Oscar’a Aday Olsa Ödülleri Süpürebilecek 5 Oyun

Monster Notebook  20 Nisan 2020

Oyun

Sinema endüstrisinin büyük isimleri, dijital yayın platformlarının güçlenmesi ve yaygınlaşmasıyla birlikte, rotasını alternatif yönlere doğru kırmaya başladı. Gelecekte filmlerin tüketim ortamının başkalaşım yaşayacağı öngörülürken; Oscar ödülleri hâlâ konuşuluyor, takip ediliyor. 1929 yılından beri gerçekleştirilen Akademi Ödülleri Töreni, her ne kadar “zarf karışıklığı” gibi durumlar neticesinde zaman zaman güven sarsıcı olabilse de ödül alan yapımların hangi dallarda ödüle layık bulunduğu genel anlamda değerli görülüyor. Peki, yayınlanması halinde, Oscar’a aday olsa pek çok dalda ödülleri silip süpürebilecek 5 oyun hangisi olurdu? Bizim listemizi belirledik; siz de kendi listenizi yazmayı unutmayın.

1) Last of Us

Kızını kaybetmiş bir baba, ailesi olmayan bir kız çocuğu ve umutsuzluğun hükümdarlığını ilan ettiği viran olmuş bir şehir… Oyuncu olarak dâhil olduğunuz anları görmezden gelseniz, kendi başına sinema filmi kalitesindeki yapımın; en iyi yönetmen, en iyi görüntü yönetmenliği, en iyi ses kurgusu, en iyi film müziği gibi dallarda ödül alması hiç şaşırtıcı olmazdı.

2) What Remains of Edith Finch

What Remains of Edith Finch, ailesinin geçmişi hakkındaki ayrıntıları ve gizemleri araştırmak üzere baba evine giden Edith’in yaşadığı sıradışı deneyimlerin benzerine az rastlanır bir oyundu. Yapım bu hâliyle; en iyi orijinal senaryo, en iyi ses efekti, en iyi ses kurgusu ve en iyi kurgu dalında ödüllere layık görülebilirdi.

3) Last Day of June

Bazen hayatı geri sarmak, yaşadığınız acıların hiç yaşanmamış olmasını sağlamak istersiniz. Last Day of June da trajik bir kaza neticesinde tekerlekli sandalyeye mahkûm kalan; ama ondan da önemlisi, sevdiceğini toprağa veren birinin bu yaşananları geriye döndürme mücadelesini konu alıyor. Animasyon filmi tadındaki grafikleri ve diyalog içermeyen yapısıyla bu oyun; en iyi kurgu, en iyi görüntü yönetmenliği, en iyi film müziği (müzikler Steven Wilson’dan) ve en iyi animasyon gibi dallardaki ödülleri rahatlıkla toplayıp evine götürebilirdi.

4) Heavy Rain

Son derece mutlu bir aile tablosu, evin iki çocuğundan birinin trafik kazasında hayatını kaybetmesi, diğerininse kaybolmasıyla tamamen parçalanır. Tüyler ürperten bir de Origami Katili ortaya çıkar ki işler iyice çetrefilli hâle bürünür. İç içe geçmiş hikâye örgüsü ve son derece depresif havasıyla, suç/dram filmlerinin en iyi örneklerinden biri olabilecek nitelikteki Heavy Rain; en iyi erkek oyuncu, en iyi kadın oyuncu, en iyi orijinal senaryo, en iyi görüntü yönetmenliği, en iyi film müziği gibi pek çok daldaki ödülü silip süpürebilecek kalitede bir oyundu.

5) Life is Strange

Zamanı kontrol edebilseydiniz neler yapardınız? Yanıtınızı şu an duyamıyoruz; ama Life is Strange’in baş karakteri Max Caulfield’ın neler yaptığı dün gibi aklımızda. Sıradan bir Amerikan gençlik eleştirisi gibi görünen; ancak çok daha derin bir senaryoya sahip olan yapımın; en iyi kadın oyuncu, en iyi yardımcı kadın oyuncu, en iyi ses kurgusu, en iyi kostüm tasarımı, en iyi saç ve makyaj, en iyi film müziği gibi dallarda ödül almasına kesin gözüyle bakıyoruz.

Paylaş: