Operasyon Hissiyatını Doruklara Çıkartan En İyi 5 Oyun

Monster Notebook  16 Nisan 2020

Oyun

Bazen kendimizi çok kaptırıp, gerçek hayat simülasyonuna yakın oyunlarla zaman geçirsek de oyunların asıl olayı, gerçek hayatta yapamadıklarımızı sanal dünyada gerçekleştirebilme fırsatı sunmasıdır. Hayat boyu para biriktirsek de sahip olamayacağımız araçları yarış esnasında bir o yana bir bu yana çarparak sürmemiz, yüksek bir binanın tepesine yatay vaziyette koşarak çıkmaya çalışmamız, dünyayı bilmem kaçıncı defa kötülükten kurtarmaya çabalamamız da dediklerimize örnek olabilir belki de. Fakat, bazı oyunlar var ki sanallıkla gerçekçilik arasında yakaladığı müthiş denge sayesinde, kendinizi aslında olmayan bir operasyonun içinde gibi hissetmenizi sağlıyor. Gelin, böylesi oyunlardan bazılarına göz atalım.

1) SWAT 4 (2005)

Aranızdan “Yıllar geçse de üstünden, SWAT 4 unutulur mu?” diyenlerin çıkacağını tahmin ediyoruz; böylesine bir cümleye de katılmadan edemiyoruz. SWAT 4, Ken Levine ve iki arkadaşı tarafından kurulan, Irrational Games’in -ki ilerleyen yıllarda bu stüdyo BioShock serisiyle daha bilinir olacak- göz bebeği oyunlardan biriydi. Operasyon öncesi aldığınız brifinglerin çok ayrıntılı olması, operasyon düzenlenecek alanların şemalarına erişebilmeniz, şüpheliler hakkında detaylı veriler elde edebilmeniz ve daha nice unsur; kendinizi gerçek bir operasyonda gibi hissetmenizi sağlıyordu.

2) Brothers in Arms: Earned in Blood (2008)

Oyun yayınlarından yüksek puanlar alsa da oyuncular nezdinde hep Call of Duty ve Medal of Honor serileriyle kıyaslanarak biraz geri plana itilen Brothers in Arms, tek tabanca ilerlemekten ziyade, takım hâlinde başarı elde etmenize odaklanan İkinci Dünya Savaşı temalı bir oyundu. Takım arkadaşlarınıza çeşitli şekillerde komutlar vererek, düşmanları etkisiz hâle getirebiliyor; ilginç taktiklerle de düşmanlarınızı pusuya düşürebiliyordunuz.

3) Tom Clancy’s Rainbow Six: Vegas (2008)

Rainbow ekibindeyseniz; kurtarılacak rehineler, temizlenecek çete üyeleri ve sonlandırılacak kirli bağlantılar kesin vardır. 2008 çıkışlı oyun, sürükleyici senaryosu ve takım tabanlı oynanışı teşvik etmesiyle öne çıkarken; zifiri karanlıkta termal ya da gece görüş ekipmanlarıyla düşmanları teker teker avlama imkânı da tanıyordu. Ayrıca, yapımın kilit sahnelerinden Calypso Casino operasyonu, oyun tarihinin en unutulmaz görevlerinden biriydi.

4) ARMA III (2013)

“Dinlen iyileş” sistemi başta olmak üzere, oyunların sağladığı pek çok kolaylığı elinin tersiyle iten ve geliştirildiği oyun motorunun adı gibi Real Virtuality (Gerçek Sanallık) bir dünya yaratan ARMA III, gerçekçilik düzeyi en yüksek operasyon temelli oyunlardan biriydi. Oyun süresince alıp başınızı gidemiyor; takım arkadaşlarınızla adım adım, sahayı “temizleyerek” ilerlemek zorunda kalıyorsunuz ve operasyon hissiyatını doruklarda yaşıyorsunuz.

5) Tom Clancy’s Rainbow Six Siege (2015)

Çıktığı yıldan bugüne kadar gerek adım adım genişlettiği oyuncu kitlesi gerek de oyuncuları yüzüstü bırakmayıp güncellemelerle kendi başarı öyküsünü yazan R6 Siege, operasyon hissini yaşayabileceğiniz oyunların belki de en iddialısıdır. Arkadaşlarınızla online olarak da keyifle oynayabileceğiniz yapım, profesyonel oyun müsabakalarının da aranan oyunlarından biri. Tebrik ve teşekkürlerin tamamı: oyunu 4 yıl boyunca destekleyen ve oyuncu kitlesini üzmeyen Ubisoft’a.

Paylaş: