GTA 5 Sistem Gereksinimleri

Monster Notebook  11 Eylül 2018

HaberlerOyun

PC oyuncularını iki sene bekletmiş olmasına karşın; üstün grafik ayarları, tam anlamıyla yaşayan şehri, FPS modu ve online dünyası sayesinde kendini affettiren Grand Theft Auto V, namıdiğer GTA 5, sistem gereksinimleriyle bir dönemin meşhur “Bilgisayarım Crysis çalıştırır mı?” sorusunu akıllara getiriyor. PC sürümü 2015 yılında çıksa da güncel donanıma sahip olmayan bilgisayarları tam anlamıyla ağlatan yapımı, hakkını vererek oynamak için iyi sayılabilecek seviyede bilgisayar donanım bileşenleri gerekiyor. Dilerseniz gelin, adım adım hangi donanım, oyunda neyi, nasıl etkiliyor birlikte göz atalım.

GTA 5 için Sabit Disklerinizde Yer Açın

Onlarca diyalog, zengin radyo kanalları, devasa haritanın animasyonları ve kaplamaları, karakterler ve daha pek çok ayrıntı, oyunun boyutunu doğrudan doğruya belirliyor. Senaryo modunda büyük değişiklikler olmasa da oyunun yayınlanmasından bu yana online tarafa gelen içerikler, yapımın boyutunu oldukça arttırdı. Şu an oyunun 72 GB’lık bir alana ihtiyaç duyduğu GTA 5’in Steam sayfasında belirtilse de sizin daha geniş bir depolama alanını yapım için ayırmanızda fayda var. Çünkü Rockstar boş durmuyor ve online tarafa mütemadiyen yeni içerikler ekliyor. Unutmadan, yükleme sürelerinin azalması için okuma-yazma hızları yüksek bir SSD kullanmanız yerinde olacaktır.

İşlemci ve RAM’e Dikkat

GTA 5 dünyasının yaşamasını sağlayan en önemli donanım bileşeni, şüphe yok ki işlemci (CPU). Zira ayarlar kısmından değiştirebildiğiniz araç yoğunluğu ve insan çeşitliliği gibi seçenekler, tamamen işlemci bağımlı ve bu seçeneklerin ileri seviye taşınması, işlemciye hayli yük bindiriyor. Çok çekirdekli olsa da eski nesil işlemciler maalesef bu yükün altından kalkamayıp ekran kartına ciddi oranda darboğaz yaratıyor. Ayrıca yine eski işlemcilerde kaplamaların ve yolların sonradan yüklenmesi, havada giden araçlar ya da oyundan atma gibi sorunlarla da karşılaşılabiliyor. Bu yüzden minimum sistem gereksinimleri hanesine yazılan AMD Phenom ve Intel Core 2 serisi işlemciler, sizi üzecektir. Önerilen listesinde yer alan AMD FX-8350 ve Intel Core i5-3470 işlemcileri ise sınıfı geçiyor.

RAM tarafı da işlemci gibi hassas bir pozisyonda. Minimum RAM gereksinimi 4 GB olarak belirtilse de bu RAM miktarı, oyunu ancak açmak için yeterli oluyor. Sonrasında sabit diskin/SSD’nin belirli bir bölümü sanal RAM olarak kullanılmaya başlıyor ve kaçınılmaz şekilde oyun esnasında takılmalar meydana gelebiliyor. Önerilen listesindeki 8 GB RAM ise gayet yeterli, tabii oyuna daha fazlasını verirseniz, seve seve kullanır.

Ekran Kartı Oyunun Performansında Belirleyici

Hemen her oyunda olduğu gibi Grand Theft Auto V’te de ekran kartı, oyunun genel performansını ve akıcılığını belirliyor. İşlemcinin darboğaz yapmadığını ve yeterli düzeyde RAM olduğu varsayıldığında, akıcı oyun deneyimi için minimum 2 GB bellekli ve kabul edilebilir GPU performansı sunan bir ekran kartına sahip olunması gerekiyor. Minimum sistem gereksinimleri listesindeki ekran kartları, oyunu çalıştırsa da ilgili kartların akıcı oyun sürecine nefesi yetmiyor. Önerilen listesindeki 2 GB bellekli NVIDIA GeForce GTX 660 ve AMD HD 7870 ekran kartları da Full HD çözünürlükte, saniyede 30-40 civarı kare alınabilmesini mümkün kılıyor. Keza grafik ayarlarının birçoğu yükseltildiğinde ekran kartı belleği yetersiz geliyor ve bu limit aşıldığında stutter olarak nitelendirilen takılmalar ortaya çıkabiliyor.

Monster ile Kusursuz GTA 5 Keyfi

Monster Abra A5 V13.4 15.6″ gaming laptop, erişilebilir aralıklardaki fiyatı ve yeni nesil teknik özellikleriyle GTA 5 başta olmak üzere birçok popüler oyunu Full HD çözünürlükte akıcı olarak oynayabilmenizi sağlıyor. Intel’in sekizinci nesil, 6 çekirdekli ve Hyper-Threading destekli Core i7-8750H işlemcisiyle güçlendirilen bilgisayar, işlemci kaynaklı darboğazların yaşanma ihtimalini ortadan kaldırıyor. DDR4 yapısında 8 GB RAM ve 550 MB/s okuma hızı sunan 256 GB SSD ile desteklenen bilgisayarın ekran kartı tarafında ise NVIDIA’nın, Türkiye’de ve dünyada en çok rağbet gören, 4 GB bellekli GeForce GTX 1050 Ti modeli yer alıyor. 15.6 inçlik Full HD IPS mat LED ekrana, RGB klavyeye ve daha nice özelliğe sahip oyuncu bilgisayarı, yüksek kare/saniye oranlarında oyun keyfi vadediyor.

2018’in son üç ayında sağanak şeklinde yağacak oyun yağmuruna hazırlıklı olmak için Monster’ın birbirinden başarılı dizüstü bilgisayarlarından birini edinin ve yeni nesil oyunların tadını çıkarın.

Paylaş: