Monster Notebook’tan Yenilik Rüzgarı CanavArc Ekran Kartları

Monster Notebook  31 Mart 2024

İncelemeler

Teknoloji arenasında rekabet asla bitmiyor ve bildiğiniz gibi rekabet, daima kullanıcıların lehine oluyor. Mikroişlemci pazarının çift kutuplu dünyasının tartışmasız lideri Intel, ekran kartı cephesindeki çift kutuplu gidişata bir dur demeye karar verdi ve 1998’de ilk defa adım atıp daha sonra çekildiği ekran kartı pazarına tekrar döndü. Uzun yıllardır, geliştirdiği işlemcilere, entegre grafik işlemciler ekleyen ve bu sayede grafik işlemci pazarının önemli oyuncularından biri hâline gelen Intel, “Arc” adını verdiği ekran kartı serisiyle pazara yeni bir soluk getirdi. İlk etapta kendi ekran kartlarını kendi üreten Intel, bu kararını rafa kaldırdı ve teknoloji partneri olduğu isimlerle anlaşmaya vararak onların Arc serisi ekran kartlarını üretmeye devam etmesini sağladı. Teknoloji meraklılarının yakından tanıdığı ekran kartı ve anakart üreticileri, Intel Arc serisi ekran kartlarını üretedursun, asıl bombayı Monster Notebook patlattı. 23 yıldır sektörde varlığını sürdüren ve şüphesiz, Türkiye’nin en önemli teknoloji markaları arasında yer alan Monster Notebook, yerelden globale açılan yolculuğunda ilk defa bir masaüstü ekran kartı geliştirmeye başladı. Nasıl mı? Gelin, konunun detaylarına birlikte bakalım.

Canavar Gibi Oyunculara CanavArc Ekran Kartları

2024’ün ikinci haftasında Las Vegas’ta gerçekleştirilen CES 2024, dünya çapında lider pek çok markanın en yeni ürünlerini tanıttığı harikulade etkinlikti ve Türkiye’den bu fuara katılan Monster Notebook, hem en yeni laptop modellerini hem de şaşırtıcı yeni çözümlerini katılımcıların beğenisine sundu. Yıllardır, Türkiye’deki laptop pazarını doğal olarak domine eden Monster’ın yeni dizüstü bilgisayarları, katılımcılar ve basın tarafından ilgiyle karşılandı ancak ABD pazarına açılma arifesinde olan Monster, sürprizi, Intel Arc serisi ekran kartlarıyla yapmış oldu.

Intel’in doğrudan doğruya orta segmenti hedef alarak sunduğu Arc A750 (8 GB) ve Arc A770 (16 GB) ekran kartları, bu defa Monster imzasıyla ve Monster’ın kendine has tasarım yaklaşımıyla kullanıcılarla buluşmaya hazırlanıyor. Ekran kartı pazarının ezeli rakipleri NVIDIA ve AMD’nin orta segmentteki grafik kartlarına rakip olarak çıkan her iki model, özellikle bütçesini yormadan, rekabetçi oyunlarda etkileyici performans sergileyen ekran kartlarına yatırım yapmak isteyenler için ideal konumda bulunuyor.

Intel Arc A770 Ekran Kartları, Güncel Beklentileri Karşılıyor

Monster Notebook imzası taşıyan Intel grafik işlemcili ekran kartları, hiç şüphesiz oyuncuların, güncel beklentilerine yanıt verecek teknik olanaklarla geliyor. Özellikle büyük ağabey konumundaki Intel Arc A770’in teknik özellikleri dikkat çekici:

  • Grafik İşlemci: Grafik işlemcisi TSMC tarafından 6 nm üretim teknolojisiyle geliştirilen Intel Arc A770, 406 mm²’lik GPU (grafik işlem birimi) kısmında 21,7 milyon transistöre ev sahipliği yapıyor. 4096 gölgelendirici, 32 ışın izleme/ray tracing ve 32 Xe çekirdeğine ek olarak 512 tensör çekirdeği bulunan grafik işlem biriminde 256 doku haritalama birimi (TMU) ve 128 raster iş hattı (ROP) yer alıyor. A770 modelinin ışın izleme kabiliyetleri, bu teknolojiden yararlanan oyunlarda oyuncuların, ilgili görsel efektleri etkin kılabilmelerini sağlıyor.
  • Saat Hızı: A770, 2200 MHz frekansına varan düzeyde bir temel saat hızıyla geliyor. Monster Notebook’un A770 yorumu, üç fanlı ve oldukça kaslı bir soğutma sistemiyle ekran kartının 2400 MHz’lik boost frekansına zorlanmadan çıkacağını ve nihai noktada serin çalışacağını kanıtlıyor.
  • Grafik Belleği: Yüksek boyutlu kaplamalar, artan çizim uzaklıkları ve karmaşıklaşan görsel efektler, oyunlarda grafik bellek kullanım miktarını hiç olmadığı kadar artırdı ve bunun farkında olan Intel, tam da bu nedenle orta segmentte yer almasına karşın A770 modeline 16 GB GDDR6 grafik belleği konumlandırmayı uygun buluyor. 256-bit arayüze ve 512 GB/s’lik bant genişliğine sahip geniş kapasiteli grafik belleği, yalnızca oyun süreçlerinde değil, diğer bellek yoğun uygulamalarda kullanıcılara avantaj sağlıyor.
  • Bağlantı Seçenekleri: HDMI 2.1 portu ve üç adet 40 Gbps DisplayPort 2.0 portu sunarak çoklu monitör kurulumları için geniş bir bağlantı yelpazesi sunan A770, AV1 kodlama konusunda rakiplerini zor durumda bırakıyor. Zira NVIDIA’nın 30 serisi veya AMD’nin 6000 serisi ekran kartlarında AV1 kodlama bulunmuyor. Anımsatmak gerekirse, AV1 kodlama, aynı bitrate değerlerinde H.264/H.265’e göre daha yüksek kaliteli yayın veya kayıt imkânı yaratıyor. Özellikle oyun yayınları yapmayı düşünüyorsanız ve oyunlarınızın görüntüsünün, karşı tarafa pikselleşerek ulaşmasını istemiyorsanız, AV1 kodlamadan yararlanmanız tavsiye ediliyor.
  • Güç Tüketimi: 2 adet 8-pinlik güç girişiyle tam performansla çalışan ve yük altında 225 Watt civarı güç sarf eden Arc A770 ekran kartı için en azından 550 Watt’lık güç kaynağı (PSU) kullanılması öneriliyor. Boyutları itibarıyla üç fanlı tasarımla gelmesi nedeniyle çift slot yer kapladığını rahatlıkla söyleyebileceğimiz Monster Arc A770 grafik kartı modelleri için kasanızda biraz yer açmanız gerekiyor.

Intel XeSS ile Elde Edilen Performans Daha da Artıyor

Grafik işlemci üreticilerin yapay zekâ ve derin öğrenme teknolojilerinden yararlanarak görüntü iyileştirme ve fps (saniyedeki kare hızı) artışı sağlama yarışında, Intel geri kalmıyor. NVIDIA’nın DLSS (Deep Learning Super Sampling/Derin Öğrenme Tabanlı Süper Örnekleme) ve AMD’nin FSR (FidelityFX Super Resolution/FidelityFX Süper Çözünürlük) teknolojilerine rakip olarak XeSS teknolojisini masaya koyuyor. Düşük çözünürlükten alınan görüntüyü, yapay zekâ algoritmaları kullanarak daha yüksek çözünürlüğe yükseltme işlevi bulunan XeSS, aynı zamanda görüntü kalitesini de artırıyor. Net ve detaylı görüntüler elde etmek için kenar düzeltme, gölgeleme ve doku iyileştirme gibi çeşitli teknikler de Intel Arc ekran kartlarındaki tensör çekirdekleriyle uygulanıyor. Ayrıca her geçen gün daha fazla sayıda oyuna, XeSS desteği geldiğini ve ilgili teknolojinin, daha da yaygınlaştığını ifade etmek gerekiyor.

2024 yılı içinde teknoloji ve oyun meraklılarının ilgisini çekecek başka sürprizleri de bulunan Monster Notebook; tasarım, inovasyon, performans ve müşteri memnuniyeti çerçevesinde ürün gamını şekillendirmeye ve sektörün önde gelen isimlerinden biri olmaya devam ediyor.

 

Paylaş: