Horizon Forbidden West İnceleme

Monster Notebook  3 Mart 2022

Oyun

Oynadıktan sonra günümüzdeki yapay zekâ teknolojilerine, artırılmış gerçeklik imkânlarına ve robotlara daha farklı bir gözle bakmamızı sağlayan Horizon Zero Dawn, Killzone serisiyle rüştünü ispat eden Guerilla Games’in imzasını taşıyan, başarılı bir yapımdı. Ana platformu olan PlayStation 4’ün ardından Sony’nin şaşırtıcı PC çıkarma birliğinin ilk üyesi olarak bilgisayar kullanıcılarıyla da buluşan oyun, ana senaryosuyla herkese “Bu oyun burada bitmemeli,” dedirtiyordu. Her ne kadar The Frozen Wilds ek paketi, ağızlara çalınan bir parmak bal tadında oyuncuların beğenisine sunulsa da ana senaryoyu bir yere götürmeyen ek paket, tamamlandı ve raflara kaldırıldı. Gözler şu an yeni Horizon oyununa çevrilmiş durumda ve Sony’nin paylaştığı veriler, oyun videoları ve görseller, Horizon Forbidden West’in beklediğimize değecek bir eser olduğunu hissettiriyor. Dilerseniz gelin, oyunun yayımlanmasına kısa bir süre kala yapımla ilgili güncel bilgileri sizlerle paylaşalım.

Supercell Fırtınaları ve Çöken Biyosferin Sonucu: Kırmızı Yanık

İlk oyunun altı ay sonrasında geçen Horizon Forbidden West’in konusu, değdiği her şeyi öldüren kırmızı yanık üzerinden şekilleniyor. Toprak, bitki örtüsü ve nihayetinde hayatta kalan insanoğlunu yavaş yavaş öldüren bu gizemli hastalığı durdurmanın yollarını arayan kahramanımız Aloy, yüzünü batıya dönüyor ve zorlu bir maceraya adım atıyor. Yasak Batı olarak isimlendirilen bölgeye hareket eden Aloy, burada Dünya’yı eski doğal dengesine getirecek çözümler bulabileceğini düşünüyor. Ancak Yasak Batı, Aloy’un ilk kez karşılaşacağı yepyeni tehlikelerle ve elbette robotlarla dolup taşıyor. Neyse ki uzun yol macerasında yalnız olmayan Aloy’a, önceki oyundan tanıdığımız Varl ve Erend eşlik ediyor. Yalnızca karadan ibaret olmayan Yasak Batı’da, su altı maceralarına da dalmamız gerekiyor. Muhteşem görsellere sahip su altında, ansızın karşılaşabileceğimiz tehlikeler de bulunuyor. Bu nedenle daima tetikte olmamız, maceranın sorunsuz ilerlemesi açısından önem teşkil ediyor.

Yeni Maceraya Uygun Yeni Özellikler

Geliştirici Guerilla Games, önceki oyunla kıyaslandığında çok daha esnek bir oynanış sunan Horizon Forbidden West’te, Aloy’a gerek pasif yetenek olarak gerekse aksiyon süreçlerinde değerlendirebileceğimiz birçok yeni özellik kazandırıyor. Karakterimizi düşmanlardan ve ani gelişen aksiyon sekanslarından hasar almadan kurtarmamızı mümkün kılan en önemli yenilik, kuşkusuz, ipli kanca özelliği. Doom Eternal’dan Halo: Infinite’e kadar sayısız yapımda, oyun mekaniklerini zenginleştiren kanca sistemi, yeni Horizon oyununda Aloy’a, dolayısıyla bizlere daha fazla özgürlük sunuyor. Bunun yanında tırmanılabilir alanlar da yine Aloy’a dikeyde de hareket serbestisi sağlıyor. Kısa bir tarama işleminin ardından oyunun otomatik olarak işaretlediği tüm yükseltilere tırmanılabiliyor. “Bu çıkışın, bir inişi olmalı,” diyorsanız, geliştirici ekibin bu hususu unutmadığını eklemek isteriz. Yüksek yerlerden hemen inebilmesi için Aloy’un başvuracağı birden fazla yöntem var ama bunlardan en dikkat çekeni, tanıtım videolarında görmüş olabileceğiniz Shield Wing-Kalkan Kanadı. Hologramik yapısı sayesinde oyun dünyasıyla son derece uyumlu görünen araçla havada kısa süre süzülüp yere yumuşak iniş yapabiliyoruz. Bunların yanında; ana ve yan görevlerde kullanılabilen yeni silahlar, silahların özelliklerinin yükseltilebilmesi, Aloy’a farklı beceriler kazandırabilen kıyafetler, düşmanları pataklarken başvurabileceğimiz alternatif dövüş stilleri de Horizon Forbidden West’te bizleri bekliyor.

Horizon Forbidden West, Şimdilik PlayStation Platformuna Özel

Horizon Zero Dawn gibi Decima oyun motorunu kullanan ancak bu defa görenleri kendine hayran bırakan görsellere sahip Horizon Forbidden West, son derece canlı bir renk paleti eşliğinde; genişlik, derinlik ve yükseklik bakımından daha üstün bir haritayı karşımıza çıkarıyor. ABD’nin; Nevada, California ve Utah eyaletlerinden ilham alınarak tasarlanan harita, sayısız gizem ve keşfedilmeyi bekleyen bilgiyle dolup taşıyor. Bu nedenle ana göreve kendinizi kaptırıp ilerlerken yan görevleri de ihmal etmemeniz öneriliyor.

Aksiyon rol yapma oyunlarına yeni bir perspektif kazandıran Horizon serisinin ikinci oyunu, Forbidden West, Türkçe alt yazı ve menü desteğiyle yalnızca PlayStation 4 ve PlayStation 5 oyun konsollarına özel yayımlanıyor. Ancak Sony’nin bu oyunu, ilerleyen dönemde PC için de çıkarması bekleniyor.

Paylaş: