Mount & Blade II: Bannerlord Detaylı İncelemesi

Monster Notebook  25 Ağustos 2020

Oyun

Mutlu bir çocukluk yaşadım ve çocukluğuma dair aklımda kalan en önemli şeylerden biri, kulak çınlatan demir sesleriydi. Babamın kan ter içinde kalarak ürettiği savaş aletleriyse, bugünüme şekil veren nesnelerdendi. Yaşıtlarımdan daha iri olmam sayesinde babamın ürettiği baltaları küçük bir çakıl taşı gibi fırlatabiliyor, neredeyse boyum kadar kılıçları, tahtadan yapılmış oyuncak bir kılıç gibi sallayabiliyordum. Yaşım biraz daha ilerlediğinde, şehir nöbetçilerinin çevresinde zaman geçirmeye başladım, onların talimleri nasıl yaptığını öğrendim. Savaşa karşı hep meraklı olmam bunda etkiliydi tabii. Çok geçmeden piyade olarak savaşmak üzere askerlere katıldım. Bu zamana kadarki en büyük başarımsa, mahallemizi tamamen yanıp kül olmaktan kurtarmaktı. Yaşadığım yerin yakınlarındaki bir arka sokakta çıkan yangını söndürmek üzere geliştirdiğim çözüm, takdir toplamakla birlikte liderlik vasfımın ne denli güçlü olduğunu da göstermişti. Lakin geçmiş, geçmişte kaldı… Yaşanan savaşların ardından şimdi ne ailem ne de kardeşlerim var, erkek kardeşim müstesna. Bir Batanyalı olarak bundan sonra en iyi bildiğim şeyi yapmayı sürdüreceğim ve ailemin intikamını en acı şekilde alacağım.

Dijital oyun pazarında dünya çapında en çok ses getiren yerli oyun geliştirici TaleWorlds Entertainment, yine dünya çapında on milyonlarca oyuncu tarafından keyifle oynanan Mount & Blade serisini, Bannerlord ile sürdürüyor. “Erken Erişim” sürecinde olan ve tam sürüm oyun özelliklerinin tamamını barındırmayan yapım, bu versiyonuyla bile milyonlarca oyuncunun beğenisini kazanmış durumda. TaleWorlds Entertainment’ın, geleneksel Mount & Blade oyununu modernize ederek birçok yenilikle aynı tabakta sunduğu Bannerlord, oyuncuların, yüzlerce saatini seve seve feda edecekleri bir oyun olduğunu çıktığı ilk günlerde kanıtlamaya başladı.

Yüzlerce Saat Sürecek Maceraya Hazırlanın

Hiçbir imparatorluk, sonsuza kadar yaşayamadı. Bu tarihî gerçekliğin kurgusal iz düşümü, Mount & Blade II: Bannerlord’da da karşımıza çıkıyor. Zaman çizelgesi itibarıyla, Warband’in iki asır öncesinde geçen yapım, oyuncuları, iç savaşlarla parçalanan ve çöküş dönemine giren Kalradya İmparatorluğu döneminin ortasına bırakıyor. Oldukça güçlü arka planlara sahip olmakla birlikte her birinin, kendine özgü olumlu ve olumsuz yanları bulunan altı ayrı kültür oyunda yer alıyor. Roma İmparatorluğu’ndan izler taşıyan İmparatorluk, kökleri Orta Çağ’a uzanan Vlandiya, sırtını Kuzey kültürüne dayadığı görülebilen Sturgiya, Moğol ve Türk halklarından esinlenen Kuzait, varlığı Arap kabileleri ile başlayan Aseray, Keltlerden ilham alınarak hazırlanan Batanya, bu altı kültürü oluşturuyor. Bannerlord rehber yazılarında, ilgili kültürlere dair çok ayrıntılı veriler ve tercih edilen kültürün, oyuna etkisi hakkında bilgiler sunuluyor.

Karakter yaratımından sonra oyuna başlandığında ve biraz deneyim kazanıp diğer grupların liderleriyle karşılaşıldığında, oyun mekaniklerinin ne kadar başarılı şekilde örüldüğü görülebiliyor. Oyun dünyasındaki liderler arasında hemen çözülemeyecek karışık siyasi bağlantılar bulunuyor ve her birinin geçmişi farklılık gösteriyor. Bu noktada oyuncular, hâlihazırda bulunan gruplara katılmak gibi bir seçeneği önlerinde bulabilirken Kalradya İmparatorluğu’nu yeniden ayağa kaldırmak ya da imparatorluğa dair irili ufaklı unsurların varlığını sonlandırmak gibi opsiyonları değerlendirebiliyor. Seçilen kültür, yaratılan karakter, diğer gruplara karşı takınılacak tavır gibi çok değişkenli oyun tarzı, Bannerlord’un tekrar tekrar oynanmasına ve yüzlerce saat sürecek maceralara ortam hazırlıyor.

Oyunla Birlikte Gelen Yenilikler Dikkat Çekiyor

Bannerlord rehber yazıları eşliğinde oyunun sunduklarıyla ilgili detayları öğrenen Mount & Blade hayranları, yapımın taşıdığı yenilikleri de öğrenebiliyor. Bu yeniliklerin başında ise Klan ve Krallık ekranları geliyor. Klan kurulumu esnasında klan görevi başta olmak üzere birçok değişken ayarlanabiliyor. Benzeri şekilde krallık kurulumu sürecinde de oyun, bu ekranlarla ilk defa karşılaşan oyuncuların ellerinden tutup her aşamada onlara yardım ediyor.

Oyunun beklenen ve türle ilgili olmayanları bile kendine çeken yeniliklerinden biri de grafikleri olarak değerlendiriliyor. Önceki oyunlarla kıyaslanmayacak derecede başarılı grafiklere sahip oyunda ilk göze çarpan, poligon sayılarındaki artış oluyor. Bu sayede ekrana yansıyan objeler ve karakterler, çok daha gerçekçi görünüyor. Yüksek çözünürlüklü kaplamalar, bina ve doğayı temsil eden unsurlardaki tesselation destekli görsel geliştirmeler, ışıklandırma ve gölgeler, modern bir oyundan beklenen tüm özellikleri sunuyor. Karakterlerin üzerlerindeki kıyafetlerin gerçeğe uygun şekilde salınması ise kıyafet simülasyonu ile mümkün oluyor. Bannerlord’daki hava koşullarının değişimi ise oynanışı doğrudan doğruya etkiliyor. Bannerlord Steam ve Epic Games Store platformuna gelen oyun güncellemeleriyle, daha farklı özelliklere de kavuşabiliyor. Bu nedenle kurulum aşamasında, oyunun güncellemelerinin sürekli alınmasına yönelik seçeneklerin etkinleştirilmesi gerekiyor.

Diyalog sisteminde kendine yer bulan rol yapma unsurları, oyunun daha keyifli hâle gelmesini sağlasa da şu an Erken Erişim döneminde olan Bannerlord’da diyaloglar için seslendirme bulunmuyor. Bununla birlikte yeterli düzeyde çeşitlilik içeren diyalogların, görev süreçlerinde gidişata bağlı değişim geçirmemesi ise gelecek güncellemeler ile çözülmesi beklenen eksiklikler arasında yer alıyor.

Merakla Beklenen Mount & Blade II: Bannerlord Ne Kadar Sattı?

Bannerlord Steam ve Epic Games Store platformlarında satışa çıkarıldığından itibaren oyuncular, yapımın ne kadar sattığı başta olmak üzere birçok istatistiği merak ediyor. Epic’in mağazası nispeten yeni olduğu ve Steam’dekine benzer veritabanı araçlarını desteklemediği için yalnızca Steam platformuna dair verilere ulaşabiliyoruz.

SteamDB verilerine göre Mount & Blade II: Bannerlord, dünya çapında toplam 5 ila 10 milyon oyuncu tarafından satın alınmış durumda. Yapımın ilk yayımlandığı 30 Mart 2020 tarihinin üzerinden yalnızca birkaç ay geçmiş olmasına rağmen oyunun bu satış sayılarına ulaşmasına büyük başarı gözüyle bakılıyor. Öte yandan, yapımı Erken Erişim konumunda olduğu için satın almamış olan yüz binlerce oyuncu olduğu da tahmin ediliyor ki sayısı 750 bine yaklaşan oyun takipçileri (Steam), bu tahminleri doğrular nitelikte.

Popüler birçok oyunda olduğu gibi çok satıldıktan sonra oyun kütüphanelerinin tozlu raflarında kalmayan Bannerlord, büyük bir keyif ve heyecanla oynanmaya devam ediliyor. Yine SteamDB verileri, yapımın ilk yayımlandığı günlerde anlık oyuncu sayısının 250 bine yaklaştığını gösteriyor. Oyun ile geçirilen süre de SteamDB veri grafikleri arasında bulunuyor. Buna göre Bannerlord Steam üzerinde ortalama 70 saatten fazla oynanıyor. Yapımın sürükleyiciliği sayesinde bu sayının bir sene kalmadan yüzlerce saat olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Mount & Blade II: Bannerlord Nasıl İndirilir? Bannerlord Modları Nasıl Kurulur?

Kalradya İmparatorluğu’nun çöküşüne tanıklık edip kendi krallığını inşa etmek isteyen ve hem kendi başlarına hem de arkadaşlarıyla eğlence dolu saatler yaşamayı hedefleyen oyun tutkunları, Mount & Blade II: Bannerlord’u kolayca edinebiliyor. Yapım, Steam ve Epic Games Store üzerinden satın alınabiliyor. Bannerlord fiyat bakımından her iki platformda da aynı aralıklarda yer alıyor. Oyunu satın aldıktan sonra yüklemek ise internet hızına bağlı olarak birkaç dakika ile birkaç saat arası sürebiliyor.

Satın alım işleminin Steam üzerinden gerçekleştirilmesinin ardından “Oyunları yükle” ifadesine tıklanarak oyun yükleme süreci başlatılabiliyor. Bu aşamada küçük bir açılır pencere ekrana geliyor. Pencerede oyunun boyutu, disklerdeki kullanılabilir depolama alanı gibi veriler gösteriliyor. Aşağı kısımdaki “Yükleme klasörünü seç” başlığı aracılığıyla hangi diskin, hangi bölümüne oyunun yükleneceği seçilebiliyor. Bu işlemden sonra “İleri” tuşuna tıklanarak yükleme başlatılabiliyor. Daha sonra oyun, masaüstüne oluşturulan kısayol ya da Steam’deki “Kütüphane” sekmesindeki “Oynamaya Hazır” başlığı altından çalıştırılabiliyor.

Bannerlord’u Epic Games Store’dan almak isteyenler ise yapımın bulunduğu mağaza sayfasını açıp satın alma sürecini başlatabiliyor. Satın alım sonrasında uygulamadaki “Kütüphane” kısmına gidilerek oyun kolayca indirilebiliyor. Steam’dekine benzer şekilde “Yükleme konumunu seç” şeklindeki başlığın altından oyunun diskin hangi bölümüne indirilip kurulacağı seçilebiliyor.

Bannerlord modları ile daha farklı bir oyun tecrübesi yaşamak isteyenler ise Mount & Blade tutkunlarının hazırladığı oyun modlarını yüklemek isteyebiliyor. Yapım için sunulan en başarılı modlar, farklı oyunlar için de çeşitli eklenti ve modlar sunan popüler sitelerden indirilebiliyor. İlgili sitelerdeki modlar, mod yönetici programlar veya elle indirilebiliyor. Ancak yapımın modlarından yararlanılabilmesi ve hatasız bir oyun süreci yaşanabilmesi için Bannerlord’un Steam üzerinden satın alınması öneriliyor.

Mount & Blade II: Bannerlord fiyat açısından erişilebilir noktada bulunuyor ve gerek Steam’de gerekse Epic Games Store’da yapılan dönemsel indirimlerde, normal fiyatının çok daha altında alıcı bulabiliyor. Uzun yıllardır M&B dünyasına hasret çeken oyun tutkunları, zaman kaybetmeden Bannerlord ile maceraya katılabiliyor.

Monster Notebook olarak 7 Ağustos – 28 Ağustos 2020 arasında Abra veya Tulpar serilerinden birini satın alan oyunculara Mount & Blade II: Bannerlord’u hediye ediyoruz. Detaylı bilgi almak için: https://www.monsternotebook.com.tr/bannerlord-kampanyasi-2020/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş: