NVIDIA RTX 4060 Ti İnceleme

Monster Notebook  28 Temmuz 2023

İncelemeler

Teknoloji dünyasında olduğu gibi ekran kartı cephesinde de sular durulmuyor. GeForce RTX 40 serisi atağıyla geçen senenin sonlarına damgasını vuran NVIDIA, her zaman olduğu gibi tepe seviyesinde yer alan modellerin yanına, daha erişilebilir ve herkesin rahatlıkla kullanabileceği çözümler ekliyor. Bu modellerin en ilgi çekeni de hiç şüphesiz GeForce RTX 4060 Ti oluyor. Bu yazının hazırlandığı hafta itibarıyla yalnızca 8 GB VRAM’li modeli bulunan ekran kartının, temmuz ayında 16 GB VRAM’li sürümünün de çıkması bekleniyor. Peki, RTX 4060 Ti nasıl bir kart ve masaya neler getiriyor? Gelin, birlikte değerlendirelim.

Arkasında Ada Lovelace Mimarisi Var

Gerek enerji verimliliği gerekse performans noktasında NVIDIA için harikalar yarattığını rahatlıkla söyleyebileceğimiz Ada Lovelace mimarisi üzerine inşa edilen AD106-350 GPU (grafik işlemci) kod adlı GeForce RTX 4060 Ti modelinin yongası, kartın büyük kardeşlerinden farklı olarak 5 nm üretim süreciyle hayat buluyor.

“Yeni” orta segmentin en iddialı çözümü olacak gibi görünen model hem 1080p hem de 1440p çözünürlükte pek çok güncel oyunu 100+ fps üzerinde değerlerde çalıştırabiliyor. Bunu mümkün kılanın unsurlar arasında; grafik işlemcinin, 4352 adet CUDA çekirdeği içermesinin yanı sıra RTX 40 serisinin alametifarikalarından biri olan L2 önbellek miktarının RTX 4060 Ti modelinde 32 MB seviyesine yükseltilmesi bulunuyor. Işın izleme ve DLSS performansı noktasında oyuncuların yüzünü güldüren modelin grafik yongası içinde 34 adet ışın izleme çekirdeği ve 136 adet tensör çekirdeği yer alıyor. Boost frekansını 2565 MHz frekansına kadar çıkarabilen grafik işlemciye, efektif hızı 18 Gbps olan GDDR6 bellekler eşlik ediyor.

AD106-350 kod adlı 8 GB’lık GeForce RTX 4060 Ti modelinin, eksi olarak değerlendirebileceğimiz tek yanı, bellek kapasitesi oluyor. Zira artık birçok AAA (yüksek prodüksiyonlu) oyun, 1080p çözünürlükte ve yüksek grafik detay seviyesinde 6-7 GB grafik belleğini tüketebiliyor. 1440p çözünürlük söz konusu olduğunda, oyundan oyuna değişebilmekle birlikte bellek kapasitesiyle ilgili olarak çanlar çalmaya başlayabiliyor. Diğer yandan GDDR6 VRAM modülleriyle donatılan kartın bellek bant genişliğinin 128-bit olması, RTX 4060 Ti modelini, 4K (2160p) çözünürlük için yetersiz bir kart hâline getiriyor. Yapılan testlerde, daha fazla belleğe sahip olan ama hesaplama gücü daha düşük ekran kartları, 8 GB bellekli RTX 4060 Ti kartları, geride bırakıyor.

Düşük Güç Tüketimi, Kompakt Tasarım

Teknoloji yayınlarını ve oyuncuları hayli şaşırtan bir performans göstermekle birlikte tükettiği elektrik miktarı ve fiziksel boyutlarıyla bahse konu şaşkınlığı daha da artıran GeForce RTX 40 serisinin -şimdilik- en güçlüsü GeForce RTX 4090, kendisinden sonra gelecek orta seviye kartların, benzer özelliklerde olup olmayacağı konusunda merak uyandırmıştı. Neyse ki NVIDIA, azalan transistör sayısı başta olmak üzere diğer devre bileşenlerinin eksilmesini bir fırsata çeviriyor ve karşınıza, maksimum 160 Watt güç tüketen ve 1 adet 16-pin’lik güç girişiyle çalışan bir kart çıkıyor.

Uzunluğu 20 cm civarında olan ve anakartta çift slotluk yer kaplayan GeForce RTX 4060 Ti, yıllardır ekran kartı yükseltmesi yapmayan oyun tutkunları için harikulade bir seçenek olsa da kartın, daha önce de belirttiğimiz gibi 8 GB kapasiteli belleği, modelin, uzun soluklu kullanımlar için biraz düşündürücü olmasına sebebiyet veriyor. Ancak uygun fiyatlı bir seçenek oluşu, DLSS 3 gibi güncel ve yaygınlaşan teknolojileri beraberinde getirmesi, tatmin edici ışın izleme performansı gibi artılarını yan yana koyduğumuzda, birkaç nesil öncesinin kartlarını kullanan oyuncuların, GeForce RTX 4060 Ti modeline geçmemeleri için pek bir neden bulunmuyor.

Paylaş: