Oyuncuların Başını Döndürecek Yapım: Elden Ring

Monster Notebook  5 Mart 2022

Oyun

Aradaki Diyarlar hükümdarı, Ebedi Kraliçe Marika döneminde, Erdağaç’ın kaynağı olan Elden Yüzüğü parçalandı. Bu, iyiye işaret değildi. Yarı tanrı Marika’nın evlatları, Büyük Rünler adı verilen yüzük parçalarını elde etmek istedi ve Büyük İrade’nin hoşuna gitmeyecek bir savaş tetiklenmiş oldu. Ancak lütfun rehberliği, altının lütfuyla birlikte Aradaki Diyarlar’dan sürülen Kararmışlar’ın karşısına çıkarıldı. Şimdi vakit, Aradaki Diyarlar’a ulaşıp bir Elden Efendisi olma vaktidir.

George R. R. Martin ve Hidetaka Miyazaki Aynı Takımda

Oyun dünyasına, Soulslike-Soulsborne şeklinde isimlendirilen bir alt oyun türü kazandıran FromSoftware’in beyni Hidetaka Miyazaki, bildiğiniz gibi uzun süredir hummalı bir çalışma içinde. Bunun nedeni ise “zor oyun” kavramının içini olabilecek en iyi biçimde dolduran; Demon Souls, Dark Souls serisi, Bloodborne ve Sekiro: Shadows Die Twice oyunlarına, kısa süre içinde bir de Elden Ring’in eklenecek olması. Ancak Miyazaki’nin aklında bu defa, belirli alanları tamamladıkça diğer bölümlere geçebileceğiniz, nispeten lineer bir oyun yok. Girişte, çok da açık edilmeyen hikâyesinden bir bölüm aktardığımız Elden Ring, Soulslike dinamiklerini kullanan, bir açık dünya oyunu olacak. Ve yapımın hikâye anlatımı, kendinden önce gelen FromSoftware oyunlarındaki gibi çevresel unsurlarla, örneğin; not parçaları, tesadüfen denk geleceğiniz diyaloglar veya bir mücadelenin tetiklediği gelişmelerle öğrenilebilecek. Tabii Elden Ring açık dünya olunca, bu notlara ve diyaloglara oyunun kaçıncı saatinde denk gelineceği pek belli değil. Belli olan en önemli nokta, oyunun açık dünyasına yedirilen hikâyenin ve oyun dünyasının altına imzasını atan kişinin, George R. R. Martin olduğu.

Ünlü yazarla, bir araya gelip aklındaki fikirleri ve Elden Ring evrenine dair planını aktaran Miyazaki, yapımın, Martin sayesinde eşsiz bir hikâyeye sahip olduğunu belirtiyor. “Aradaki Diyarlar”, “Büyük İrade” gibi oyunu özümsedikçe kavrayabileceğimiz ifadeler ve bu ifadelerin altını dolduran lore, tamamen Martin’in zihninin kıvrımlarından çıkıyor. Bu bütünlüklü hikâyeyi ve ifadeleri, Dark Souls tadında imgelemlerle zenginleştirmek de Miyazaki önderliğindeki FromSoftware düşmüş durumda. Oyunun, bir süre önce sınırlı sayıda oyuncu ile buluşan network test sürümünde karşılaşılanlar, Miyazaki-Martin ikilisinin, son derece iyi iş çıkardığını gözler önüne seriyor.

Açık Dünya Temelli Bir Soulsborne Oyununa Hazır Olun

Erken dönem tanıtım videolarında oyunun rahatsız edici ve anlaşılabilirlikten uzak yanlarını görebiliyorduk. Miyazaki-san’ın artık yavaş yavaş alışmaya başladığımız bu tekniği her ne kadar Bloodborne’daki kadar ürkütücü düzeye ulaşmasa da kâh yaya olarak kâh at-dağ keçisi karışımı binek hayvanımızla arşınladığımız Aradaki Diyarlar topraklarında her an binbir türlü tehdit ve tehlikeyle karşılayabiliyoruz. Oyunun başlarında, aralarından birini tercih edebileceğimiz beş ayrı karakter sınıfı bulunuyor. Büyülü Şövalye, büyü yetenekleri sayesinde düşmanlarına uzun menzilli saldırılar gerçekleştirebiliyor ve kullandığı güçlü kalkanla kendini savunabiliyor. Peygamber, karşılaştığı düşmanlarla yakın dövüş unsurları nedeniyle yüzgöz olmadan onları birer birer haklayabilmeyi mümkün kılan, kudretli büyülerle donatılıyor. Kanlı Kurt, adından da anlaşılacağı üzere yakın dövüş konusunda mahir, dev çelik kılıçlarla ve baltalarla düşmanlarını doğduklarına pişman ediyor. Şampiyon, diğer sınıflarda bulunmayan Ejder Efsunu ile bilhassa kalabalık düşman grupları üzerinde etkili oluyor. Son olarak Warrior, okçulukla arası iyi olan oyuncuların tercih edebileceği, kullanımı görece zor fakat iyi yönetildiğinde son derece efektif bir sınıf olarak karşımıza çıkıyor.

Elden Ring, önceki FromSoftware oyunlarıyla hemen hemen aynı oyun kayıt özelliklerine sahip. Dark Souls serisindeki bonfire ve Bloodborne’daki lamp gibi bu oyunda da site of grace alanları yer alıyor. Diğer oyunlardaki kayıt ve ölüm sonrası ortaya çıkma alanlarından farklı olarak site of grace, bize, haritada hangi yöne doğru gitmemiz gerektiğini ışık hüzmeleriyle kısa süreliğine gösteriyor. Aksi hâlde devasa haritada kaybolmak, işten bile değil. Elbette meraklı bir oyuncuysanız, haritanın parçalarını toplayıp Aradaki Diyarlar’da yerinizi ve diğer alanları görebilmeniz kolaylaşıyor.

Söz haritadan açılmışken, oyunda özellikle bela aramadığınız veya hikâyeyi devam ettiren müstakil bölgelere, zindanlara gitmediğiniz sürece size pek kimse karışmıyor. Örneğin, kendi hâlinde bir yükü çeken korkulası devler, size, siz onlara saldırmadıkça bir şey yapmıyor. Ancak onlara bulaşırsanız, hem onları hem de civardaki düşmanları bir bakıma uyandırıyorsunuz. Yeterince sağlığınız ve güçlü ekipmanlarınız yoksa, bu hengâmeden sağ çıkabilmeniz mümkün olmuyor. Hele bir de kalabalıktan kaçayım derken haritada aniden çıkan boss’lara denk gelirseniz, işler iyice sarpa sarıyor. Neyse ki oyunun açık dünya özelliği sayesinde boss’lardan da diğer düşmanlardan da bir süreliğine kaçılabiliyor ve sağlık, ekipman güçlendirmesiyle aynı mekâna yeniden dönülebiliyor.

25 Şubat 2022’de yayımlanan olan Elden Ring, Soulsborne dinamiklerine alışkın olan oyuncuların heyecanla beklediği bir yapım. Sınırlı test sürümüyle bile oyun tutkunlarını kendine hayran bırakan Elden Ring’in tam sürümüyle oyuncuların başlarını döndürüyor.

Paylaş: