Redfall Sistem Gereksinimleri

Monster Notebook  23 Temmuz 2023

Oyun

Çıkışı büyük bir heyecanla beklenen fakat yayımlanmasının ardından hem geliştiricisinin itibarına gölge düşüren hem de Xbox başkanı Phil Spencer’ın özür dilemesine neden olan Redfall, bu yılın, oyuncuları açık ara en çok üzen büyük kalibreli oyunlardan biri. Neyse ki oyunun tam fiyatını ödemeden yapımı Xbox Game Pass üzerinden tek başınıza veya arkadaşlarınızla oynamanız mümkün. Eğer siz de sabahları kalkar kalkmaz “Bugün biraz vampir öldürmeliyim,” diyenlerdenseniz, topladığı olumsuz yorum ve düşük puanlara rağmen Redfall’dan keyif alabilirsiniz. Peki, kimilerini üzen kimilerini daha çok üzen Redfall’un sistem gereksinimleri nasılmış, birlikte değerlendirelim.

Oyun, 64-bit İşlemci ve İşletim Sistemleriyle Çalışıyor

2023 yılının ikinci yarısına geldiğimiz şu dönemde hâlâ 32-bit işletim işlemci ve işletim sistemi kullanan bir oyuncu var mı bilmiyoruz ama Redfall’un, yalnızca 64-bit işlemci ve işletim sistemleriyle çalıştığını ifade etmemiz gerekiyor. Aslına bakarsanız, 64-bit işlemcili ve işletim sistemli bilgisayar sahiplerinin de oyunu tam olarak oynayabildiğini söyleyemeyiz. Nedenini ise az sonra izah edeceğiz.

En İyi İşlemcilerden Bile Yararlanamayan Bir Oyun

Az önceki paragrafı, olumsuz sayılabilecek bir şekilde tamamlamıştık; bunun temel nedeni, oyunun, optimizasyon konusunda şaşılacak düzeyde sorunlu olması. Redfall için belirtilen minimum ve önerilen sistem gereksinimleri listelerindeki işlemcileri bir kenara koyup en güçlü işlemcilerle yapımı oynamaya çalıştığınızda, oyunun, işlemci çekirdeklerinden ve iş parçacıklarından tam olarak yararlanamadığını görebilirsiniz. Bu durumda, oyunu oynarken işlemci kaynaklı performans sorunlarıyla karşılaşırsanız, oyunun, işlemcinizi tam olarak kullanamadığını anımsayabilirsiniz.

Sistem Belleği Kullanımı Düşük ama

Redfall için belirtilen minimum ve önerilen sistem gereksinimleri listelerinden, yapımın, 16 GB bellekli sistemlerde rahatlıkla çalışabildiği sonucuna varıyoruz. Tabii, buraya eklemediğimiz bir de “Ultra Sistem Gereksinimleri” listesi var ki orada, oyunun, 32 GB bellekli sistemlerde çalıştırılması öneriliyor. Ne var ki her üç listedeki bellek tavsiyesi, biraz abartılı duruyor. Zira oyun, Full HD (1080p) çözünürlükte ve en yüksek grafik detay seviyesinde, işletim sistemi ve arka plan uygulamalarıyla birlikte toplamda 10 GB civarı RAM tüketiyor. Oyunun, sistem belleği tüketimi ne kadar mütevazıysa ekran kartı bellek tüketimi de o kadar fazla; dilerseniz biraz da bu konudan bahsedelim.

Ekran Kartı Belleğinin %75’ini Kullanıyor

Optimizasyon konusunda karnesi çok da iyi olmayan bazı AAA yapımlarla geçtiğimiz aylarda karşılaşmış, ilgili oyunların, ekran kartı belleği kullanımlarının 12 GB seviyesine çıktığını görmüştük. Benzer şekilde bir VRAM oburluğunda bulunan Redfall, sistemde bulunan ekran kartlarının bellek kapasitesinin %75’ten fazlasını kendine tahsis ediyor. Örneğin, oyunu 24 GB VRAM’li GeForce RTX 4090 ile 4K (2160p) çözünürlükte oynuyorsanız, VRAM kullanımının 18 GB seviyesine ulaştığını, 6 GB VRAM’li GeForce GTX 1060 ile Full HD çözünürlükte oynuyorsanız, VRAM kullanımının 4,5 GB düzeyine ulaştığını tespit edebilirsiniz. Ancak bunun karşılığında oyunu, ilgili kartlarla 50 fps düzeyinde bile oynamanız pek mümkün olmuyor. Optimizasyon sorunları, GeForce RTX 4090 gibi bir kartla bile aşılamayan Redfall, bomboş sokaklarda koşuştursanız dahi fps konusunda sorun yaşamanıza neden oluyor.

Güncellemelerle Oyunun Boyutu Ufak Ufak Artıyor

Tek kişi oynayabilseniz de çok oyunculu odaklı bir yapım olan Redfall’da “olası” performans sorunlarını asgari düzeye indirmeniz için yapımı, sisteminizdeki SSD’ye kurmanız ve oyun için 100 GB ayırmanız öneriliyor. Tabii oyunun, bu yazının hazırlandığı hafta itibarıyla sisteminizde yaklaşık 103 GB yer kapladığını belirtmemiz gerekiyor.

Minimum Sistem Gereksinimleri

  • İşletim sistemi: Microsoft Windows 10 (64-bit)
  • İşlemci: Intel Core i5-8400 ya da AMD Ryzen 5 1600
  • Bellek: 16 GB
  • Ekran kartı: NVIDIA GeForce GTX 1070 (8 GB) veya AMD Radeon RX 580 (8 GB)
  • Depolama: 100 GB (SSD öneriliyor)

Önerilen Sistem Gereksinimleri

  • İşletim sistemi: Microsoft Windows 10 (64-bit)
  • İşlemci: Intel Core i7-9700K ya da AMD Ryzen 7 2700X
  • Bellek: 16 GB
  • Ekran kartı: NVIDIA GeForce RTX 2080 (8 GB) veya AMD Radeon RX 5700 (8 GB)
  • Depolama: 100 GB (SSD öneriliyor)
Paylaş: