Monster’ın Uzay Gemisi Bilgisayarlarıyla Mars’a Yolculuk

Monster Notebook  27 Mayıs 2020

Oyun

Arnold Schwarzenegger’in başrolde oynadığı 1990 yapımı Total Recall, bize Mars’ın ne denli acımasız bir atmosfere sahip olduğunu gösterirken Matt Damon’ın yine başrolde yer aldığı The Martian ise Mars’ın bizi hangi ölçüde çaresizlik içerisinde bırakabileceğini gözler önüne sermişti. Oyun dünyasında ise Mars teması şüphesiz daha sık işleniyor; Doom serisinden tutun da Red Faction’a kadar eski yeni sayısız yapımda, Mars en önemli unsur. Tropico serisinden tanıdığımız Haemimont Games, Mars temalı şehir kurma simülasyonu oyunu Surviving Mars, temasıyla listelerde boy göstermeye ve oyuncuların saatlerini ödünç almaya geliyor. Yayıncı koltuğundaki isim kesinlikle sürpriz değil; yayınladığı yapımlarla oyuncuların saçlarına aklar düşüren Paradox Interactive.

Kızıl Gezegen de Dikey Mimariye Teslim

Özüne indiğinizde, yapımcı ekibin “Mars’ta geçen bir şehir kurma simülasyonu olsa, neye benzerdi?” sorusunda hareketle geliştirildiğini düşünebileceğiniz Surviving Mars’ta temel hedefiniz, Mars’ta koloni kurarak burada yaşayan insanların huzurlu ve sağlıklı zaman geçirmesini sağlamak. Tabii bunun ne denli zor aşamalar neticesinde mümkün olabildiğini, oyuna zaman ayırmaya başladığınızda anlıyorsunuz. Oyunun en başında sponsor seçimi ve Mars’ın neresine konumlanacağınızı seçmeniz gerekiyor. Her vereceğiniz kararın artı ve eksi yönleri bulunuyor. Sponsorlar, finansman desteğinin yanı sıra birtakım ekstralar da sunarak çalışmalarınızın daha kolay devam etmesini olanaklı hâle getiriyor. Mars’a kurulacağınız alanı belirlerken de karşılaşabileceğiniz zorlukları ve erişebileceğiniz madenleri ve diğer kaynakları kontrol etmeniz önem kazanıyor. Zira koloninizi oluşturmaya başlamadan önce kaynaklar vasıtasıyla, televizyon reklamlarında karşılaştığınızdakine benzer dikey mimarili siteler ve yaşam alanları hazırlamanız icap ediyor.

Kubbesiz Bir “Yaşam” Düşünülemez

Bugün, eğlence amacıyla kullanılmasının yanı sıra profesyonel çekimler ve savunma amaçlı başvurulan drone’lar, Surviving Mars’ta eliniz ayağınız oluyor. İnşa sürecinde hemen her noktada görev alan aygıtlar, aynı zamanda muhtemel arıza durumlarında da olaya müdahale edip sizin zor anlar yaşamanızı engelliyor. Bina kurulumlarını ve altyapı çalışmalarını tamamlamanızın ardından Dünya’dan transfer edeceğiniz insanları, Dome adı verilen cam kubbeler altında toplamanız gerekiyor. Aksi hâlde insanların yaşaması mümkün olamıyor. Elbette oyun esnasında tek hedefiniz insanları yaşatmak değil onların akıl sağlıklarını korumalarını da sağlamak. Koloniniz içerisinde bulunan bireylerin öğrenim düzeyi, psikolojik durumu ve olaylara karşı tutumu büyük değişiklik gösteriyor. Bu nedenle, onları olabildiğince stresten uzak tutmanız ve refah içerisinde yaşatmanız gerekiyor. Yoksa favori bireylerinizin kısa süre içerisinde akli dengelerini kaybettiğine tanıklık edebilirsiniz. Huzurlu bir ortam ise bol bol araştırma yapıp insanların yaşamaktan keyif alacakları yaşam alanları oluşturmaktan geçiyor.

Görsel ve İşitsel Detaylarda Kaybolmaya Hazır Olun

Surviving Mars, yapısı itibarıyla öyle her oyuncunun karşısında saatler geçirebileceği bir yapım değil. Daha çok türün meraklılarına hitap ediyor, fakat türe uzak olan oyuncuların da ilgisini çekecek birtakım ögeler oyunun belkemiğini oluşturuyor. Öncelikle gayet mütevazı sistem bileşenlerine sahip bilgisayarlarda bile çalışabilecek şekilde geliştirilen yapımda, oyun işleyiş sürecinde karşılaşabileceğiniz Mars yüzeyine özgü gelişmeler, savaşlarda görebileceğiniz bazı ilginçlikler, ekrana başarıyla yansıtılıyor. Oyunun işitsel yönü de oldukça güçlü. Oyundaki ses efektleri ve müzikler, atmosferi tamamlıyor. Mars’ta daha güzel zaman geçirmeniz ise oyun içerisindeki radyo kanallarıyla mümkün oluyor. Hatta Surviving Mars’ın Digital Deluxe sürümündeki Quantum Sonics adlı radyo kanalı, yapımı takip eden oyuncular arasında oldukça popüler.

Ucu açık şehir kurma simülasyonlarına meraklıysanız ve oyunlara ayırabileceğiniz süre konusunda herhangi bir kısıtlamanız yoksa, Surviving Mars’ı denemenizi öneririz. Yapımı Steam ve Epic Games Store üzerinden satın alabileceğiniz gibi Xbox Game Pass for PC aracılığıyla da deneyimleyebilirsiniz.

Paylaş: