Ping Spike Sorunu Nedir?

Monster Notebook  3 Ekim 2023

İncelemeler

Arkadaşlarınızla Counter-Strike: Global Offensive oynamaya başladınız. AWP’nizi kuşandınız ve pusuya yattınız. Hedefinize kilitlendiniz ve rakibinizi ebediyete uğurlamak üzere tetiğe basacaktınız ki tam bu esnada oyun bir anlığına donup devam etti. Fakat o da ne? Bu kısacık zaman diliminde, yönettiğiniz karakter, çoktan rakibinizin hedefi olmuş bile. Başınıza bu ve benzeri senaryolar illaki gelmiştir. Genellikle lag ile karıştırılan ping spike/ping yükselişi kaynaklı bu durum, oyun seanslarınızın üstüne kâbus gibi çökebilir. Peki, ping spike nedir, nasıl oluşur ve bunu önlemenin yolları nelerdir? Gelin, tüm bu soruların yanıtlarına birlikte bakalım ve ping spike’sız oyun süreçleri için neler yapılabilir, bunları irdeleyelim.

Her Oyuncunun Ortak Kâbuslarından Biri: Ping Spike

Yazı içinde bolca “ping” ifadesini kullanacağımız için öncelikli olarak ping kavramından kısaca söz edip bu değerin yükselmesinin neden ve nasıl sorun yaratacağına geçeceğiz. Ağdaki iki cihaz arasındaki iletişim süresini ölçen bir metrik olan ping, bir nevi dijital dünyanın nabzı olarak da tanımlanabilir. Bilgisayar dünyasında değerlerin yükseldikçe işlerin daima iyiye gittiği düşünülse de söz konusu ping olduğunda bu durum, tam tersine döner. Zira düşük ping süresi, stabil ve hızlı bir bağlantı anlamına gelirken yüksek ping süresi, ağda, gecikmelerin ve yavaşlamaların olduğuna işarettir. Milisaniye (ms) cinsinden ölçülen ping süresi, çevrim içi oyunlar içim 20 ila 50 ms aralığında olduğunda kabul edilebilir bir oyun deneyimi yaşamanız mümkündür. Tabii bu değerin, mümkünse daha düşük olması beklenir. Fakat ping süresi, 100 ms ve üzerine çıkarsa işler pek de yolunda gitmiyor demektir. İşte ping spike, düşük seyreden ping süresinin anlık olarak yükselmesini ifade ediyor.

Özellikle çevrim içi oyunlarda oyuncuların tadını kaçıran ping spike, yalnızca oyunlarda değil; çevrim içi konferanslarda, internet üzerinden video izleme süreçlerinde ve anlık veri akışının geçerli olduğu her kullanım senaryosunda kullanıcılara zorluk yaşatır.

Ping Spike’ın Nedenlerini Öğrenmeniz, İşleri Normale Döndürebilir

En sorunsuz ağ bağlantılarında bile karşılaşabileceğiniz ping spike, bazen, belli durumların bir araya gelmesiyle meydana çıkarken kimi zaman sizin kontrolünüzde olmayan unsurlardan da kaynaklanabilir. Peki, ping spike ile hangi senaryolarda karşılaşabilirsiniz?

Evdeki Ağ Trafiğinin Yoğunluğu

Odanıza çekilip favori çevrim içi oyununuzu oynarken ev ahalisinin Netflix karşısına geçip film izlediğini, filmden sıkılan küçük kardeşinizin de cep telefonunun yazılım güncellemelerini indirdiğini varsayalım. İşte size harika bir ping spike senaryosu. Evinizdeki ağ yolları bir anda o kadar kalabalık hâle gelir ki oyununuza ait küçük ama zararsız veri paketleri, ağ trafiğinde sıkışıp kalırlar.

Sorunlu Kablosuz Ağ Bağlantısı

Evinizde/odanızda kablo karmaşasından uzak durmak adına internet/ağ yapılandırmasını tamamen kablosuz olacak şekilde ayarlamış olabilirsiniz. Bugün, istisna sayılabilecek kullanıcıların haricindeki tüm teknoloji meraklıları, bağlantılarını bu yolla sağlıyor. Ancak gözden kaçan bir durum var; sorunlu kablosuz ağ bağlantıları, ping spike sorunlarına davetiye çıkarır. Özellikle modem/router cihazınız, bilgisayarınızdan çok uzaktaysa, bu mesafenin arasına bir de duvar, cam ve benzeri sinyal bozucu unsurlar giriyorsa, ping spike’ın eli kulağındadır. Eğer üstesinden gelemediğiniz bir ping spike sorunuyla karşılaşıyorsanız, modem/router’ınızın yerini değiştirmeyi ya da bağlantınızı, kablolu bağlantıya dönüştürmeyi düşünebilirsiniz.

Bunların haricinde de ping spike ile karşılaşabilirsiniz. Farklı bir ülkede sunucusu bulunan bir oyunu oynamanız, eski ağ donanım bileşenlerini kullanmanız, sisteminizin sizden habersiz yazılım güncellemesi yapıp ağı meşgul etmesi, ping spike ile en çok karşılaşılma sebepleri arasında yer alır.

Ping Spike Sorunundan Kurtulmanın Yolları Var

Heyecanla devam eden oyun oturumunuzun tüm keyfini kaçırabilen ping spike sorunu, çözümsüz değildir. Ancak sorunun kaynağını doğru tespit etmeniz, teşhisi koymanız ve tedaviye koyulmanız gerekir.

  • Kablosuz Bağlantınız Varsa: Bağlantınızın stabilitesinden memnun değilseniz ve ping spike sorunlarıyla karşılaşıyorsanız, Wi-Fi bağlantınızla vedalaşıp Ethernet bağlantısına “merhaba” demeniz gerekebilir.
  • Ağ Trafiğinden Şikâyetçiyseniz: Evde internet kullananların sayısı yüksekse ve bu, sizin oyununuzu etkilemeye başladıysa, kolları sıvayıp QoS (Quality of Service/Hizmet Kalitesi) özelliklerini değiştirmeye başlayabilirsiniz. TCP (Transmission Control Protocol/İletim Denetim Kontrolü) ve UDP (User Datagram Protocol/Kullanıcı Datagram Protokolü) ayarlarını, kendi bilgisayarınızın “lehine” olacak şekilde düzenleyebilirsiniz.
  • Oyununuzun Sunucusu Çok Uzaktaysa: Favori çevrim içi oyununuzdaki başarınızın arasında “mesafeler” varsa, çeşitli çözümler mevcuttur. Eğer oyun geliştiricisi/yayıncısı tarafından özellikle bir engel/engelleme/ban nedeni değilse oyun oturumlarınızda VPN (Virtual Private Network/Sanal Özel Ağ) yazılımlarından ve servislerinden yararlanabilirsiniz. Böylece bilgisayarınızı, sanal da olsa oyununuzun sunucusuna yaklaştırabilir, ping spike’ların önüne geçebilirsiniz.
  • Donanım ve Yazılım Sorunları Mevcutsa: Kullandığınız bilgisayardaki dâhilî/haricî ağ donanım birimleri yeterince güncel değilse, bu donanım bileşenlerini değiştirmeniz yerinde olabilir. Ancak böylesi kapsamlı bir donanım yenilemesine gitmeden önce ağ birimlerinizin sürücü ve yazılımlarının güncel olup olmadığını kontrol etmenizde yarar var. Bazen küçük bir yazılımsal sorun, oyun oturumlarınızın kâbusu hâline gelebilecek ping spike’ları ebediyen bilgisayarınızdan uzaklaştırmanızı sağlayabilir.

Ping Spike, dijital dünyada karşılaşabileceğiniz en sinir bozucu sorunlardan biri olabilir. Fakat yazımızda da ifade ettiğimiz gibi bu problemi yok etmek gayet mümkündür. Özellikle, elinizin altında bir “canavar” varsa, donanım ve yazılım noktasında işiniz daha da kolaydır. Monster Notebook imzası taşıyan; Abra, Tulpar ve Semruk ailesindeki bilgisayar modellerinden dilediğinizi seçebilir, ping spike sorunlarından uzak, harikulade bir oyun deneyimine adım atabilirsiniz.

Paylaş: