Oyun Koleksiyonculuğu: Nadir Oyunlar ve Koleksiyonlar
10’lu yaşların sonlarında, 20’li yaşların ortalarındaysanız, “kutulu oyun” kavramıyla tanışmamış olma ihtimaliniz olabilir. Henüz Steam’in yaygınlaşmadığı, bırakın Steam’i, internet hızlarının yerlerde süründüğü zamanlarda oyunlarla vakit geçirebilmemizi sağlayan kutulu oyunlar, oyuncular için hem bir eğlence hem de hobi aracıydı. Ancak bugün geldiğimiz noktada oyun yayıncılarının eskisine kıyasla kutulu oyun yayımlama konusunda daha isteksiz olmaları ve oyunları, dijital platformlar üzerinden yayımlamaya meyil göstermeleri, kutulu oyun konseptinin, dolayısıyla bu oyunlarla hazırlanan koleksiyonların biraz sekteye uğramasına neden oluyor. Evet, önümüzde yurt dışından sınırlı sayıda çıkan kutulu oyunları satın almak gibi bir alternatif bulunuyor ancak sürekli yukarı yönlü giden bir roller coaster’a dönen döviz kurları, yüksek gümrük fiyatları ve kargo masrafları, bu alternatifin, masadan ışık hızıyla uzaklaşmasına neden oluyor. Tabii yurt dışında nadir oyun alma ve koleksiyon oluşturma gibi eylemler, daha kolay gerçekleştirilebiliyor. Dilerseniz gelin, önce nadir ve epey pahalı beş oyuna bakalım, ardından içinde tanıdık bir simanın da yer aldığı koleksiyonerlere göz atalım.
Stadium Events (NES)
1987’de Bandai tarafından yayımlanan oyun, evdeki fitness rutininizi değiştirecek bir matla geliyordu. Ancak Nintendo’nun oyunu satın alıp yeniden markalaştırmasıyla orijinal “Stadium Events” oyun kopyaları, anında nadir birer hazineye dönüştü. Oyunun bir kopyasını bulmak hayli zor ve açık artırma fiyatları 35 bin dolar civarında seyrediyor.
Air Raid (Atari 2600)
Menavision’ın Atari 2600 platformu için tek oyunları olan 1982 çıkışlı Air Raid, uzay gemisi kullanarak Dünya’yı koruma görevi üzerine kurulu bu savaş oyunuydu. Yalnızca 12 adet kopyayla dünyanın en nadir oyunlarından birine dönüşen yapımın bir kopyası karşınıza çıkarsa, bir UFO görmüş kadar şaşırabilirsiniz. Oyunun son satış fiyatlarının 10 bin doların üzerinde olduğunu anımsatalım.
Nintendo World Championships -Altın Sürüm- (NES)
Dünya Şampiyonası’nda altın madalya alamazsanız üzülmeyin, altın kartuş alma ihtimaliniz hâlâ var. 1990 Nintendo Dünya Şampiyonası için özel olarak üretilen ve sadece 26 şanslı kişiye ulaşan oyunun fiyatı, açık artırmalarda 50 bin dolardan başlayıp 6 haneli sayılara kadar uzanabiliyor.
Tetris (Sega Genesis)
Bu yılın başlarında, Apple TV+ platformunda filmi de yayımlanan ve Alexey Pajitnov’un, ne denli zorluklarla geliştirdiğini bir kez daha gördüğümüz Tetris, sandığınızdan daha değerli olabilir; en azından Sega Genesis sürümüyle. Sega Genesis için üretilen Tetris, yaygın olarak piyasaya sürülmedi ve yalnızca 10 kopyası hayatta kalabildi. Tahmin edebileceğiniz üzere oyunu bulmak, özenle inşa ettiğiniz boşluğa çubuk gelmesi kadar sizi mutlu edecektir. Ancak oyunun fiyatının 25 bin dolardan daha yüksek olduğunu hatırlatalım.
Birthday Mania (Atari 2600)
Sevdikleriniz için nadir bir doğum günü hediyesi mi arıyorsunuz? Eminiz, “Birthday Mania”dan daha nadir ve günün anlam/önemine daha çok uyan bir hediye bulamazsınız. 1984’te yayımlanan oyun, sadece 10 ila 15 kopyayla dünyanın en nadir oyunları arasına katıldı. Eğer oyunu bulabilirseniz, fiyatının 35 bin dolardan başladığını belirtmek isteriz.
Şimdi sıra geldi oyun koleksiyoncularına.
Mahmut Saral
Mahmut Saral, artık dünyaca tanınan oyun koleksiyonerleri arasında yer alıyor. id Software’in FPS türünü belirleyen Doom serisinin sıkı bir hayranı olan Saral, Doom serisiyle ilgili nadir ve özel parçaları toplamasıyla dikkat çekiyor. Mahmut Saral’ın koleksiyonu, Doom serisinin çeşitli versiyonlarından, özel baskılara, hatta Doom temalı Nutella kavanozları ve cipslere kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Koleksiyonunda, id Software tarafından özel olarak hazırlanmış ve dünya üzerinde başka bir eşi olmayan parçalar da yer alıyor. Yaklaşık 20 yıldır Doom ile ilgili eşyalar toplayıp koleksiyonunu genişleten Saral, sosyal medya üzerinden koleksiyon parçalarını da paylaşarak Doom ve oyunlara olan tutkusunu geniş bir kitleyle paylaşıyor. Mahmut Saral’ın Doom temalı iki kitabı da okurlarla buluşuyor.
Antonio Romero Monteiro
Dünyanın en değerli video oyun koleksiyonlarından birinin sahibi olduğu bilinen Antonio Romero Monteiro, nadir bulunan oyunlardan, sınırlı sayıda üretilen özel sürümlere kadar geniş bir çeşitlilik gösteren devasa koleksiyonuyla diğer koleksiyonerlerden ayrılıyor. Monteiro’nun 1,6 milyar dolarlık koleksiyonunun, Guinnes Rekorlar Kitabı’na girmeye hak kazandığını belirtmek gerekiyor.
Mitsugu Kikai
Dünyanın en büyük Mario koleksiyoncularından biri olarak tanınan Mitsugu Kikai, koleksiyonu içinde Mario karakteriyle ilgili binlerce farklı ögeye yer veriyor. Kikai’nin koleksiyonu; oyunlar, figürler, giysiler, aksesuarlar, oyuncaklar ve hatta Mario temalı ev eşyalarını bile kapsıyor. Bu çeşitlilik, Kikai’nin koleksiyonunu çok yönlü kılarken koleksiyonun en dikkat çekici parçaları arasında boy gösteren nadir Mario oyunları ve sınırlı sayıda üretilen Mario figürleri, serinin takipçilerini kendine hayran bırakıyor. Mario’nun video oyun kültüründeki etkisini ve popülerliğini gözler önüne seren eşsiz koleksiyon, video oyun karakterlerinin nasıl kültürel ikonlara dönüşebileceğinin de kanıtı oluyor.
Eğer siz de oyunlara ilgi duyuyorsanız ve günün birinde oyun koleksiyonu yapmayı hedefliyorsanız, oyun kültürünüzü, daha fazla oyun oynayarak genişletebilir, tüm oyunları Monster Notebook imzalı oyun bilgisayarlarıyla deneyimleyebilirsiniz.