12. Nesil Intel Core i7-12700H İşlemcili Monster Notebook Modelleri ile Devrimsel Yeniliklere Tanıklık Edin!

Monster Notebook  9 Ağustos 2022

İncelemeler

Teknoloji dünyasını yakından takip eden oyun tutkunları, “devrim” sözcüğüne çok da yabancı sayılmazlar. 1990’ların sonunda 3dfx Interactive öncülüğünde yaşanan 3D devrimi, 2000’lerin başlarında Intel’in çıkardığı 64-bit destekli ve çok çekirdekli işlemcilerle imza attığı devrim ve kısa süre önce NVIDIA liderliğinde gerçekleşen gerçek zamanlı ray tracing devrimi, sıralanabilecek devrimsel gelişmelerden bazıları. Bugün ise teknoloji ve oyun dünyası, yine Intel’in yaptığı bir başka devrimi konuşuyor; 12. nesil Alder Lake işlemcilerle başlayan, “Hibrit Teknoloji” devrimini… Aralarında 12. nesil i7-12700H işlemcisinin de yer aldığı bir dizi işlemcide kendine yer bulan teknoloji, bugünün oyuncu bilgisayarlarının da en önemli özelliklerinden biri oluyor. Peki, Intel’in 12. nesil Alder Lake işlemcilerinin, önceki nesillerden ne gibi farklılıkları bulunuyor ve başta Hibrit Teknoloji gibi yenilikler, oyuncular için ne ifade ediyor?

12. Nesil Intel Core i7-12700H İşlemcili Laptop ile Hibrit Teknoloji’ye Merhaba!

Uzun yıllardır kullandığınız akıllı cep telefonları ve tabletlerde çok çekirdekli işlemcilere yer veriliyor. Ancak bu platformlardaki çok çekirdekli işlemciler, yapısal ve teknik beceri bakımından birbirinden ayrılıyor. Dünyanın önde gelen çip üreticilerinden ARM’ın, “big.LITTLE” olarak isimlendirdiği heterojen işlemci mimarisi, aynı işlemci içinde düşük ve yüksek performanslı çekirdeklerin birlikte yer aldığı bir teknoloji olarak biliniyor. İlgili mimari sayesinde kullanıcı, yüksek performans gerektiren bir uygulama çalıştırdığında, daha fazla güç tüketen ama ileri düzeyde performans sağlayan çekirdek grupları devreye girerken daha genel kullanımda ise düşük performanslı çekirdekler çalışıyor. Böylece enerji verimliliği ve performans arasında denge kurulmuş oluyor.

Intel’in 12. nesil Alder Lake işlemcilerinde ve elbette Intel Core i7-12700H modelli işlemcisinde de “Hibrit Teknoloji” adıyla benzer bir mekanizma işletiliyor. Aynı işlemci paketi içinde, farklı sayılarda “E” ve “P” çekirdekleri yer alıyor. “E” olarak ifade edilen çekirdekler, İngilizce verimlilik manasına gelen “efficiency” kelimesinin ilk harfinden alınırken “P” şeklinde gösterilen çekirdekler ise yine İngilizce performans anlamına gelen “performance” kelimesinin ilk harfi ile isimlendiriliyor. Daima “canavar gibi” oyuncu bilgisayarları geliştiren Monster Notebook da Intel Core i7-12700H laptop modelleri ile oyuncuların, yepyeni özelliklerle donatılan işlemcinin tüm imkânlarından yararlanabilmelerini sağlıyor. Bilgisayar model örnekleri üzerinden bu konunun detaylarına değineceğiz ancak bundan önce gelin, Alder Lake işlemci ailesinin alametifarikası olan yanlarına daha detaylıca göz atmaya devam edelim.

i7-12700H Notebook Sayesinde Performans Sorunlarıyla Vedalaşın!

Intel’in yıllardır sürdürdüğü 14 nm üretim teknolojisini emekliye ayırıp 10 nm SuperFin üretim sürecine başlamasıyla mümkün olan ve Intel 7 teknolojisiyle var olabilen “Hibrit Mimari” kapsamındaki çekirdekler, Intel ile özdeşleşen Hyper-Threading özelliğinden belirli oranda yararlanıyor. Golden Cove kod adlı performans çekirdekleri, beraberlerinde gelen izlekler sayesinde oldukça yüksek performans gösteriyor. Gracemont kod adlı verimlilik çekirdeklerinde ise Hyper-Threading özelliği bulunmuyor. Bu durumu, i7-12700H işlemcili notebook modellerindeki işlemci üzerinden değerlendirecek olursak 6 performans ve 8 verimlilik çekirdeği olan işlemcide, toplam 20 iş parçacığı bulunuyor. 14 fiziksel çekirdeğe ek olarak performans çekirdeklerinden gelen 6 sanal iş parçacığı da bu parçacık toplamına katılıyor ve nihai aşamada 20 iş parçacığı elde edilmiş oluyor.

12.nesil Intel Core i7 işlemcili laptop modellerindeki merkezî işlem biriminin “Hibrit Mimari” yenilikleri yalnızca çekirdek dağılımı ve ilgili çekirdeklerin çalışma mantıklarıyla sınırlı değil. Intel’in uzun zamandır hedeflediği döngü başına komut sayısında (IPC/instructions per cycle/clock) artışı gerçekleştiren çekirdekler, verimlilik ya da performans tarafında görev almaları fark etmeksizin %20 ila %40 arası performans vadediyor. Özellikle aynı güçte çalışan Skylake işlemcilerle kıyaslanan Alder Lake verimlilik çekirdeklerinde bu değer, hayli yüksek seyrediyor. Yeni mimari ve bu mimarinin en önemli temsilcilerinden Intel Core i7-12700H, performans cephesindeki önemli gelişmelerin yanı sıra; DDR5 bellek desteği, PCIe 5,0 desteği, Thread Director gibi yenilikleri de sizlerle buluşturuyor.

Intel Alder Lake Core i7-12700H İşlemcili Laptop DDR5 Desteğiyle Canavar Gibi!

Ekran kartlarında yıllardır kullanılan ama kısa süre öncesine dek bilgisayarların bellekleri olarak görev alamayan DDR5 teknolojisi, yeni nesil Intel işlemciler sayesinde artık canavar gibi oyuncu bilgisayarlarında yer alıyor. 12. nesil Alder Lake işlemcilerin yonga setleri, hem DDR4 hem de DDR5 desteği sağladığı için Monster Notebook imzalı canavar gibi oyun bilgisayarlarında, seçtiğiniz modele de bağlı olarak DDR4 ya da DDR5 bellekler bulunabiliyor. Başta, sadece bir versiyon güncellemesi gibi görünse de DDR5 teknolojisi, bilgisayarın genel performansına çok ciddi katkılar sağlıyor. Teknoloji otoriteleri tarafından gerçekleştirilen testlerde, sistemdeki bileşenlerin geri kalanı aynı bırakılıp yalnızca bellekler değiştirildiğinde, okuma-yazma hızları, muazzam düzeyde değişiyor. DDR4 3000 MHz’lik, CL15 gecikmeli bir bellekle yapılan testte 43000 MB/sn okuma, 46000 MB/sn yazma değerleri alınırken DDR5 5200 MHz’lik CL40 gecikmeli bir bellekle düzenlenen testte 80000 MB/sn okuma ve 73000 MB/sn gibi üst düzey sonuçlar alınıyor. Bellek okuma ve yazma hızlarının, güçlü işlemci ve ekran kartı birimlerinin de performansını doğrudan doğruya değiştirebildiğini dikkate aldığımızda artan okuma/yazma hızlarının, oyun performansına da pozitif etki edeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Monster Notebook’un 12. nesil Intel Core i7 işlemcili notebook modellerinde yer verdiği Intel Core i7-12700H işlemcisi, önceki nesilden iki kat daha hızlı veri aktarımını mümkün kılan PCIe 5,0 desteğiyle geliyor. Geriye tam uyumluluk gösteren teknoloji, oyuncu bilgisayarlarında da kullanılabilen PCIe 4,0 destekli SSD ve diğer birimlerin de en iyi performansla çalışmasına imkân tanıyor.

Thread Director ise oyunu tamamen değiştiren, sıra dışı bir teknoloji olarak karşımıza çıkıyor. Hibrit Teknoloji ile işlemci içine dâhil edilen çekirdeklerin ve iş parçacıklarının, geleneksel yöntemlerle değil de daha akıllı şekilde işlere yönlendirilebilmesini sağlayan Thread Director, iş parçacıklarını; ısı ve güç kapasitesi gibi değişkenlere göre çalıştırıyor. Özellikle aynı anda birden fazla işle uğraşıyor, bir yandan oyun oynarken diğer yandan canlı yayın yapıyor ve arka planda birtakım küçük işlemler gerçekleştiriyorsanız, Windows 11 optimizasyonu sayesinde ilgili işletim sistemiyle çok iyi anlaşan Thread Director, işlemcinizi yüksek verimlilikle kullanabilmenize olanak tanıyor. Siz, oyununuz ya da işinizle ilgilenirken gereksinimlerinize en iyi cevap verecek işlemci çekirdekleri ve sanal iş parçacıkları, Thread Director tarafından seçilerek göreve alınıyor. İçinde Windows 11 bulunan ya da daha sonra bu işletim sistemi kurulacak olan 12. Nesil Intel Core i7 işlemcili laptop modelleri, bu teknolojiden rahatlıkla faydalanabiliyor.

i7-12700H İşlemci Nasıl?

Intel Alder Lake Core i7-12700H laptop modellerinin önceki nesillerdeki oyuncu bilgisayarlarına kıyasla çok daha fazla performans göstermesinde önemli pay sahibi olan Core i7-12700H, her ne kadar mobil formda ve düşük güç tüketmek üzere tasarlanmış olsa da masaüstündeki kardeşlerine yakın bir başarım sergiliyor. 6 tanesi performans, 8 tanesi verimlilik olmak üzere 14 fiziksel çekirdeği olan işlemcide, sanal iş parçacıkları da hesaba katıldığında toplam 20 iş parçacığı görev alıyor. Intel 7 üretim teknolojisiyle geliştirilen işlemci, yenilenen Turbo Boost Max Technology 3,0 ile performans çekirdeklerinin çalışma hızını 4,7 GHz düzeyine taşıyabiliyor. Verimlilik çekirdeklerinin hızı ise maksimum 3,50 GHz düzeyinde seyrediyor. İşlemci, 45 Watt’lık temel çalışma gücüne gereksinim duyarken maksimum Turbo gücü devreye girdiğinde 115 Watt’lık TDP değerleri görülebiliyor. Ancak Monster Notebook imzalı oyuncu bilgisayarlarındaki soğutma mekanizmaları, TDP değerlerinin artışını sizlere yansıtmıyor.

Önceki neslin en güçlü mobil işlemcilerinden biri olan Intel Core i7-11800H ise bu işlemci karşısında ham hesaplama değerleri noktasında oldukça geride kalıyor. Cinebench R20’nin tek işlemci çekirdeği testinde 11800H, 580,5 puan alırken 12700H ise 689 puana imza atıyor. Her iki işlemci arasındaki başarım farkını en iyi biçimde gözler önüne seren, yine aynı uygulamanın çok çekirdek testi oluyor. Cinebench R20 çok çekirdek testinden 4689 puanla ayrılan 11800H karşısında net bir galibiyete imza atan 12700H, testten 6150 puanlık bir skor alıyor. Benzer skor uçurumları; Blender, GeekBench, 7-Zip gibi uygulama ve test araçlarının sonuçlarında da görülebiliyor. Teknoloji otoritelerinin yaptığı oyun testlerinde ise ekran kartlarının darboğaza girmesine neden olabilen eski nesil işlemcilerin aksine 12700H modeli, güçlü ekran kartlarının, potansiyellerini açığa çıkarabilmelerine zemin hazırlıyor.

Intel Alder Lake Core i7-12700H İşlemcili Monster Tulpar T7 V21.9.1 17,3″ Oyun Bilgisayarı ile Nihai Performansın Keyfini Çıkarın!

Intel ile sürdürdüğü iş birliği sayesinde geliştirdiği taşınabilir oyuncu bilgisayarlarına daima en güncel Intel işlemcileri ekleyen Monster Notebook, yarı iletken markasının en yeni işlemci çözümlerini, bilgisayar modellerine konuk ediyor. Yüksek performans söz konusu olduğunda akla ilk gelen Monster Notebook bilgisayar serilerinden Tulpar’ın üyelerinden T7 V21.9.1, Intel Core i7-12700H notebook modelleri arasına adını yazdırıyor.

Tasarım tarafında Monster Notebook tarafından sunulan şık modellerle benzerlikler gösteren ve magnezyum alaşımlı dayanıklı kasasıyla farkını ortaya koyan model, WQHD (1440p) çözünürlüklü 17,3 inçlik ekranıyla dikkat çekiyor. 165 Hz yenileme hızına sahip IPS ekran, sRGB’yi %100 oranında destekleyerek profesyonel çalışma süreçlerinde de farklı bir ekrana ihtiyaç duymadan işlerinizi yürütebilmenize olanak veriyor. Dört bölge RGB aydınlatmalı klavyesiyle oyun seanslarınız kadar yazışmalarınızın da sorunsuz geçmesini mümkün kılan bilgisayarın içinde ise güncel Intel işlemciye ek olarak güncel oyunlarda daima yüksek kare/saniye oranları yakalamanıza yardım edecek olan NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti Max-P ekran kartı bulunuyor. 125 Watt+25 Watt güç yapılandırmasıyla en zorlu oyun sahnelerini bile sorunsuz oluşturan ekran kartı, 8 GB’lık GDDR6 belleğiyle pek çok yönden yeterlilik gösteriyor. 4800 MHz hızında çalışan 16 GB kapasiteli DDR5 sistem belleğiyle desteklenen model, 2400 MB/sn okuma, 1800 MB/sn yazma hızına sahip, 1 TB kapasiteli M.2 SSD ile performans tarafını şansa bırakmıyor.

Çok sayıda USB 3,1 portu, Thunderbolt 4 desteği, Wi-Fi 6 ve Bluetooth 5,2 kablosuz bağlantı olanakları, yerleşik ses sistemi ve daha nice özelliğe ek olarak Monster Kontrol Merkezi ile güçlendirilen i7-12700H laptop, canavar gibi oyuncuların alışveriş sepetlerine girmeyi bekliyor.

Intel Alder Lake Core i7-12700H İşlemcili Monster Abra A7 V14.3.1 17,3″ Oyun Bilgisayarı ile Güncel Oyunları Doyasıya Oynayın!

Bütçesini zorlamadan, yüksek performanslı bir oyuncu bilgisayarı almak arzusundaki herkesin tercih edebileceği Abra serisi oyuncu bilgisayarlarıyla sayısız kullanıcının evine konuk olan Monster Notebook, yeni nesil Intel işlemcili çözümlerine Abra A7 V14.3.1 ile bir yenisini ekliyor. Intel Alder Lake Core i7-12700H notebook, güncel işlemcisiyle birlikte diğer tüm sistem bileşenleri sayesinde yeni oyunları, yüksek çözünürlükte ve akıcı şekilde oynayabilmenizi sağlıyor.

Monster Notebook’un kendine has zarif tasarımıyla şekillendirdiği model, 17,3 inç genişliğinde, Full HD (1080p) çözünürlüklü ve 144 Hz yenileme hızına sahip IPS ekranıyla sahiplerini karşılıyor. Tek bölge RGB LED aydınlatmalı klavye, gerek çalışma süreçlerinde gerekse oyun seanslarınızda, dilediğiniz renkte ışık yayarken verimliliğinizi de artırmanıza ortam hazırlıyor. Ekranın, hem çözünürlüğünü hem de yenileme hızını, her tür oyunda besleyebilecek güce sahip NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti Max-P (80+15 Watt) ekran kartı, 4 GB kapasiteli GDDR6 belleğiyle 1080p çözünürlükte etkileyici bir başarım sergiliyor. 3200 MHz frekansında çalışan 8 GB kapasiteli DDR4 sistem belleği ise genel kullanım senaryolarında sistemin genel akıcılığının korunmasına yardım ediyor. Crucial marka 500 GB kapasiteli M.2 SSD, işletim sisteminin yanı sıra pek çok uygulama ve oyunu, bilgisayarınıza kurup kullanabilmenize imkân tanırken modeldeki zengin bağlantı noktaları, günlük bilgisayar kullanım alışkanlıklarınızı sorunsuz şekilde sürdürebilmenize olanak tanıyor. Yeni nesil donanım bileşenleriyle şekillendirilen i7-12700H notebook; Wi-Fi 6 ve Bluetooth 5,2 gibi modern bağlantı teknolojilerine de kucak açıyor.

Sizi, işlevleriyle memnun edecek, yüksek performanslı bir oyuncu bilgisayarı almayı planlıyorsanız, Intel Core i7-12700H işlemcisiyle güçlendirilen Tulpar ve Abra serisi Monster oyuncu bilgisayarlarından dilediğinizi seçebilirsiniz. Satın alım aşamasındayken donanım özelleştirmesi gibi imkânların yanı sıra ilk 30 gün içinde bir ölü piksel dahi çıkması sonrasında panel değişimi ve ömür boyu ücretsiz bakım hizmeti avantajlarından yararlanmak için “Canavar” ile hemen tanışabilirsiniz.

Paylaş: