NVIDIA’nın Son Harikası: RTX 40 Super Serisi ve Özellikleri

Monster Notebook  29 Şubat 2024

İncelemeler

Son dönemde geliştirdiği yapay zekâ çipleriyle tanınan tüm yapay zekâ şirketlerinin daha verimli çalışmasını sağlayan NVIDIA, ekran kartı cephesindeki savaşta da rakipsiz olmayı sürdürüyor. İlk örneklerini 2022’nin son aylarında gördüğümüz GeForce RTX 40 serisinin orta-üst segmentindeki çözümlerini, çeşitli değişikliklere uğratan NVIDIA, karşımıza RTX 40 Super serisi ile bir kez daha çıkıyor. GeForce RTX 4070 Super, GeForce RTX 4070 Ti Super ve GeForce RTX 4080 Super modellerinden oluşan yeni çözümler, 1440p ve üzeri çözünürlüklerde akıcı oyun oynatmanın yanında dijital içerik üretimi noktasında da kullanıcılara avantajlar sunuyor.

RTX 40 Super Serisi ile Teknolojide Değişim Yok ama Performansta Artış Var

İlk defa GeForce RTX 20 serisinde gördüğümüz “Super” uzantılı ekran kartları, her ne kadar RTX 30 serisini pas geçmiş olsa da bugün masada üç farklı Super uzantılı çözüm yer alıyor. Yaklaşık bir yıl önce kullanıcılarla buluşan GeForce RTX 4070 modelinin Super versiyonu, teknik yönden en önemli değişimi beraberinde getiren ilk ekran kartı oluyor. %10’luk bir güç tüketim artışına sahip olan yeni GeForce RTX 4070 Super; CUDA çekirdeği, tensör çekirdeği, RT çekirdeği ve L2 tampon bellek artışıyla “normal” RTX 4070’e kıyasla %15 civarı bir performans artışı sağlıyor. Bu, özellikle güncel oyun motorlarıyla geliştirilen ve DLSS 3 kare oluşturma imkânlarından yararlanmak yerine doğrudan, kartın kas gücüyle oyunları oynamak isteyenleri memnun ediyor.

RTX 40 Super serisi kapsamında en önemli değişikliklerin görüldüğü kart ise GeForce RTX 4070 Ti modeline alternatif olarak gelen RTX 4070 Ti Super. Düz RTX 4070’te olduğu gibi model özelinde de CUDA, RT çekirdeği gibi noktalarda değişiklikler bulunsa da kartın asıl olayı, bellek artışında yer bulunuyor. 12 GB GDDR6X ile yapılandırılan RTX 4070 Ti’dan farklı olarak 16 GB GDDR6X içeren ekran kartı, aslına bakarsanız, hemen aşağıda paylaştığımız tablodaki GPU kod adından da görebileceğiniz üzere, GeForce RTX 4080 modelinin kırpılmış bir versiyonu. 4070 Ti Super’e dair söyleyebileceğimiz bir başka pozitif nokta da güç tüketimi; zira bu güçlendirilmiş model, Super olmayan kardeşi gibi 285 Watt güç tüketimi gerçekleştiriyor. Bellek artışının benchmark testlerine henüz bir etkisi olmasa da artan diğer mikro donanım bileşenleri, 4070 Ti Super modelini, Super olmayan modele kıyasla %8 ila %10 arasında daha hızlı hâle getiriyor. Aklınıza “RTX 4080 almak yerine RTX 4070 Ti Super alır, aynı performansı elde ederim,” gibi düşünceler geliyorsa, peşinen uyaralım; RTX 4080, RTX 4080’liğini yapıyor ve performans sıralamalarında RTX 4070 Ti Super’i yaklaşık %20’lik bir performans farkıyla rahatlıkla geride bırakıyor.

GeForce RTX 4080 Super, “Super” Uzantısının Hakkını Tam Olarak Veremiyor

Teknoloji dünyasının büyük bir merakla beklediği Super uzantılı yeni NVIDIA ekran kartlarının bir diğer üyesi, RTX 4080 Super, taşıdığı teknik yeniliklere karşın, Super olmayan sürümüne kıyasla 4070 Super’ler kadar büyük bir performans değişimi yaratmıyor. Ekran kartlarının kapsamlı testlerini gerçekleştiren saygın teknoloji yayınları, durumun, güç sınırlamasına bağlı olmadığını, modelin, daha yüksek frekans değerleriyle gelmesi ve kart güç değerinin az da olsa artırılması sonucunda hedeflenen performans yükselişinin elde edilebileceğini belirtiliyor. Netice itibarıyla RTX 4080 ile RTX 4080 Super arasında, Super lehine %1’lik bir artış bulunuyor ancak takdir edersiniz ki kullanıcılar, Super uzantılı bir karttan, doğal olarak daha fazlasını bekliyor. Dilerseniz gelin, RTX 40 Super serisinin, Super olmayan kardeşleriyle bir arada bulunduğu tabloyla sizi baş başa bırakalım.

Donanım yükseltme sürecinin getirdiği stresten uzak kalmak istiyorsanız, “Canavar gibi bir bilgisayarım olsun, kafam rahat etsin,” diyorsanız, Monster imzalı “canavar”lar size hitap ediyor. Abra, Tulpar ve Semruk ailesindeki oyun bilgisayarları, NVIDIA’nın en güncel, güçlü ve verimli ekran kartlarıyla yapılandırılıyor. Size de oyunları, 4K (2160p) seviyesine ulaşan çözünürlüklerde deneyimlemek düşüyor.

Paylaş: