iRacing Sistem Gereksinimleri

Monster Notebook  27 Nisan 2023

Oyun

Kullandığınız araca ait lastiklerin sahip olduğu hava basıncı seviyesinin bile yarıştaki kaderinizi belirleyebildiği, “gerçekçi” sözcüğünün hakkını sonuna kadar veren motor sporları simülasyonu oyunu iRacing, biraz zorluğu biraz da abonelik sistemiyle oynanabilmesi nedeniyle sınırlı sayıda oyuncuya ulaşıyor. Ama bu durum, iRacing’in kendi alanındaki başarısına hiçbir şekilde gölge düşürmüyor. Hatta öyle ki, simülasyon oyunlarında gerçekçilik arayan ve kendilerini, direksiyon setleriyle âdeta pistte gibi hissetmek isteyen tüm yarış tutkunları, iRacing’i tecrübe ettikten sonra, diğer yarış simülasyonu oyunlarının varlık nedenlerini bile sorgulayabiliyor. Peki, iRacing’in sistem gereksinimleri nasıl? Gelin, birlikte bakalım.

64-bit İşletim Sistemi Yoksa, Yarış da Yok

Teknolojiyi yakından takip eden oyun meraklıları, Steam’in donanım ve yazılım istatistiklerinin de gösterdiği üzere, eski nesil işletim sistemleriyle vedalaşmış durumdalar. Bu, yalnızca sistemlerin güvenlik güncellemeleri alabilmeleri ve genel uyumluluk sorunlarının ortadan kalkması için değil, iRacing’in çalışabilmesi için de iyi haber. Zira yapım, yalnızca 64-bit işletim sistemlerinde oynanabiliyor.

En İyi Görsel Deneyim İçin Üst Düzey İşlemci Şart

iRacing, çoklu monitör kurulumuyla da oynanan ve böylece oyuncuları yarış atmosferine kolayca dâhil eden bir yapım. Ancak bunun karşılığında oyunculardan güçlü sayılabilecek bir sistem talep ediyor. Oyunu, tek monitörle ve mütevazı sistemlerle de oynamak mümkün ancak ekran kartı-işlemci arasındaki dengeyi iyi yakalamak gerekiyor. Bu noktada, minimum sistem gereksinimleri tablosundaki ekran kartı-işlemci dengesi, sizin için iyi bir örnek olabilir. Hedefiniz, işlemcinin, ekran kartına darboğaz yapmadığı bir sistemle iRacing oynamaksa, en azından 8 çekirdekli işlemci bulunduran bir bilgisayar kullanmanız önemli. Geliştirici ekibin, önerilen sistem gereksinimleri tablosunda 8 değil de 18 çekirdekli Intel işlemciyi örnek göstermesi, kesinlikle abartı değil.

Sisteminizdeki RAM Miktarının Çift Haneli Sayılarda Olması Önemli

Gerçeğine uygun pist ve araç tasarımlarının, çevrim içi rakiplerin ve oyunun atmosferine katkıda bulunan izleyicilerin, oyunun, sistem bileşenlerine, özellikle de RAM’e epey yük bindirdiği şüphesiz. İşte tam bu nedenle geliştirici ekip, iRacing ile tanışmayı arzu eden oyuncuların, en azından 16 GB sistem belleğine sahip bir oyuncu bilgisayarı kullanmalarını öneriyor. Güçlü işlemci-ekran kartı kombinasyonu, daha yüksek bellek kullanımını da beraberinde getiriyor ve özellikle üçlü monitörle iRacing yarışlarına katılmak isteyenler, 20+ GB RAM kullanımını gözleyebiliyor. Kısacası, bilgisayarınızda 8 GB civarı bellek varsa, daha fazlasını eklemeniz yerinde olur.

Kusursuz Bir Yarış Sürecine Güçlü Ekran Kartı Gerekli

Grafik kalitesi konusunda “iRacing ve diğerleri” gibi keskin bir ifade kullanamayız ancak hem konusunda uzman isimler hem de yıllarını, yarış simülasyonlarına vermiş olanlar, iRacing’in, özellikle uzun soluklu yarış süreçlerinde ideal görsel kaliteyi sunduğunu ifade ediyor. Özellikle 24 saat yarışları bulunan diğer simülasyonlarda, bir süre sonra göz kamaşması ve kafa karışıklığı gibi durumlar yaşanabilse de iRacing’deki görseller, böylesine sorunlara neden olmuyor. Tabii bu ideal yapıda görseller, etkileyici ve aslına yakın durumdalar. Bu nedenle, özellikle yüksek çözünürlük, yüksek kare/saniye oranı gibi durumlar söz konusu olduğunda üst segment ekran kartları, iRacing ile anca baş edebiliyor.

Ne Kadar İçerik Alırsanız, Oyun, Bilgisayarda O Kadar Yer Kaplıyor

Yazının başında, iRacing’in, abonelik sistemiyle oynanabilen bir yapım olduğundan söz etmiştik. Ancak oyuna; aylık, birkaç aylık ya da yıllık abonelik sistemleriyle katılsanız bile hem yarışacağınız pistlere hem de yöneteceğiniz araçlara ekstra para ödemeniz gerekiyor. Bu noktada, oyunun, bilgisayarda kapladığı alanda da değişiklik ortaya çıkıyor. Güncel sayılabilecek bir bilgisayarınız varsa, iRacing için ayırabileceğiniz 30+ GB alanın, sizin için yeterli olacağını söyleyebiliriz. Ancak devamlı olarak güncellenen oyunun, ilerleyen zamanlarda daha fazla depolama alanı gerektirmesi, çok şaşırtıcı olmayabilir.

Eğer siz de iRacing başta olmak üzere, tüm motor sporları simülasyonlarını, yüksek kare/saniye oranlarıyla ve çoklu ekran kurulumlarıyla deneyimlemeyi hedefliyorsanız, Monster Aryond oyuncu monitörlerini, Abra ve Tulpar serisi oyuncu bilgisayarlarını tercih edebilirsiniz.

Minimum Sistem Gereksinimleri

  • İşletim sistemi: Microsoft Windows 10, 11 (64-bit)
  • İşlemci: Intel Core i5-4430 ya da AMD Ryzen 3 1200
  • Bellek: 16 GB
  • Ekran kartı: NVIDIA GeForce GTX 1050 (2 GB) veya AMD Radeon RX 550 (2 GB)
  • Depolama: 16 GB

Önerilen Sistem Gereksinimleri

  • İşletim sistemi: Microsoft Windows 10, 11 (64-bit)
  • İşlemci: Intel Core i9-10980XE ya da AMD Ryzen 9 3950X
  • Bellek: 32 GB
  • Ekran kartı: NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti (11 GB) veya AMD Radeon VII (16 GB)
  • Depolama: 32 GB

 

Paylaş: