bile dijital oyun platformlarından edinebileceğiniz, hak ettiği değeri bulamayan oyunlardan beş tanesine birlikte bakalım.

1. Condemned: Criminal Origins

Monolith’in geliştirip oyun bilgisayarı ve PC için yayınladığı oyun, hayatta kalma ve korku türünün en iyi örneklerinden biriydi. Yapımın daha ilk dakikalarında yaratılan gizemli hava sizi diken üstünde tutmaya yetiyordu. Condemned: Criminal Origins, çıktığı dönemde özellikle konsol tarafında beklenen seviyede satsa da PC tarafında umduğunu bulamadığı gibi içerdiği yersiz şiddet unsurları nedeniyle de unutulmaya da yüz tuttu.

2. The Saboteur

İkinci Dünya Savaşı konulu FPS oyunlarından gına geldiği bir dönemde oyuncuların nefes almasını sağlayan The Saboteur, Pandemic Studios’un geliştirdiği, Electronic Arts’ın yayınladığı bir oyundu. Açık dünya elementlerinin ustalıkla uygulandığı, araç sürüşünden birebir çatışmaya kadar, aksiyon oyunlarının artık olmazsa olmazı olarak görülen sayısız özellik yapımda mevcuttu. Başarılı senaryosu ve bugün bile iyi sayılabilecek grafiklerine karşın oyun maalesef beklenen patlamayı kendisinden 8 ay önce yayınlanan Velvet Assassin’in de etkisiyle yaratamadı.

3. Psychonauts

Herkesin çok övdüğü ama hiç kimsenin oynamadığı oyunlardan biri, hiç şüphesiz Psychonauts. Oyun duayeni Tim Schafer’ın da aralarında olduğu usta bir ekibin imzasını taşıyan yapım, yüksek puanlar almasına rağmen o kadar az satıldı ki, Türkiye’deki kimi oyun dergileri bile oyunun orijinal kopyasını dergileriyle birlikte ücretsiz verdiler. Neyse ki Double Fine’ın motivasyonu hâlâ yerinde de oyunun ikincisi, 2020’de çıkıyor.

4. Spec Ops: The Line

Bugün, üçüncü şahıs kameralı aksiyon/shooter türü olup da senaryosuyla akılda kalan kaç oyun sayabilirsiniz? Peki, saydığınız oyunların arasında YAGER tarafından geliştirilen, 2K Games tarafından yayınlanan Spec Ops: The Line var mı? SteamSpy verilerine göre 2 ilâ 5 milyon oyuncunun Steam hesabında bulunan ancak toplamda ortalama oynanış süresi 4 dakika 25 saniyede kalan yapımı keşke daha çok kişi tecrübe edebilseydi.

5. Binary Domain

Kimi oyunculara göre başyapıt olan Binary Domain de hak ettiği değeri göremeyen, nadide yapımlardan. Konseptinden tasarımına, etkileyici grafiklerinden unutulmaz boss dövüşlerine dek pek çok unsur, Devil’s Details’ın geliştirdiği yapımı değerli kılıyordu. Fakat Binary Domain de yeterince oyuncuya ulaşamadı.

Paylaş: