Remedy Bombayı Patlattı! Max Payne Remake Geliyor!

Monster Notebook  27 Temmuz 2022

Oyun

Oyun dünyasının başına gelmiş en iyi şeylerden biri, hiç tartışmasız Max Payne’dir. 2001 yılında ilk oyunu çıktığında bizleri kendi macerasına davet etmekle kalmayıp Max’in yaşadıklarını iliklerimize kadar hissetmemizi sağlayan Max Payne, Finlandiya merkezli oyun stüdyosu Remedy Entertainment’ın ilk oyunu olmasa da ilk önemli oyunuydu. Sürükleyici senaryosu, başarılı şekilde kotarılan kasvetli New York tasviri, hikâye ilerleyişinin çizgi roman stilinde aktarılması, The Matrix filminden ilham alınarak oyuna eklenen “bullet time” özelliği ve tok vuruş hissi, oyunun başarısını zirveye taşıdı.

İlk oyunun iki yıl sonrasında oyuncularla buluşan Max Payne 2: The Fall of Max Payne’de, birinci oyunda çalışan mekanikler ve öykü anlatımı, daha da cilalıydı. Ayrıca fizik etkileşiminin artması ve Max’e eklenen farklı yetenekler gibi yapıma getirilen yenilikler, ikinci oyunun da sevilmesini sağladı. Ne var ki oyun endüstrisinin bugünkü kadar büyük olmadığı o yıllarda eksik tanıtım yapılması gibi nedenlerle ikinci oyun, ilki kadar satış başarısı elde edemedi. Bu nedenle dert ortağı hâline geldiğimiz sevgili dostumuz Max Payne ve psikolojimizi allak bullak eden sanrılarından 2012 yılına kadar ayrı kaldık.

Max Payne isim hakkını satın alan Rockstar Games, 2012’de Max Payne 3’ü yayımladı. İlk iki oyunun karanlığı ve kasvetinin yakınından dahi geçmeyen oyunda, NYPD’den emekli olup Brezilya’daki zengin bir ailenin özel güvenlik çalışanı hâline gelen Max’i, kâh São Paulo’nun favelalarında kâh iş merkezlerinde koşturup durduk. Sonra, kendisinden pek ses seda çıkmadı; ne bir yeni oyun haberi geldi ne de eski oyunların yenilenmesiyle ilgili bir haber…

Fakat 23 Temmuz 2021 tarihinde, Remedy Entertainment’ın resmî YouTube kanalında şöyle bir video yayımlandı:

Oldukça profesyonel bir şirket olan Remedy Entertainment, Max Payne’in 10. yılını kutlamamışken neden 20. yılını kutlamak amacıyla böyle bir video hazırlamıştı? Videoda, ilk Max Payne’in model olarak baz alındığı ve Remedy’nin ortağı/kreatif direktörü konumunda bulunduğu Sam Lake’in yanı sıra Max’e, o karizmatik sesini veren James McCaffrey de vardı. Videonun sonunda Sam Lake, Max Payne kıyafetlerini giyiyor, alışıldık “Max Payne yüz ifadesi”ni takınıyor ve bize bir mesaj veriyordu. Bu mesajın ne manaya geldiğini çok değil, dokuz ay sonra anlayacaktık.

Max Payne’in Dönüşü İçin Teklif Remedy’den, Onay Rockstar’dan

Kara film havasına sahip aksiyon oyunu tutkunlarının kutsal kâsesi konumundaki ilk iki Max Payne oyununun, bugünün teknolojilerini göz önüne aldığımızda, oynanış yönünden de mekanik açısından da biraz eskimiş olduğunu kabul edebiliriz. İlgili yapımları, ilk çıktığı dönemde bitirmiş Y Kuşağı mensubu oyun meraklıları, bahse konu iki oyunu yeniden aynı şevkle ve iştahla oynayıp bitirebilirler ama her iki oyunla ilk defa tanışacak Z Kuşağı’ndan oyuncular, bu destansı oyunları biraz hantal bulabilirler.

Bunun farkında olan ve özellikle Control ile kariyerinde bambaşka bir sayfa açıp adını, dev oyun stüdyoları arasına yazdıran Remedy Entertainment, Grand Theft Auto serisinden tanıdığımız ve Max Payne isim hakkını hâlâ elinde tutan Rockstar Games’e, reddedemeyeceği bir teklif yapmış. Max Payne’in ilk iki oyununun remake’inin yapılması yönündeki bu teklif, Rockstar tarafından heyecanla karşılanmış ve hemen onaylanmış. Control oyununda da kullanılan Nortlight Engine ile baştan yapılacak olan ilk iki Max Payne oyununun, ne gibi yenilikler içereceğini tahmin edemesek de başta grafik ve fizik tarafında her şeyin harikulade olacağına eminiz. Max Payne 20. yıl videosunda boy gösteren James McCaffrey’nin mikrofon gerisinde yine Max’e sesini verecek olması fikri, daha geniş haritalarla karşılaşma ihtimali, çatışmalara lezzet katacak daha iyi düşman yapay zekâsı, Max’in rüya/kâbus sekanslarının daha derinlikli hâle getirilmesi, Max Payne Remake oyununu beklememiz için yeterli nedenler.

Orijinal Oyunlara Sadakat Öncelikli Hedef

Prodüksiyon maliyetlerinin Rockstar Games tarafından karşılanarak tam anlamıyla bir AAA oyun olarak dizayn edilecek Max Payne Remake projesi, Rockstar’ı epey memnun etmiş durumda ve şirket, Tero Virtala liderliğindeki Remedy’nin oyunları başarıyla yeniden ele alacağına emin. Virtala’nın söylediklerine göre orijinal Max Payne hikâyesi, atmosferi ve aksiyon dolu anları, remake sürümde de bizlerle aynı anlayışla buluşacak. Orijinal oyunlara sadık şekilde geliştirilecek olan Max Payne Remake’in çıkış tarihini şimdilik bilemiyoruz. Oyunlar hazırlık aşamasında ancak belli ki Remedy, bu iş için kolları çok öncesinden sıvamış. Bu nedenle yeniden yapım oyunların bizi çok bekletmeyeceğini düşünüyoruz.

Son sözlerimize gelmeden önce değinmek istediğimiz bir nokta daha var, o da bu remake’in lore’una eklemlenip eklemlenmeyeceği. Alan Wake ve Control oynamayanlar için konuyla ilgili şimdilik spoiler vermeyelim, bu belki başka bir yazının konusu olabilir ama Max Payne Remake, baştan yapım oyunlar olmaktan çok daha ötesini ifade edebilir. Gözümüz, kulağımız Remedy ve Rockstar’da; Canavar gibi bilgisayarlarımızla birlikte gelişmeleri merakla bekliyor, sizleri bir Max Payne Remake konsept videosuyla baş başa bırakıyoruz.

Paylaş: