Oynaya Oynaya Bitiremediğimiz Devasa 5 Oyun

Monster Notebook  15 Kasım 2021

Oyun

Son zamanlarda fark ettiniz mi bilmiyoruz ama oyunların oynanış süreleri, genel olarak artış eğiliminde. Bunda bazı yapımların birbirinin benzeri görevleri yeni bir içerik olarak sunmasının, oyuncular tarafından olumlu karşılanmasının bir etkisi var. Özellikle çok oyunculu modu bulunmayan senaryo odaklı yapımlar, artan geliştirme maliyetlerinin bir yansıması olan oyun fiyat artışlarını, muhtemelen bu şekilde kompanse ediyor. Ancak öyle yapımlar var ki gerçekten de oynaya oynaya neredeyse bitiremeyeceğiniz kadar dolu bir içerik sunuyor. Çok oyunculu özelliklerinden ziyade tek kişilik oyun modlarından hareketle hazırladığımız oynaya oynaya bitiremediğimiz devasa beş oyun listemiz de işte böyle şekillendi. Gelin, listedeki oyunlara kısaca birlikte göz atalım.

Monster Hunter: World

Bir dönem internet kafelerde bolca oynanan MMORPG oyunlarda kullanılan meşhur “canavar-yaratık kesmek” ifadesi, Monster Hunter: World ile bir hayli gerçeğe dönüşüyor. Bir zamanlar yalnızca Uzak Doğu’daki oyuncu kitlesine hitap eden ama Capcom’un cesur adımları sayesinde PC oyuncularıyla da buluşan Monster Hunter serisinin yeni üyesini, öyle 50-60 saat oynayarak bitirmeniz imkânsıza yakın. Yapımın dolu dolu haritalarında hedefiniz olan devasa canavarları bulmanız bir dert, bulduktan sonra onları ebediyete uğurlamanız ayrı dert. İşin içine bir de yan görevler girince oynanış süresi 400 saate dayanıyor. Eğer eliniz bu tür oyunlara alışık değilse ortalama 1000 saati gözden çıkarabilirsiniz. Tabii o saatten sonra bile Monster Hunter: World’de yapacak hâlâ bir şeyler bulmanız mümkün.

The Elder Scrolls V: Skyrim

Evet, belki haritası prosedürel olarak oluşturulan Daggerfall kadar büyük değil. Ama senaryosu o kadar albenili, hikâyenin sunuluşu öylesine epik, yan görevleri o denli bağımlılık yapıcı ki The Elder Scrolls V: Skyrim’i ana senaryo tamamlandıktan sonra kaldırıp bir kenara koymak olanaksız. Oyun içinde dilerseniz sokaktaki çocuklarla saklambaç oynayabilir, isterseniz bilmem kimin kayıp eşyasını kuş uçmaz kervan geçmez yerlerden toplayıp getirebilir, üstüne Night Mother’ın gerçekten SONSUZ görevlerine kendinizi adayabilirsiniz. Sonsuz derken şaka yapmıyoruz, oyun her defasında size yeni bir görev oluşturup sunuyor ve bu sonsuzluğun içinde gerçek hayattaki saatlerinizle vedalaşıyorsunuz. Skyrim’e verebileceğiniz zamanın bir sınırı yok ama size önerimiz 300 saate geldiğinizde derin bir nefes alıp Quit tuşuna tıklamanız.

The Witcher 3: Wild Hunt

Eğer oyunları sonuna kadar oynayıp bitirmek konusunda takıntılı biriyseniz karşınıza çıkacak en önemli benchmark’lardan biri, The Witcher 3: Wild Hunt olacak. Ana oyunu bitirip genişleme paketlerini oynadıktan sonra bile oyun dünyasında yapacak tonla iş bulabiliyor, haritada beliren soru işaretlerinin peşine düşerek onlarca, hatta yüzlerce saatinizi yapıma hediye edebiliyorsunuz. İşin ilginci, oyun sizin saatlerinizi buharlaştırırken The Witcher 3 dünyasına kendinizi öylesine kaptırabiliyor, Geralt ile kendinizi o kadar bağdaştırabiliyorsunuz ki bir süre sonra bilgisayarın başından kalktığınızda kendinizi atınızı ararken ve yaşadığınız ortamı yabancılarken bile bulabiliyorsunuz. Yapımın sizden beklediği ortalama bitirme süresi yaklaşık 200 saat. Ama görevlerde takılırsanız bu süreyi rahatça iki ile çarpabilirsiniz.

Red Dead Redemption 2

Vahşi Batı tarzındaki oyunlara en mesafeli olan oyuncuların bile duygu çağlayanları eşliğinde deneyimledikleri Red Dead Redemption 2, Rockstar Games’in açık dünya oyunu hazırlama konusundaki uzmanlığını gözler önüne serer nitelikte bir çalışma. Bir defa oyunun ana ve yan görevleri, gerçekten muazzam ve oyuncuya salt bir oyundan ziyade bir dramayı yaşatıyor. Diğer yandan yapımın haritasının her bir yanında keşfedilmeyi bekleyen irili ufaklı pek çok olay ve olaylar örgüsü var. Bu da görevlere bol bol ara verip oyunun haritasındaki gizemleri öğrenmeye teşvik ediyor oyuncuyu. Hâl böyle olunca yapıma 200 saat civarı zaman ayırmak gerekiyor. Bu başta çok yüksek bir değer gibi gelebilir size ama RDR2 dünyasına adım attıktan sonra kendinizi 450. saati devirirken bulmanız gayet olası.

Assassin’s Creed Valhalla

Ubisoft’un özellikle Origins sonrası, her bir Assassin’s Creed oyununu rol yapma unsurlarıyla donatıp haritayı kimi zaman kıymetli, kimi zamansa vakit öldürmeye yarayan görevlerle doldurmasından dolayı, oyuncuların oynaya oynaya bitiremedikleri oyunlar arasına son üç kanon Assassin’s Creed oyununu rahatlıkla dâhil edebiliriz. Valhalla da gelen ek paketleri hesaba kattığınızda 180 saat civarı vaktinizi isteyen, haritasında biraz daha araştırma yapmak istediğinizde ise 250 saat ayırabileceğiniz yapımlardan biri.

Paylaş: