Marvel’s Avengers Detaylı İncelemesi

Monster Notebook  30 Ekim 2020

Oyun

Çizgi roman dünyasının “babaları” olarak değerlendirebileceğimiz Stan Lee’nin karakterleri/hikâyeleri ve Jack Kirby’nin ilham veren çizimleriyle 1963 yılında okurlarla buluşan The Avengers’ın, beyaz perdede elde ettiği başarıyı hepiniz biliyorsunuz. Avengers’ın, sinema filmleriyle milyonlara ulaşması sonrasında dijital oyun piyasasına da esaslı bir dönüş yapması kaçınılmazdı. “Esaslı” dedik çünkü “Lego Marvel’s Avengers” adlı bir yapım zaten vardı ama tahmin edeceğiniz üzere oyunun hedef kitlesi, öncelikli olarak çocuklardı. Legacy of Kain ve Tomb Raider serisinden tanıdığımız Crystal Dynamics ise 2020 çıkışlı Avengers ile hedef kitlesinin yaşını biraz daha yükseklere çekiyor.

Rüzgârın Tersine Dönmesiyle Başlayan Macera

Marvel Evreni’nde yer alan bir süper kahraman olsanız, hatta Avengers’ın kurucu üyeleri arasında bile bulunsanız, neyle karşılaşacağınızı her zaman kestiremeyebilirsiniz. Square Enix’in yayımladığı Marvel’s Avengers da böylesi bir konu ile sizi karşılıyor. Sürpriz bozanlara sarılmadan oyunun konusundan kısaca söz etmemiz gerekirse, Marvel Evreni’nde bayram havasında geçen Avengers Day (A-Day), beklenmedik birtakım olaylar neticesinde kâbusa dönüşüyor ve halkın bir kısmı, süper güçlere sahip olan birer Inhuman hâline geliyor. Gelişmelerden Avengers sorumlu tutuluyor ve takımdaki her süper kahraman, birer kanunsuz olarak görülüyor.

Bizse tüm bu sürece, Marvel Evreni’ne 2013 yılında dâhil olan Pakistanlı ve Müslüman olan Kamala Khan’ın gözlerinden tanıklık ediyoruz. Sinema dünyasında ve dizilerde sıklıkla rastlanan sosyal adalet savaşçılığının (SJW) yansımalarından biri olarak değerlendirilen karakter, neyse ki oyunda tat kaçıracak ya da oynarken sizleri irrite edecek hareketlere imza atmıyor. A-Day’de yaşanan olumsuzluklardan nasiplenerek kendisi de birtakım süper güçlere kavuşan Kamala Khan, yapımın, öykü bazında seyrini değiştirecek bilgilere erişerek Avengers’ı eski güzel günlerine döndürmeye çalışıyor.

Biraz Tomb Raider, Biraz Anthem = Avengers

Oyun, kendi evrenlerinde hâlihazırda tanınıp bilinen ve hatta çok sevilen süper kahramanların, köklerine inmek yerine onların, olay kurgusu çerçevesinde yaşadıklarına odaklanıyor ve bu esnada, Kamala Khan’la bizi, bolca etkileşime sokuyor. Loot temelli olmasına rağmen aksiyon macera sosuyla sunulan yapımda özellikle Kamala Khan’ı yönettiğimiz sekanslar, bölümlerin dinamikleri nedeniyle aklımıza ister istemez yeni nesil Tomb Raider hatta Uncharted serilerini getiriyor. Geliştirici ekibin uzman olduğu yönler doğrultusunda oyunu şekillendirmesi, aslında oyuna çok şey katıyor. Zira Avengers, yapımın ilerleyen aşamalarında bize Kamala Khan haricindeki süper kahramanlarla da oynama imkânı tanıyor ama loot mekaniklerinin oyunu tekrara düşürmesi nedeniyle Kamala’lı Tomb Raider-vari kısımları özler hâle gelebiliyoruz.

Başlıkta Tomb Raider’la birlikte Anthem’i de anmamız sebepsiz değil, çünkü gerek yönettiğimiz süper kahramanların kostüm ve zırhlarını geliştirmeye çalıştığımız looting süreci gerekse üstümüze yağmur gibi yağan düşmanlara karşı yaptığımız mücadeleler, akıllara Anthem’i getiriyor. Oyunun ilerleyen safhalarında Savaş Masası yardımıyla görev seçip kötüleri ve boss’ları birer birer ortadan kaldırmak, evet başlarda keyif veriyor ama Hulk veya Iron Man gibi efsane kahramanlarla loot kovalayıp “geliştirme” yapmak, aynı keyfi vermeyebiliyor.

Sunum ve Teknik Ayrıntılar

Hikâye anlatımı ve ara sahneleriyle bir sinema filmini aratmayan ve şayet loot işlerine meraklıysanız, aynı bölümleri defalarca oynayabileceğiniz Avengers, Marvel Evreni’ne aşina olan oyuncuların ilgisini rahatlıkla çekebilecek bir yapım. Square Enix’in başka oyunlarında da kullandığı Foundation Engine adlı oyun motoruyla hazırlanan ve grafikleriyle gerçekten yeni nesil olduğunu gösteren oyun, ses efektleri, süper kahraman seslendirmeleri ve tabii ki müzikleriyle oyuncuları, kendi atmosferine kolayca dâhil edebiliyor.

Dört kişiye kadar co-op desteği sunan ve hem kendi başınıza hem de arkadaşlarınızla keyifli saatler geçirmenizi sağlayacak Avengers, 2020’nin en iyi oyunu değil belki ama kendi alanında değerlendirildiğinde, pas geçilmeyecek bir yapım.

Paylaş: