Hearts of Iron 4 (HOİ) Sistem Gereksinimleri

Monster Notebook  17 Ağustos 2022

Oyun

Büyük strateji ve savaş oyunu tarzındaki strateji tutkunlarının bile yaklaşık 1000 saatlik oyun sürelerine rağmen “Oyundan çat pat anlıyorum ama her yanına hâkim değilim,” diye tanımlayabildikleri Hearts of Iron 4, Paradox Interactive’in oyun dünyasına en büyük hediyelerinden biri. Oyunu değerli kılan en önemli unsurlardan ikisi, savaş tarihine merak duyan herkesi tatmin edecek yoğunluktaki içeriği ve Paradox Development Studio’nun, sizi gerçekten bir savaşın ortasındaymış gibi düşünmeye zorlayan etkileyici yapay zekâsı sistemi. 2016 yılının ortalarında yayımlanmasına rağmen bugün hem oyunun temel sürümünü satın alarak hem de yapımın, abonelik sistemine dâhil olup ek paketlerinden yararlanarak Hearts of Iron 4 oynayan sayısız oyuncu var. Eğer siz de İkinci Dünya Savaşı dönemine meraklı bir strateji düşkünüyseniz, oynamaya başlamadan önce Hearts of Iron 4 sistem gereksinimlerini öğrenmek isteyebilirsiniz.

Eski İşletim Sisteminizle Hearts of Iron 4’ü Oynayabilirsiniz

Bilgisayarınızı, temel birkaç işlem yapmak ve genel olarak oyun oynamak amacıyla kullanıyorsanız, “Çalışıyorsa dokunma,” prensibinden hareketle işletim sistemi yenilemesine girişmemiş olabilirsiniz. Eğer bilgisayarınızda Windows 7 ve Windows 8,1 gibi bundan yaklaşık 10+ yıl öncesinin işletim sistemleri kuruluysa, Hearts of Iron 4’ü sorunsuz şekilde oynayabilirsiniz. Tabii Windows 10 ve 11 ile gelen “Oyun Modu”nun avantajlarından yararlanmak için yapımı bu sistemlerde deneyimlemenizi öneririz.

Oyun, Sizi İşlemci Konusunda Biraz Şaşırtabilir

Çıktığı dönemi göz önüne aldığımızda oldukça mütevazı sistem gereksinimlerini minimum ve önerilenler tablosuna yerleştiren geliştirici/yayıncı ekip, oyunun işlemci tarafında aslında hiç de mütevazı olmadığını, önerilenler tablosundaki işlemci modelleriyle biraz açık ediyor. Üç boyutlu grafik konusunda olmasa da haritalar üstündeki ünite kontrolü, askerî birimlerin hareketleri, hava şartlarının değişimi, gece gündüz döngüsü ve daha sayısız parametrenin yükü, işlemcinin omuzlarına biniyor. Bu nedenle, bugünün 4-6 çekirdekli işlemcileri bile, etkin oyun süreçlerinde %30 ila %50 arasında kullanılıyor. Eğer bilgisayarınızdaki işlemci, çift çekirdekli ve Hyper-Threading gibi özelliklerden yoksunsa, oyunu biraz takılarak oynamanız kaçınılmaz hâle gelebilir. İşin içine bir de çok oyunculu mod gibi işlemciye ekstra yük bindiren etmenler eklenirse oyunu yer yer slayt gösterisi gibi deneyimlemeniz muhtemel.

Bilgisayarınızdaki RAM Miktarı Oyun İçin Yeterli Olacaktır

Başlığı çok kesin bir cümleyle hazırladık ama aralarında sizin de bulunduğunuz canavar gibi oyuncuların bilgisayarlarında en az 8 GB RAM olduğundan eminiz. Oyunun minimum ve önerilen sistem gereksinimleri tablolarında sırasıyla 4 ve 6 GB RAM belirtiliyor. Yapımın, genişleme paketleri ve indirilebilir içeriklerini de yüklediğinizde, 7 GB seviyesine ulaşan bir bellek kullanımıyla karşılaşabilirsiniz. Kısacası Hearts of Iron IV, RAM konusunda endişe etmenizi gerektirecek bir oyun değil.

İşlemciniz Güçlüyse Ekran Kartınız Potansiyelini Ortaya Koyabilir

Yeni bir bilgisayar alma arifesindeki kullanıcıların, forumlarda ve çeşitli tartışma platformlarında “Şu işlemci, şu ekran kartına darboğaz yapar mı?” şeklinde yönelttiği sorulara illaki denk gelmişsinizdir. İşte Hearts of Iron IV, işlemcilerin, ekran kartlarına bu sorudaki gibi bir darboğaz oluşturmasına neden olabilen yapımlar içinde yer alıyor. Sisteminizde ne kadar güçlü bir ekran kartı olursa olsun, işlemciniz zayıfsa, işlemci oyuna dair başka hesaplamalarla uğraştığı için ekran kartınızın hızına yetişemez ve bunun sonucunda kare düşüşleri yaşayabilirsiniz. İşlemci bağımlı bir yapım olan Hearts of Iron IV için bugünün orta karar ekran kartları yeterli olacaktır ancak belirttiğimiz gibi merkezî işlemciniz güçlüyse, oyunun tadını daha çok çıkarabilirsiniz.

Tekmili Birden Hearts of Iron IV Deneyimi İçin Diskinizde Fazladan Yer Açın

Oyunun temel sürümü, yapımın şaşalı grafikler içermemesinden dolayı oldukça az yer kaplıyor. Sistem gereksinimleri tablolarında belirtilen 2 GB’lık depolama alanı, bu noktada yeterli olabiliyor. Fakat yapımın, yayımlanan tüm DLC ve genişleme paketlerini bilgisayarınıza kurmaya niyetliyseniz, üstüne bir de Steam’in Atölye sayfasındaki oyun özelleştirmelerini yüklemeye karar verdiyseniz, 10 GB ve üzeri bir alanı oyuna tahsis etmenizi öneririz.

Savaş Sahasına Canavar ile Çıkıp Düşmana Göz Açtırmayın

Karşınızda, hayatınız boyunca oynayabileceğiniz en iyi büyük strateji ve savaş oyunu türü yapımlarından biri duruyor. Bu nedenle, düşmanınıza karşı müttefiklerinizi dikkatlice seçmelisiniz. Her savaştan başı dik ve muzaffer şekilde çıkmanızı sağlayan bir canavarla sahaya çıkarsanız Hearts of Iron IV’te adınızı tarihe altın harflerle yazdırabilirsiniz. Monster Notebook imzalı Abra, Tulpar ve Semruk serisi oyuncu bilgisayarları, diğer tüm oyunlarda olduğu gibi Hearts of Iron IV’de de kusursuz bir oyun tecrübesi yaşamanızı sağlayacak.

Minimum Sistem Gereksinimleri

  • İşletim sistemi: Microsoft Windows 7, 8,1, 10 (64-bit)
  • İşlemci: Intel Core i5 750 ya da AMD FX 4300
  • Bellek: 4 GB
  • Ekran kartı: NVIDIA GeForce GTX 470 1,28 GB ya da ATI Radeon HD 5850 1 GB
  • Depolama: 2 GB

Önerilen Sistem Gereksinimleri

  • İşletim sistemi: Windows 10 (64-bit)
  • İşlemci: Intel Core i5-2500K veya AMD Ryzen 3 2200G
  • Bellek: 6 GB
  • Ekran kartı: NVIDIA GeForce GTX 570 1,28 GB ya da AMD Radeon HD 7970 3 GB
  • Depolama: 2 GB
Paylaş: