Oyuncuların CM’den FM’e Uzanan Menajerlik Serüveni

Monster Notebook  24 Ekim 2018

HaberlerOyun

Oyun ve futbol tutkunlarının, hayallerindeki takımları kurup başarıdan başarıya koşmalarını sağlayan menajerlik oyunlarının tarihi, aslında hayli eskiye kadar uzanıyor. Ancak son 20 yıla damgasını vuran iki oyun var; bunlardan biri türü şekillendiren Championship Manager, diğeri ise boynuz kulağı geçer sözünün tam karşılığı olan Football Manager serisi. Gelin, zaman içerisinde hangi serinin başına neler geldi, birlikte bakalım.

Bu Gelen CM’nin Ayak Sesleri

BASIC programlama diliyle hazırlanan ve 1992 yılında büyük ses getiren çoklu platform futbol menajerlik oyunu Championship Manager, 90’lı yılları başarılı oyunlarla sonlandırırken kendi sonuna yaklaştığını maalesef bilmiyordu.

Championship Manager: Season 00/01

99/00 oyunundan farklı olarak Yunanistan, Avustralya, Rusya gibi ülkelere ait ondan fazla ligin bulunduğu oyunda, data editörün ilk sürümü bulunuyordu.

Championship Manager: Season 01/02

Oyun, yeni liglerin yanı sıra ince ayar yapılmış oyun mekanikleriyle geldi. Kendi içinde kurgusal oyuncuların da yer aldığı yapım, Sports Interactive tarafından Microsoft’un geliştirdiği oyun konsoluna da port edildi.

Championship Manager 4

2003’te çıkarak tüm rekorları altüst eden yapım, PC’de satışa çıktığı ilk gün en hızlı satış yapan oyun unvanını kazandı. Oynanış tarafında, yeni oyun motorunun getirdiği tepeden görünüm moduna ev sahipliği yapan oyun, serinin sıkı takipçileri tarafından, önceki oyunlara nazaran daha güçlü bir sistem istediği için eleştirildi.

Championship Manager: Season 03/04

Sports Interactive’in geliştirdiği son CM oyunu olan Season 03/04, 43 ülkeden 200 bin futbolcunun seçilebildiği, aynı yıl çıkan serinin önceki oyunundan büyük gelişimlerle ayrılıyordu. Yalnızca İngiltere’de 300 bin kopya satan oyun Platinum satış ödülünü aldı.

Championship Manager 5

2004’ün başlarında yayıncısı Eidos Interactive’den ayrılan geliştirici ekip Sports Interactive, farklı bir isimle menajerlik oyunu yapmaya soyununca, yeni CM oyununu yapmak, Eidos’un geliştirici ekibi Beautiful Games Studios’a kaldı. Bolca hata barındıran yeni oyun, CM serisinin çöküşünün işaretlerini veriyordu. İlerleyen yıllarda kendini toparlayamayan ve düşük satış sayılarını aşamayan seri, Eidos’un çabalarına rağmen bir türlü dikiş tutturamadı.

Football Manager 2005

CM oyunlarının kaynak kodlarının hakkını elinde bulunduran Sports Interactive, yılların verdiği deneyim ve Eidos’tan ayrılmalarının yarattığı özgüvenle FM 2005’in mükemmele yaklaşmasını sağladı. Güncellenen oyun motoru, yenilenen veritabanı ve sayısız değişiklikle 2004’ün son aylarında çıkan oyun, tüm zamanların en hızlı satan beşinci oyunu olma unvanını kaptı.

Football Manager 2010

Oyuncuların diledikleri verileri anında görebilmelerini sağlayan yenilenmiş kullanıcı arayüzüyle gelen yapım, yıllardır sürdürdüğü başarı çizgisini yine bozmadı ve bunun karşılığını oyun satış listelerinde kısa sürede 1 numaraya yerleşti.

Football Manager 2015

Her yıl oyuncularla buluşturduğu yeni yapımlarla oyuncuların gönlüne taht kuran Sports Interactive, Twitch platformuna entegre ettiği yeni oyunuyla online oyun yayını yapanların yüzünü güldürdü. Modernize edilen oyun motoru; 2000 yeni oyun içi animasyon, gelişmiş fizik ve atışlar, gerçekçiliği arttıran yeni ışıklandırma modeliyle oyuna zenginlik kazandırdı.

Football Manager 2019

2 Kasım 2018’de çıkacak yeni oyun, FM kapaklarında gelenekselleşen menajere veda niteliği taşıyan ve “End of an Era” görselini içeren Live Action tanıtım videosuyla devrimsel gelişmelerin yaşanacağını haber veriyor. “Welcome to the Job” sloganını kullanan FM 2019, futbol tutkunları olduğu kadar profesyonel kulüplerin de gündeminden uzunca süre düşmeyeceğe benziyor.

Paylaş: