Hyper-casual Oyun Nedir? En İyi 5 Hyper-casual Oyun

Monster Notebook  8 Temmuz 2023

İncelemelerOyun

Toplu taşıma araçlarına bindiğinizde ya da bir yerlerde beklerken eliniz telefonunuza gidiyor ve o esnada, “zaman geçirmelik” basit bir oyun açmayı düşünüyorsanız, oynayacağınız oyun, muhtemelen bir hypercasual oyundur. Peki, son yıllarda adı bolca anılan ve ülkemizden de başarılı örneklerinin çıktığı hypercasual oyun nedir ve bu türün, en iyi temsilcisi hangileridir? Gelin, birlikte bakalım.

Eğlencenin Yeni ve Kendine Bağlayan Yüzü: Hypercasual

Terim yönünden baktığımızda Türkçeye “hiperbasit” şeklinde çevrilebilecek hypercasual oyunlar; adından da anlaşılabileceği üzere kontrolleri son derece basit, oyun oturumları -iki metrobüs/otobüs durağı kadar- kısa sürebilen, görsel açıdan minimalist yaklaşıma sahip -genellikle- mobil platformda yer alan yapımları kapsıyor. Görsel sadeliklerinin ve basit kontrollerinin arkasında ciddi düzeyde bağımlılık yaratma potansiyeli bulunan ve oyuncuya, ekran karşısında zamanın nasıl geçtiğini unutturan hypercasual oyunlar; sürükleme, kaydırma, nişan alma gibi birçok oyun mekaniğini beraberinde getiriyor.

Oyuncunun yüksek skor hedefi peşinde, aynı bölümü/oyunu defalarca oynamalarına zemin hazırlayan bu tür oyunlar, tekrar oynanabilirliği yüksek yapımlar olarak biliniyor. Gelir modeli bakımından oyun içi reklam gösterimiyle geliştiricisine para kazandıran ve oyuncunun reklam izlemesi sonrasında oyuna dair can yenileme, oyun içi ödül kazanma gibi oyunda devamlılığı sağlayacak özellikler sunan hypercasual oyunların pazar payı hayli yüksekte seyrediyor.

2023’ün İlk Çeyreğinde Çok İndirilen En İyi 5 Hypercasual Oyun

Mobil oyun dünyasının belki de en hareketli olduğu taraf hypercasual oyun cephesi ancak oyuncuların oyunları oynama davranışları gösteriyor ki mobil oyun tutkunları, en yeni hypercasual oyunları oynamaktan ziyade, kendilerinde bir şekilde yer eden ve -eski de olsa- oynamaktan keyif aldıkları yapımlarla zaman geçiriyorlar. Zira 2023 yılının ilk çeyreğinde en çok indirilen ve en iyi hypercasual oyun olduğunu kanıtlayan yapımlar; 2020, 2021 ve 2022 çıkışlı oyunlar.

1. Attack Hole – Black Hole Games (2022)

Attack Hole - Black Hole Games

Listedeki en yeni oyun olan Attack Hole’da bir deliği kontrol etmeniz ve deliği hareket ettirerek cephane toplamanız, ardından, topladığınız cephanelerle düşmanı alt etmeniz gerekiyor. Oyunun bu yılın ilk çeyreğinde indirilme sayısı, yaklaşık 44 milyon.

2. Going Balls (2020)

Going Balls

Supersonic Studios tarafından geliştirilen Going Balls, sıra dışı bir dünyada yuvarlanan bir topu yönetip bölümü tamamlamanız bekleniyor. Sayısı bini geçkin bölüm sunan Going Balls, yalnızca bu yılın ilk çeyreğinde, yaklaşık 35 milyon defa indirilmiş durumda.

3. Bridge Race (2020)

Bridge Race

Going Balls’u geliştiren ekip tarafından yapılan Bridge Race’te hedefiniz, daha sonra bir köprüye dönüşecek olan parçaları toplayıp sonraki bölüme geçebilmek. Oyunun, bu yılın başından beri 30 milyon defa indirildiğini ekleyelim.

4. Mob Control (2021)

Mob Control

VOODOO imzasıyla yayımlanan ve listedeki, en çok kazanç elde eden yapım olan Mob Control, kalabalık çete savaşlarını farklı bir yorumla ele alıp rahatlatıcı ve eğlenceli bir formda sizlere sunuyor. Yapım, bu yılın ilk çeyreğinde yaklaşık 30 milyon defa indirilmiş.

5. Thief Puzzle: to pass a level (2020)Thief Puzzle to pass a level

Hypercasual oyun dünyasına pek çok yapım kazandıran TapNation’ın geliştirdiği Thief Puzzle: to pass a level, oyuncuların hem zekâsını hem de problem çözme becerilerini sınamalarına yardım eden, eğlenceli ve epey bağımlılık yapıcı bir oyun. Bu yılın ilk çeyreğindeki indirilme sayısı ise yaklaşık 27 milyon.

 

Paylaş: