Oyun Dünyasında Yeni Bir Soluk: PlayStation Portal İncelemesi

Monster Notebook  12 Temmuz 2024

İncelemeler

Oyun konsollarından, özellikle de PlayStation 5’ten söz edilirken konsolun, oyunculara “Salonda, geniş ekran karşısında oyun keyfi,” yaşattığından dem vurulur ancak bu bile bazen oyuncular için tatmin edici olmayabiliyor. Şöyle bir kanepeye uzanıp oyun oynamak istiyor insan ve hatta şehir dışına çıktığında bile oyunlarıyla zaman geçirmeyi hayal ediyor. Sony, oyuncuların bu hayal ve beklentilerine nihayet bir yanıt verdi; bu yanıtın adı, PlayStation Portal. Peki, oyun dünyasına yeni bir soluk getiren Portal nasıl bir aygıt? Gelin, cihazın ayrıntılarına birlikte göz atalım.

PlayStation Portal’ın Tasarımı ve Fiziksel Özellikleri Kullanıcı Dostu

PlayStation Portal, ilk bakışta DualSense kontrol cihazını andıran bir yapıya sahip ancak ortasında 8 inç boyutunda 1080p çözünürlüklü LCD bir ekran yer alıyor. Ekran çözünürlüğünün 1080p ve 60 Hz yenileme hızına sahip olması, oyun deneyimini akıcı hâle getiriyor. Ekranın parlaklık seviyesi ve renk doğruluğu, genel olarak tatmin edici olsa da bazı durumlarda OLED ekranlara kıyasla belirgin renk/siyah sınırlamaları gösteriyor. Örneğin, karanlık sahnelerde renk geçişlerinin pürüzsüz olmaması gibi durumlar yaşanabiliyor​. Ekranın dokunmatik özellik konusuna az sonra değineceğiz.

Cihazın tasarımı, DualSense’in ergonomik yapısının organik şekilde devam ettiriyor. Bu sayede uzun süreli kullanımlarda bile rahat bir oyun deneyimi yaşamanız mümkün oluyor. Ama cihazın Bluetooth desteğinin bulunmaması ve yalnızca 3.5 mm kulaklık girişiyle desteklenmesi, bazı kullanıcılar için dezavantaj hâline geliyor. Modele kablosuz kulaklık bağlamak istiyorsanız, PlayStation Link destekli PULSE Explore ve PULSE Elite kulaklık modellerinden dilediğinizi almanız gerekiyor. PS Portal, USB-C portu üzerinden şarj oluyor ve bu bağlantı noktası aynı zamanda veri aktarımı için de kullanılabiliyor.

Beklentileri Karşılayan Donanım ve Performans

Sony’nin oyun ekosistemine dâhil ettiği PlayStation Portal, PlayStation ile birlikte çalışmak üzere tasarlanmış bir cihaz ve bu nedenle, Portal’ın performansı, büyük ölçüde internet bağlantınıza bağlı oluyor. Sony, sorunsuz bir oyun süreci için minimum 15 Mbps hızında bir internet bağlantısı kullanılmasını öneriyor fakat daha yüksek hızlarda daha stabil bir deneyim elde etmeniz mümkün oluyor​. Ürün, Wi-Fi üzerinden PlayStation 5’e bağlanarak oyunları akıcı bir şekilde oynamanızı sağlıyor. Modelin internet bağlantısına duyarlılığı ve performansı, testlerde genel olarak olumlu sonuçlar veriyor. Örneğin, Marvel’s Spider-Man 2 ve Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 gibi hızlı oyunlarda bile gecikme, asgari seviyede kalıyor ve oyunlar, sorunsuz bir şekilde oynanabiliyor​.

Donanım açısından cihazın en büyük avantajı hiç şüphesiz, DualSense kontrol cihazının tüm özelliklerini bünyesinde barındırması. Haptic geri bildirim ve adaptif tetikleyiciler, oyun deneyimini zenginleştiriyor ve PlayStation 5’te aldığınız keyfi, taşınabilir cihazda da devam ettirmenizi mümkün kılıyor. Tabii bazı kullanıcılar, cihazın ses performansını yetersiz bulabilir zira küçük stereo hoparlörler, özellikle düşük frekanslarda yeterince güçlü sesler sunamıyor.

Üst Düzey Kullanım Kolaylığı ve Sony Destekli Yazılım

PlayStation Portal, Sony’nin uzun süredir başarılı şekilde yürüttüğü Remote Play özelliğiyle PlayStation 5 oyunlarını oynayabilmenizi sağlıyor. Bu noktada cihazın kullanımının oldukça basit olduğunu söyleyebiliriz; Portal, PS5’inizle eşleştirildikten sonra otomatik olarak konsolunuzu uyandırıyor ve doğrudan oyun oynamaya başlayabiliyorsunuz. Ayrıca, cihazın arayüzü kullanıcı dostu ve ekran, DualSense kontrol cihazının dokunmatik yüzeyine benzer bir dokunmatik ekran deneyimi vadediyor. Tam anlamıyla bir dokunmatik ekran olmayan cihazın ekranı PS5 menülerinde gezinmeyi kolaylaştırsa da kendi adımıza bu ekranın tam bir dokunmatik ekran olmasını beklerdik.

Remote Play özelliği genel anlamda iyi çalışıyor lakin internet bağlantınızın kalitesine bağlı olarak bazı gecikmeler ve görüntü kalitesi sorunları yaşamanız muhtemel. Bilhassa yüksek hızlı ve düşük gecikmeli bağlantılar, daha iyi bir oyun deneyimi sunuyor. Doğal olarak bağlantı sorunları yaşadığınızda, cihazın performansı ciddi şekilde etkilenebiliyor ve oyun keyfi kaçabiliyor​.

Sony, üzerinde biraz daha çalışsa ortaya muhakkak çok daha işlevsel ve başarılı bir cihaz çıkabilirmiş ancak oyun konsolundaki yapımları uzaktan deneyimlemek isteyenler için şimdilik en iyi ürün, kuşkusuz PS Portal. Eğer siz de konsoldan ziyade bilgisayar oyunlarıyla vakit geçirmekten hoşlanıyorsanız, kusursuz bir oyun süreci için tercihinizi “canavar”dan yana kullanın. Monster imzalı; Abra, Tulpar ve Semruk oyun bilgisayarları, nereye giderseniz gidin oyun kütüphanenizi yanınızda taşımanızı sağlar ve internet olmadan da oyunlarınızın keyfini çıkarabilmenize olanak verir. 

 

Playstation Portal Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

  1. PS Portal uzaktan oynanır mı?

  • PS Portal, PlayStation 5 üzerinden uzaktan oynanabilir. Remote Play özelliği sayesinde aynı ağda veya internet üzerinden PS5 oyunlarına erişim sağlar. Bu sayede PS Portal, PS5’e bağlı olmadan oyunları uzaktan oynama imkanı sunar.
  1. PlayStation portal kaç hz?

  • PlayStation Portal, 60 Hz yenileme hızına sahip. Bu, oyunların akıcı ve kesintisiz bir şekilde oynanmasını sağlar. 60 Hz, genellikle konsol oyunları için yeterli bir yenileme hızıdır ve kullanıcıların tatmin edici bir oyun deneyimi yaşamasını sağlar.
  1. PlayStation 5 Pro ne zaman çıkacak?

  • PlayStation 5 Pro’nun çıkış tarihi hakkında henüz resmi bir bilgi yok. Ancak, çeşitli kaynaklara göre 2024 veya 2025 yıllarında piyasaya sürülmesi bekleniyor. Sony, daha fazla performans sunan bir model üzerinde çalıştığını duyurdu.
  1. PlayStation Portal PlayStation olmadan oynanır mı?

  • PlayStation Portal, PlayStation 5’e bağlı olmadan oyun oynayamaz. Bu cihaz, PS5’ten oyun akışı yapmak için tasarlanmıştır ve bağımsız bir oyun konsolu değildir. Bu nedenle, PS Portal’ın tam işlevselliği için PS5 gereklidir.
  1. PS Portal kaç inç?

  • PS Portal, 8 inçlik bir ekran boyutuna sahiptir. Bu boyut, taşınabilirlik ve rahat kullanım için idealdir. 8 inçlik ekran, oyunları yeterince büyük ve net bir şekilde görmenizi sağlar, böylece oyun deneyimi tatmin edici olur.
Paylaş: