Nostalji Zamanı: En Çok Oynanan 5 Atari Oyunu

Monster Notebook  26 Nisan 2019

HaberlerOyun

Atari 2600 oyun konsoluyla birlikte gelen kollar, heyecan dolu oyun anlarında teker teker kırılmıştır. Satıcının “Ne kadar uğraşırsan uğraş, bu kırılmaz yeğenim!” sözleriyle ikna olunarak alınan QuickShot II Joystick ile evin yolu tutulmuştur. Artık, dönemin en popüler oyunları teker teker oynanacak, arkadaşlarla saatlerce bu oyunların muhabbeti yapılacaktır.

Yaşı 30 ve üzeri oyuncular için tanıdık olabilecek bu sahne, özellikle Atari 2600 konsolu için üretilen ve o dönemdeki oyuncuların akıllarını başlarından alan oyunlar, bugün, haklı olarak saygıyla anılıyor. Gelin, zamana yenik düşmeyen, çeşitli emülatörlerle bile keyif alınarak oynanabilecek, en çok oynanan 5 Atari oyununa birlikte göz atalım.

1. River Raid (Activison-1982)

Elinin hamuruyla “erkek işi”ne karışan ve iyi ki de karışmış olan Carol Shaw tarafından tasarlanan ve programlanan River Raid, 1982 yılına damgasını vuran yapımların başında geliyor. Üstten görünümlü, dikine kayar ekranlı, sırayla iki kişilik olarak oynanabilen shooter’da, kontrol ettiğiniz jet uçağıyla düşman helikopter, gemi, köprü ve yakalayabilirseniz uçaklarını bir bir vuruyordunuz. Yoldaki “FUEL” yazılı alanlardan uçağın yakıt deposunu doldurabiliyor, sağa sola çarpmadan bölümleri geçmeye çalışıyordunuz.

2. Pitfall! (Activison-1982)

Timsahlara yem olabilirsiniz, sizi akrep sokabilir, katran dolu havuza düşebilirsiniz, yuvarlanan varillere çarpıp başınızı belaya sokabilirsiniz. Ama bunların hiçbirini yaşamamanız, engelleri ve tehlikeleri 20 dakika boyunca aşmayı sürdürmeniz lâzım. Yandan ilerlemeli, oyuncuların çocuk yaşta soğuk terler dökmesine neden olan, belki de bugünün Celeste ya da Super Meat Boy gibi oyunlarının atası sayılabilecek Pitfall!, şok edici sonuyla tat kaçırsa da o 20 dakikanın yaşattığı heyecan bambaşkaydı. Ülkemizde aynı oyunun Tomboy isimli bir klonu da vardı, zorluk ve oyun yapısı tamamen aynı olsa da bazı tehlikeli canlılar, nedense farklılaştırılmıştı.

3. Astreoids (Atari-1981)

1980’li yıllarda çıkan oyunların birçoğunda olduğu gibi Astreoids de gayet yalın bir tarza sahipti. Oyunun konusu kısaca şöyle: Uzay boşluğunda ateş edebilen bir uçaksınız, dört bir yandan gelen astreoidleri vurarak parçalamaya ve yok etmeye çalışıyorsunuz. Böyle anlatınca tebessüm ettirecek bir oyun gibi görünse de girişte bahsettiğimiz “kol kırma” meselesi, işte tam da bu oyunda yapılabilecek eylemlerden biriydi, çünkü uçağı bir an olsun bile boş bırakmamanız gerekiyordu.

4. Frogger (Konami/Sega-1981)

Bugün akıllı cep telefonlarında en çok oynanan yapımlardan Crossy Road’un tam olarak atası olan Frogger, karşıdan karşıya geçmek için sizden yardım isteyen bir kurbağayı konu ediniyor. Hem trafik akışının hayli yoğun olduğu caddeden hem de akış hızı yüksek seyreden bir nehirden geçmek zorunda olan kurbağayı yönetirken timsah ve yılanlara dikkat etmek gerekiyordu. Sıra sıra iki kişilik de oynanabilen yapım, başlandığında bırakılamayan oyunlar arasında yer alıyordu.

5. Pac-Man (Atari-1982)

Konu Atari olunca, Atari’ye en çok para kazandıran ve platformun bu denli popüler hâle gelmesini sağlayan Pac-Man’i listeye almamak olmaz. Bugün bile hem klasik sürümü hem de modern versiyonlarıyla popülerliğini muhafaza eden ve resmî kayıtlara göre 8 milyona yakın kopyayla Atari’nin en çok satan oyunu olan yapımı anlatmaya gerek yok.

Paylaş: