PUBG’de Hızlı Raporlama ve Hilecilere Karşı Mücadele

Monster Notebook  12 Mart 2024

Oyun

Asıl amacı oyun testçilerinin, oyunlardaki mekanikleri daha kapsamlı şekilde kontrol edebilmelerini sağlamak olan ve geçmişi, 1983 yılında ZX Spectrum’a çıkan Manic Miner’a kadar uzanan hileler, bugün özellikle çevrim içi oyunları keyifsiz hâle getiriyor. Tabii bu durumdan, popüler oyunlardan PUBG de ziyadesiyle etkileniyor. Dilerseniz gelin, bu hafta itibarıyla PUBG’nin resmî verilerine göre ne kadar hesabın ve cihazın yasaklandığıyla konuya başlayalım ve oyunlarda denk gelebileceğiniz hilecilere karşı neler yapabileceğinizden söz edelim.

Binlerce, On Binlerce, Yüz Binlerce Etkilenen Hesap

Oyun geliştiricilerin, oyunlarına değer katmak ya da yeni projelere odaklanmak yerine hile yapmayı zorlaştırıcı, güncelleme ve yamalama süreçleriyle uğraşmalarına neden olan hileler, kendi hâlinde oyun oynamak isteyen oyuncuları, gerçekten bezdirebiliyor. Hatta bu nedenle Grand Theft Auto Online’ı hayat boyu oynamak istemeyenler, Counter-Strike’a tövbe edenler bile var. Başlarda, sistemin çekirdek dosyalarına kadar uzanan dosyalar aracılığıyla hile engelleyeceğini belirten Riot Games’in Valorant’ına karşı çıkanlar, artık, hilecilerden kurtulmak adına elinden geleni yapıyor. PUBG de oyunculardan gelen geri bildirimlere rağmen başını, hilecilerden kaldıramıyor. 2024’ün ortalarına doğru yayımlanan rapora göre PUBG’nin hileci istatistikleri şu şekilde:

  • Yasaklanan Hesaplar: 174.636
  • Hile Kullanımı: 164.757
  • Takım Arkadaşını Öldürme: 7.788
  • Takım Oluşturma: 1.877
  • Kötüye Kullanım: 214
  • Yasaklanan Cihazlar: 122.989
  • Etkilenen Hesaplar: 220.416

Bu istatistikleri biraz yorumlayalım.

  • Hile Kullanımı ve Yasaklanan Hesaplar: Yayımlanan istatistiklerdeki tek olumlu nokta, belki de hile kullanımı nedeniyle yasaklanan hesapların yüksek sayısı oluyor. PUBG’nin hile tespit sistemlerinin etkinliğini, oyuncuların geri bildirimleri ve hilecilere karşı sıfır tolerans politikasını gösteren sayılar, oyunun rekabetçi doğasını korumak ve adil bir oyun ortamı sağlamak için önem taşıyor.
  • Takım Arkadaşını Öldürme ve Takım Oluşturma: Bu tür davranışlar, oyunun topluluk standartlarına ve adil oyun ilkelerine aykırılık gösteriyor. Takım arkadaşını öldürme ve takım oluşturma yasaklamaları, bu tür anti-sosyal ve oyunu bozan davranışlara karşı alınan ciddi önlemleri gösteriyor.
  • Kötüye Kullanım: Kötüye kullanım kategorisindeki yasaklamalar, oyun içi taciz, oyundaki bazı açıkların kötüye kullanılması ve topluluk standartlarına aykırı diğer hareketleri kapsıyor. Bu sonuçlar, PUBG’nin hilecilerin yanı sıra oyunun topluluk atmosferini bozan diğer davranışlara da dikkat ettiğini kanıtlıyor.
  • Yasaklanan Cihazlar: Cihaz yasaklamaları, PUBG’nin hilecilere karşı aldığı önlemlerin sadece hesap bazında olmadığını, aynı zamanda donanım seviyesinde de uygulandığını gösteriyor. Cihaz yasaklama işlemi, hile yapan oyuncuların yeni hesaplar açarak oyun ortamına geri dönmelerini önlüyor.
  • Etkilenen Hesaplar: Etkilenen hesapların sayısı ise yasaklamaların, hile yapan oyuncularla birlikte bu oyuncularla ilişkili diğer hesapları da etkileyebileceğini gösteriyor. Hilecilere karşı alınan önlemlerin geniş çaplı etkilerini yansıtan sayılar, PUBG’nin daha güvenli kılınması için çalışıldığını ispatlıyor.

PUBG Oynarken Üzerinize Düşeni Yapın ve Hızlı Raporlama İmkânlarını Kullanın

Kendinizi bir PUBG tutkunu olarak nitelendiriyor ve rekabetçi oyun ortamına hiçbir şekilde gölge düşmesini istemiyorsanız, PUBG oynarken karşılaştığınız olumsuzlukları mutlaka raporlamanız öneriliyor. Bu süreçte yapabilecekleriniz ise hayli çeşitli. Maddeler hâlinde sıralamak gerekirse:

Karşılaşma Sonrası Raporlama Yapın: Maç sonucu ekranında, şüpheli oyuncuları vakit kaybetmeden raporlayın. Bu sayede maç sırasında gözlemlenen hileci davranışlarını, doğrudan geliştiricilere bildirebilirsiniz.

Arkadaş Listesi Üzerinden Raporlama Yapın: Hile yapan bir oyuncu eğer arkadaş listenizdeyse onun profil sayfasından da raporlama yapabilirsiniz.

Detaylı Bilgi Sağlayın: Gerçekleştirdiğiniz raporlamalarda; hilecinin adını, oyun içi ID’sini ve mümkünse hilecinin hangi tür hile kullandığına dair tüm detayları belirtin.

Video Kaydı Alın: Oyun esnasında karşılaştığınız hilecinin hile yaptığı bütün anları kaydedin. Bu, hilecinin tespit edilme ve yasaklanma sürecini hızlandırır.

Ekran Görüntüleri Alın: Video kaydındaki gibi hilecinin oyun içi davranışlarını gösteren ekran görüntüleri de almanız, hile raporlama sürecinde yararlı olabilir.

Resmî PUBG Forumlarını Kullanın: Hilecileri, PUBG’nin resmî forumlarındaki ilgili bölümler üzerinden raporlayın.

Sosyal Medya Kanallarından Yararlanın: PUBG’nin resmî sosyal medya hesapları üzerinden de hileci raporlamaları yapabilirsiniz. Topluluk içinde farkındalık yaratan ve diğer oyuncuları da benzer durumlar konusunda bilgilendiren bu işlem, diğer raporlamalara göre daha hızlı aksiyon alınmasını sağlayabilir.

Güncellemelere Dikkat Edin: Oyunun anti-hile güncellemelerini takip edin ve bu güncellemeler hakkında geri bildirimde bulunun. Oyununuzu güncel tutmayı ihmal etmeyin.

Yeni Hile Yöntemlerine Karşı Uyanık Olun: Doğaları gereği hileciler, daima yeni yöntemler geliştirdiğinden, bu yeni hile türlerine karşı uyanık olun ve karşılaştığınız şüpheli durumları anında raporlayın.

Siz de hilecilerden arındırılmış çevrim içi oyunlarla ve harikulade hikâyeler sunan tek kişilik yapımlarla keyifli vakit geçirmek istiyorsanız, “canavar” ile tanışmanız yararlı olacaktır. Monster imzası taşıyan; Abra, Tulpar ve Semruk oyun bilgisayarları, tamamen yenilenen donanım bileşenleri ve etkileyici tasarımlarıyla, oyun seanslarınızın muhteşem geçmesini sağlayacak.

 

Paylaş: