Persona 5: Strikers İnceleme

Monster Notebook  27 Ocak 2022

Oyun

Beyin yakan oyunlar söz konusu olduğunda, ellerine pek az ülkenin su dökebileceği Japonya, bünyesinde barındırdığı önemli oyun şirketleriyle oyun gündemini belirlemeye devam ediyor. 35 yıllık bilgi birikimiyle oyunculara, benzerine az rastlanır maceralar yaşatmaya ant içmiş Atlus da Japonya’nın en değerli oyun geliştirici ekiplerinden biri. 1990’lı yılların başlarında çıkardıkları Megami Tensei serisi yapımlarla yalnızca bir oyun serisi değil, devasa bir oyun ve alternatif medya evreni de yaratan Atlus’un, böylesine geniş bir evreni, spin-off yapımlarla zenginleştirmemesi düşünülemezdi. Adını, analitik psikolojinin babası Carl Gustav Jung’un tarifine konu olan terimden alan, bununla da yetinmeyip serideki oyunlarda Jung esintili karakterler de bulunduran Persona serisi, Megami Tensei serisinin spin-off’u olarak dijital dünyaya adım attı. 1996 yılında başlayan seri, günümüze kadar uzandı. Özellikle anime ve manga gibi Japon menşeli medyalara ilgi duyan herkesin favori JRPG (Japanese role-playing game-Japon rol yapma oyunu) serilerinden biri hâline geldi. Bu yazımıza konu olan Persona 5: Strikers ise Persona 5’in devamı niteliğinde bir oyun.

“Kalp Hırsızları” Kaldığı Yerden Maceraya Devam Ediyor

Son zamanlarda hemen herkesin dilinde olan Metaverse kavramını uzun zaman önce ele alıp oyun dünyasına yedirebilen Persona’nın son oyunu Strikers, Persona 5’ten tanıdığımız “kalp hırsızları”nın yeni maceralarına tanıklık edebilmemizi sağlıyor. Ancak baştan belirtmemizde yarar var; eğer Persona 5’i oynamadıysanız ve oyunun dünyasına yabancıysanız, Strikers, size bir anlam ifade etmeyebilir. Çünkü karşılaştığınız ve yönettiğiniz karakterlere dair önemli ayrıntılar, bu oyunda verilmiyor. Önceki oyunun altı ay sonrasında başlayan oyundaki hikâyenin ileriki safhalarında ne gibi gelişmeler yaşandığı, Strikers ile su yüzüne çıkıyor.

Esas konuya gelmeniz için 10-15 saat ayırmanız gereken Persona 5’in aksine çok geçmeden olayların ne yönde seyrettiğini görebileceğiniz Persona 5: Strikers, ana karakterimiz Joker ve arkadaşlarının, Metaverse dünyasındaki varlıkların sonucu gerçek dünyayı da etkileyecek birtakım karanlık işler çevirmesini engellemesi üzerine kurulu. Çok katmanlı bir hikâye anlatımı olduğundan ve bu öykünün, önceki yapımla ilintili olmasından ötürü, konunun ayrıntılarına değinmemiz pek mümkün değil. Lakin anlatımın, her zamanki gibi bolca metin okuma üzerine olduğunu söyleyebiliriz. İyi bir İngilizce veya -daha iyisi- Japoncanız yoksa, yapımdan keyif almanız ve olay örgüsünü takip edebilmeniz o kadar kolay olmayacaktır.

Japon Metaverse’ünde Esen Musou Rüzgârları

Önceki oyunlarında tam bir JRPG ve sosyal simülasyon oyunu şeklinde tarif edebileceğimiz Persona 5’in aksine, aksiyon-rol yapma oyununa dönüşen Strikers, alınan cesur kararlarla sıra tabanlı dövüş sistemini rafa kaldırmış durumda. Artık oyun aksiyon tarafında, Musou olarak nitelendirilen, üzerinize akın akın gelen zayıf düşmanları gerçek zamanlı olarak ortadan kaldırabileceğiniz Japon oyunlarının izinden gidiyor. Takımdaki diğer arkadaşlarınız, dövüşlerde yapay zekâ tarafından kontrol ediliyor ve genellikle görevlerini başarıyla yerine getiriyor. Her ne kadar dövüş sisteminde köklü bir değişiklik gerçekleştirilmiş olsa da yapımın arkasında Atlus olunca başkalarının elinde tat kaçırıcı bir deneyime dönüşebilecek olan oynanış, “Hikâye anlatımı ara verse de aksiyon sahneleri başlasa,” dedirtiyor.

Oyunun Metaverse tarafından ve yenilenen dövüş sisteminden bahsettik ama Persona serisinin alametifarikası olan bir de gerçek dünya tarafı var Strikers’ın. Japonya’nın çeşitli bölgelerini gezebilmenize imkân tanıyan ama sosyalleşme konusunda Persona 5 kadar sizi zorlamayan, yormayan Strikers, yine önceki oyunda bulunan zaman kısıtlamasını da oyun dışı bırakıyor. Persona 5’te zamanında yapamadığınız bir görev nedeniyle sonlanabilen oyunun yarattığı gerilim, Strikers’ta yok. Bu sayede dilerseniz Metaverse’te, dilerseniz gerçek dünyada vakit geçirip oyunun derinliklerinde kaybolabilirsiniz. Derinlik demişken, yüzlerce saat sürebilen Persona 5’in aksine Strikers’ın daha kısa bir sürede tamamlandığını ekleyelim.

Eğer Persona serisinin fanıysanız, oyunu zaten şimdiye kadar oynayıp bitirmişsinizdir. Anime oyunlarına ilgi duyuyorsanız, Strikers, Persona serisine ilk defa başlamanız için uygun bir oyun değil. Ancak önce Persona 5’i, arkasından Strikers’ı oynarsanız unutamayacağınız bir tecrübe yaşarsınız.

Paylaş: