Odin Bizimle Beraber: Assassin’s Creed Valhalla

Monster Notebook  13 Temmuz 2020

Oyun

Epik baskınlara öncülük edin! İçgüdüsel savaşlara katılın! Kendi Viking destanınızı yazın! Yerleşim alanınızı büyütün! Kişiselleştirdiğiniz akıncınızı paylaşın!

Ubisoft’un web sitesinde yer alan bu ifadeler sahiden bir Assassin’s Creed oyunundan mı bahsediyor? Markanın yarattığı en sevilen serilerinden Assassin’s Creed, Jade Raymond’ın ilk iki oyuna büyülü dokunuşu sayesinde yarı gerçek yarı kurgu tarihle iç içe geçmiş, en iyi aksiyon oyunları arasında yer almıştı. Zaman içerisinde yönettiğimiz karakterler gibi mekânlar da değişime uğramış, buna rağmen seri, çıkan oyunların benzer mekanikleri nedeniyle “Origins”e kadar oyuncularda bir sıkışmışlık hissi yaşatmıştı. “Origins” ile başladığı yeniliklere “Odyssey” ile devam eden Ubisoft, Eski Mısır ve Antik Yunan’ın ardından rotayı bu defa Assassin’s Creed Valhalla ile Viking dönemi Norveç’ine kırıyor.

On İkinci Assassin’s Creed Oyunuyla Viking Cennetine Yolculuk

Serinin ana oyunlarının yanında ara oyunlarını da hesaba kattığımızda on ikinci Assassin’s Creed oyunu olan Valhalla, yine tarihî yanı ağır basan bir maceraya bizleri davet ediyor. Dokuzuncu yüzyılda Vikinglerin, Anglosakson İngiltere’ye düzenledikleri saldırılardan hareketle hazırlanan ancak diğer tüm Assassin’s Creed oyunlarında olduğu gibi olayların çok farklı noktalarını da görebilmemizi sağlayan yapımda Norveç’ten sürülen Eivor’u yönetiyoruz. Karakteri kadın ve erkek olarak seçebilmemiz, aklımıza Odyssey’yi getirmiyor değil. Tabii hikâye içerisinde ciddi kırılımlar yaşanacak mı yoksa benzer öykü çizgisini mi takip edeceğiz, bunu birlikte tecrübe edeceğiz.

Zorunlu olarak Kuzey Denizi’ni takip ederek İngiltere coğrafyasına gelen ve burada dönemin Wessex kralı Büyük Alfred ve ordularının direnişiyle karşılaşan Eivor ve klanını, oyun boyunca zorlu mücadeleler bekliyor. Hem kendi hem de klanının varlığını sürdürmek için savaşmak zorunda olan Eivor’un daha önceki oyunlardan farklı dövüş özellikleri bulunuyor. Çift elle silah kullanımı ise bunların başında geliyor. Vikinglerin dillere destan ve biraz da sarsıcı savaşları, bu yolla oyuna aktarılıyor.

Antik Yunan’dan Alıştığımız Oyun Dinamikleri Bu Oyunda da Korunuyor

Serinin en ilginç ve Assassin’s Creed markasını farklı noktaya taşıyan oyunu Odyssey’nin sahip olduğu oyun dinamikleri, geliştirilerek Valhalla’da da kendine yer buluyor. Serinin ilk oyunundan itibaren daima başarılı olan diyaloglar, Odyssey’de rol yapma unsurlarının da oyuna eklenmesiyle önemli hâle gelmişti. Valhalla’da da yaptığımız diyalog akış seçimleri doğrultusunda yapımın seyri belirli oranda değişikliğe uğruyor, hatta yapay zekânın yönetimindeki olan karakterlerle doğru şekilde iletişim kurup ittifaklar kurmak mümkün olabiliyor.

İkinci oyunla Assassin’s Creed serisine katılan ve dördüncü oyunla alabildiğine zenginleştirilen deniz savaşları, Odyssey’nin ardından Valhalla’da da kullanılıyor. Bu defa buz gibi soğuk Kuzey denizinde gerçekleştirilecek savaşlarda İngiliz donanmasına karşı koymaya çalışıyoruz; tabii belirli savaş taktiklerini uygulayarak. Gemiler, aynı zamanda baskınlar yapmak ve kara savaşlarının sonrasında mekândan hızlıca ayrılmak için de kullanılabiliyor. Bu gelişmeler, oyunun serideki bazı oyunlarda gözlemlediğimiz sıradanlaşan savaşların çeşitlilik kazanmasına da ortam hazırlıyor.

Karakter Özelleştirmeleri Had Safhada

Oyuncuların, oyunlarda yönettikleri karakterlere ısınabilmeleri, amacıyla kozmetik yönden kişiselleştirmelere başvurduğunu bilen Ubisoft, Assassin’s Creed Valhalla’daki karakterimizi saçından dövmesine, kıyafetinden aksesuarına kadar özelleştirebilmemize izin veriyor. Tabii bu özelleştirmeler neticesinde yönettiğimiz karakterin gizli bıçakların yeri değişmiyor.

2021 yılını selamlayacak ve yeni nesil konsollara da çıkacak olsa da Assassin’s Creed Valhalla, Odyssey’de de kullanılan AnvilNext 2,0 oyun motoruyla geliştiriliyor. Oyun motorunun Kuzey topraklarına özgü mevsimsel unsurları ve deniz ortamını başarıyla yansıttığı görülüyor.

2020’nin son haftalarında oyuncularla buluşacak olan Assassin’s Creed Valhalla’da bakalım bizleri bu defa nasıl bir macera bekliyor?

 

Paylaş: