Remastered Ne Demek?

Monster Notebook  7 Aralık 2024

İncelemeler

Son 10 yıldır oyunlarla haşır neşir olmuş herkes, “remake” ve “remaster” kavramlarını duymuştur. Zaman zaman birbirlerinin yerine kullanıldığını gördüğümüz bu iki kavram, aslında oyun dünyasında farklı şeyleri ifade etmek için kullanılıyor. Bu yazımızda, “remaster” kavramına odaklanacağız ve “remake” kavramından farklarını tartışacağız.

Başlarken

Son yıllarda daha fazla duymaya başladığımız “remake” ve “remaster” kavramları, aslında video oyunları tarihinin yabancı olmadığı bir durumu ifade etmek için kullanılıyor. Örneğin 1970’li yıllarda henüz standartlaşmamış donanımlar arasında, oyunların daha fazla kullanıcıya hitap edebilmesi için “dönüştürme” işlemleri oldukça yaygındı. Bu işlemler farklı oyunların çok az değişiklikle veya hiçbir değişiklik yapılmaksızın başka bir konsola aktarılmasını içeriyordu. Bu işleme bugün “port” diyoruz.

Remake Nedir?

Günümüzde “remake” kavramı en yaygın anlamıyla, bir oyunun tüm grafikleri, müzikleri, seslendirmeleri, mekanikleri ve kod tabanıyla, yeni bir donanım teknolojisi üzerinde sıfırdan tekrar inşa edilmesini ifade ediyor. Remake sürümlerde, anlatıma odaklanan ögelerin farklılaştığını, sahnelerin daha farklı yaşandığını ve hatta hikâyenin değiştiğini görmek mümkündür. Remake sürümlerde oyunun tepeden tırnağa yenilenmesi beklenir. Bu sürümler oyunları modern bir anlayışla, modern platformlar üzerinde oyun oynayan bir kitleye sunmayı hedefler.

2023 yılında piyasaya çıkan bir remake olan System Shock, bunun en güzel örneklerinden birini oluşturuyor. Orijinal sürümü 1994’te çıkış yapmış klasik aksiyon-macera oyunu, Nightdive Studios’un hünerli ellerinde Unreal Engine 4 teknolojisiyle buluşmuştu.

System Shock’un 2023 çıkışlı remake sürümü sadece oynanış ve grafik bakımından değil, modellerin tasarımı, çevre ve ortam tasarımı, ses tasarımı gibi açılardan da orijinalinden oldukça farklı. Kapsamlı bir inceleme için aşağıdaki videoya bakabilirsiniz.

Remaster Nedir?

Bugün daha fazla ağırlık vermek istediğimiz “remaster” kavramı ise “remake” sürümlerin aksine, oyunun neredeyse sıfırdan yeniden inşa edilmesini içermez. Oyunların “remaster” işlemleri yapılırken, genellikle mevcut mekanikleri ve anlatım ögeleri fazlaca değiştirilmez. Bununla birlikte grafikleri, çizimleri, seslendirmeleri ve müzikleri, orijinal kaynaklar kullanılarak yenilenir ve oyun modern donanımlara uygun hâle getirilir.

En ünlü remastered sürümleri arasında Blizzard Entertainment’ın 2021 yılında piyasaya sürdüğü Diablo II: Resurrected’ı sayabiliriz. 4K grafik çözünürlüğünü ve 7.1 Dolby Surround ses desteğini destekleyen bu sürümde oyunun orijinal mekaniklerine, eşyalarına ve dengesine hiçbir müdahalede bulunmayan Blizzard, orijinalde 2D olan grafikleri 3D grafiklerle değiştirmekle ve oyuncuların konforlarını artıracak bazı değişikliklerle yetinmiş, böylece 2001 yılında çıkış yapan Lord of Destruction ek paketiyle bilip alıştığımız hâlini alan oyunun tutkulu hayranlarından artı puanları toplamıştı.

Diablo II’nin dışında ses getiren diğer remaster sürümlerinden birkaçını; The Elder Scrolls V: Skyrim, Spyro Reignited Trilogy, Resident Evil HD Remaster ve kötü şöhretine rağmen Warcraft III: Reforged olarak sayabiliriz.

Remastered sürümler, oyunların orijinal hâline mümkün olan en yakın deneyimi, daha modern platformlarda daha çeşitli imkânlarla sunmayı amaçlar. Yani bu sürümler, klasikleşmiş oyunları yeni bir oyuncu kitlesiyle tanıştırırken oyunun orijinal hayranlarını da memnun edecek niteliktedir. Özetle “remake” sürümlerinde ortaya çıkan oyun orijinalden çoğu ayrıntısıyla tamamen farklı bir oyunken “remaster” sürümlerinde oyunun orijinal sürümüne mümkün mertebe sadık kalınır, görsel ve işitsel iyileştirmeler dışında oyunun hissi değiştirilmez.

Hem Remake Hem Remaster Nasıl Olur?

Son bir örnek olarak, Microsoft Games’in orijinal sürümünü 2002 yılında, “remaster” sürümünü Extended Edition adı altında 2014 yılında, son olarak “remake” sürümünü Retold adı altında 2024 yılında piyasaya sürdüğü gerçek zamanlı strateji efsanesi Age of Mythology’yi de unutmamak gerekiyor. Sürümlerin kapsamlı bir incelemesini aşağıdaki videoda bulabilirsiniz.

Hem remake hem de remaster sürümler, eski oyunların yeni platformlarla uyumluluk sorununu çözse de sistem gereksinimlerini yükselterek güçlü bilgisayarlara ihtiyacı artırıyor. Monster Notebook tam bu noktada güçlü donanımlarıyla öne çıkan masaüstü bilgisayar  modelleriyle yardımımıza koşuyor. Siz de güçlü bir Monster Notebook ile oyun zevkinizi zirveye taşıyabilirsiniz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Remastered ne anlama gelir?

Remastered, mevcut bir eserin (oyun, film, müzik) grafik, ses veya teknik özelliklerinin modern teknolojiye uygun şekilde iyileştirilmesidir. Oyun dünyasında, remastered sürümler orijinal oyunun hikâyesine ve mekaniklerine sadık kalırken, görsel ve işitsel olarak yenilenmiş bir deneyim sunar.

Remake yapmak ne demek?

Remake, bir oyunun veya eserin tamamen yeniden inşa edilmesi anlamına gelir. Grafikler, mekanikler, hikâye unsurları ve kodlar sıfırdan yapılır. Yeni nesil teknolojilerle modern kitleye hitap eden bir deneyim yaratmayı hedefler, orijinal sürümden tamamen farklı olabilir.

Remake oyun ne demek?

Remake oyun, orijinal bir oyunun modern grafikler, sesler ve mekaniklerle sıfırdan yeniden yapılmış hâlidir. Bu oyunlar genellikle hikâye ve oynanışta önemli değişiklikler sunar. Amaç, eski bir oyunu modern oyunculara hitap edecek şekilde yeniden tasarlamaktır.

Remaster ve Remastered farkı nedir?

“Remaster,” bir oyunun veya eserin iyileştirilmesi işlemini ifade ederken, “remastered” bu işlemden geçmiş ürünün adıdır. Yani remaster, süreci; remastered ise sürecin sonucunu temsil eder. Her ikisi de modern teknolojilere uyum sağlar, ancak remastered, uygulamanın bitmiş hâlidir.

Paylaş: