Mount & Blade’in Bu Derece İçselleştirilmesini Sağlayan 6 Neden

Monster Notebook  6 Mayıs 2020

Oyun

TaleWorlds, Türk oyun sektörünün başına gelen en iyi şeylerden biri kesinlikle. Mount & Blade serisiyle hem kendi adını hem de ülkemizin adını oyun dünyasında duyuran TaleWorlds, geliştirdiği oyun serisi sayesinde büyük bir başarı elde etti haklı olarak. Ama Mount & Blade, Türkiye’de ayrı bir sevildi, ayrı bir benimsendi. Gelin, oyunun bu denli içselleştirilmesinin sağlayan 6 etmene birlikte bakalım.

1. Dünya Çapında Büyük Başarı Yakalayan İlk %100 Türk Oyunu Olması

mount-blade

Bireysel olarak ve küçük ekiplerle geliştirilen pek çok üç boyutlu Türk oyunu yapıldı ama bunlardan hiçbiri, Mount & Blade kadar başarılı olup ses getiremedi. Türkiye’deki oyuncuların yapımı sahiplenmesi, ona hak ettiği değeri ziyadesiyle vermesi ve onunla herkesin kolay kolay anlayamayacağı bir bağ kurması da bundandı.

2. Çıktığı Dönemde İlkleri Yapması ve Muadil Oyunlardan Üstünlüğü

Mount & Blade

Sandbox tarzını etkileyici oyun mekanikleri ve Orta Çağ temasıyla harmanlayan Mount & Blade, oyunculara hayal ettiklerinden bile daha fazla özgürlük sağlamıştı. Bu, 2008’de pek görülen bir şey değildi. Mount & Blade’in 10 yıl sonrasında çıkan ve tarz açısından bu oyuna benzeyen yapımlar oldu, ama oyuncuların düşüncesi ortak: Mount & Blade’in daha iyisini yine Mount & Blade’i geliştirenler yapar.

3. Dövüş Sistemi ve Gerçekçi Oynanış

Mount & Blade - Gerçekçi Oynanis

Capture motion tekniğini oyunlarında en başarılı şekilde kullanan ekiplerden biri TaleWorlds dersek pek de hatalı bir söz sarf etmiş olmayız. Dövüşlerde, karakterlerin hareketlerinin alabildiğine gerçekçi olması da buna dayanıyor. Yalnızca dövüşlerde değil oyunun genelinde bulunan gerçekçi oynanış, Mount & Blade’in kaderini belirledi ve yeni nesil oyunlarında mainstream oyuncu kitlesini memnun etmeye çabalayan koca koca şirketlerin aksine TaleWorlds, oyunun nasıl olması gerektiği konusunda kararlı davranarak yapımın gerçekçiliğinden geri adım atmadı.

4. Modlanmaya Açık Oyuncu Dostu Tasarım Unsurları

Oyuncuların bir oyunu nasıl yıllar boyunca ayakta tutacağını çok iyi bilen TaleWorlds, Mount & Blade’i Warband sürümünde modlanmaya uygun şekilde hazırladığı için dileyen oyuncular, hayallerindekini gerçeğe dönüştürmek adına oyunu modlamaya başladı. Grafik iyileştirmelerinden bayraklara kadar pek çok yeni içerik, oyunu zenginleştirirken oyuncuların yapımı daha fazla özümsemesini mümkün kıldı.

5. Destansı Tek Oyunculu Modu

Mount & Blade - 5

Warband ile sıfırdan yaratılan bir karakterin zaman içerisinde aşama aşama nasıl gelişeceğini, hatta kendi krallığını bile kurabileceğini harika biçimde gösteren Mount & Blade, oyuncuyu ekran karşısında kaldığı müddetçe çeşitli yollarla ödüllendirmeyi ihmal etmiyordu. Atmosferin, diyalogların ve anlatılan olayların gerçekçiliği, oyuncuyu Orta Çağ’a götürmeye yetiyordu da artıyordu bile.

6. Saatler Süren Özelleştirilmiş Topluluk Etkinlikleri

Mount & Blade - 6

Oyunun tek oyunculu moduyla yetinmek istemeyenler, arkadaşlarıyla birlikte Mount & Blade dünyasının sunduğu imkânlarla kendi etkinliklerini oluşturabiliyordu. Devasa kuşatmalar, istilalar ve kıran kırana toplu savaşlar, özgünlükte sınırları zorlarken onlarca oyuncunun aynı amaçla bir arada bulunduğu, saatler süren karşılaşmalar, hem Türk hem de dünya oyuncularına unutulmaz anlar yaşatıyordu. Mount & Blade serisiyle yaşanan eşsiz anlar, oyuncular için unutulmaz anılara dönüşüyordu.

Paylaş: