Roblox Nedir ve Nasıl İndirilir? Roblox Rehberi

Monster Notebook  8 Eylül 2021

Oyun

Çevrim içi çok oyunculu oyunlar, AA ve AAA yapımlardan ibaretmiş gibi görünse de yetişkin oyuncuların göz ardı ettiği, on milyonlarca oyuncunun her gün bir araya geldiği platformlar da yok değil. Bunlardan biri, özellikle ilköğretim çağındaki oyun meraklılarının gün içerisinde ciddi zaman ayırdıkları Roblox platformu. Kimi zaman ebeveynlerin çocukları için endişelenmelerine vesile olan Roblox, küçük yaştaki oyuncuların yeni nesil oyun anlayışlarını başarıyla temsil ederken onların yaratıcılıklarını geliştirmelerine de katkı sağlayan bir yazılımlar bütünü. Tabii Roblox’u tanımlamak için bundan çok daha fazlasını ifade etmek gerekiyor.

İlköğretim Çağındaki Oyuncuların Favori Oyunu Roblox Nedir?

Son birkaç yıl içerisinde popülaritesi inanılmaz düzeyde artsa da Roblox’un geçmişi, neredeyse 20 yıl öncesine dayanıyor. ABD’nin en iyi üniversitelerinden biri olan Stanford Üniversitesi mezunları David Baszucki ile Erik Cassel tarafından yaratılan ve 2004 yılında Dynablocks adıyla beta versiyonuna ulaştırılan uygulama, Roblox adına kavuştuktan sonra 2006 yılında resmî olarak yayımlandı. Temel mantığı, oyuncuların internet üzerinden bir araya gelerek yeni bir şeyler inşa etmesi ve birbirleriyle sohbet etmesi olarak nitelendirilebilecek Roblox, 2007 yılında, ABD’de COPPA olarak bilinen Çocukların Çevrim İçi Gizliliğini Koruma Yasası ile uyumlu hâle getirildi. Bu sayede 13 yaş altındaki çocuklar, belirli kısıtlamalar çerçevesinde birbirleriyle iletişim kurmaya başladı.

Roblox’un bugünkü misyonu ise oyun meraklılarını bir araya getirmek temeline dayanıyor. Platforma adım atan herkesin kısa süre içerisinde başarılı birer oyuncu, daha sonraysa birer oyun geliştirici ve kodlayıcı hâline gelmesine imkân tanıyan Roblox, sürükleyici üç boyutlu maceralara dâhil olmak isteyen on milyonlarca oyuncuya her gün kucak açıyor. Hem bilgisayar ve Xbox serisi oyun konsolu hem de mobil işletim sistemlerine uygun bir uygulaması bulunan Roblox, bu yolla hâlihazırda geliştirilmiş olan oyunların, ücretsiz şekilde milyonlarca oyuncu tarafından deneyimlenebilmesine imkân tanıyor. Platform içerisinde yarıştan aksiyona, FPS’den platform macera oyunlarına kadar sayısız oyun bulunuyor. Oyunlardaki karakterlerin görsel olarak renkli ve ilgi çekici olması, detaydan arındırılması, küçük yaştaki oyuncuların bu yapımlara kendilerini daha rahat kaptırabilmelerine yardım ediyor. Ayrıca küçük oyuncular, görsellerdeki boşlukları kendi hayal güçleriyle doldurabiliyor.

Roblox Nasıl İndirilir? Roblox Studio Nedir?

Farklı platformlarda çalışabilecek şekilde yapılandırılan ve büyük bir esneklik kazandırılan Roblox; Apple marka cihazlardaki AppStore aracılığıyla, Android işletim sistemli aygıtlardaki Google Play Store üzerinden, Amazon’un web sayfası yardımıyla, Xbox One mağazasından ve Windows 10 işletim sistemindeki Microsoft Store ile indirilip kurulabiliyor. Kurulum aşamasının sonrasında uygulama, kullanıcılardan doğum tarihlerini girerek bir hesap oluşturmalarını istiyor. Ardından bu işlemleri yapan kişinin robot ya da gerçek bir insan olup olmadığı birkaç adımlık bir testle kontrol ediliyor. İlk aşamada herhangi bir elektronik postaya gereksinim duymadan açılabilecek Roblox hesabı ile ana uygulamaya kolayca erişilebiliyor. Masaüstü bilgisayarlardaki uygulama, şimdilik en konforlu Roblox platformu olarak değerlendiriliyor. Uygulama penceresinin sol tarafında yer alan Discover menüsünden oyunlar aranıp bulunabilirken Profile aracılığıyla kullanıcılara atanan karakter kişiselleştirilebiliyor. Bu karakter oyunlarda görüntülenebildiği için kişiselleştirme, bazı oyuncuların en çok zaman harcadığı nokta olabiliyor. Hatta oyunun gerçek para ile satın alınabilen oyun içi para birimi Robux ile karakter kişiselleştirmesi yapmak adına kıyafetler ve aksesuarlar alan çok sayıda oyuncu bulunuyor.

Roblox Studio ise Roblox’a oyun hazırlamak, oyun içerisinde değerlendirilebilecek eşyalar geliştirmek ve oyun odaklı içeriklere imza atmak için kullanılması gereken bir uygulama. Roblox’un kendi uygulamasından ayrı olarak çalışan Roblox Studio, kullanıcılara büyük bir serbesti sunuyor ve küçüklerin kodlama ile küçük yaşta tanışabilmelerine zemin hazırlıyor. Kimi oyuncular, Roblox Studio’yu kullanarak oldukça basit ve çekicilikten uzak yapımlar hazırlarken günlük oyuncu sayısı milyonlarla ölçülen AA tadında yapımlar da yine Roblox Studio marifetiyle geliştirilebiliyor. Burada kullanıcıları sınırlayan iki unsur, onların hayal güçleri ve Roblox Studio’ya olan hâkimiyetleri oluyor.

Kendi başına apayrı bir dünya olan Roblox’a dair detaylar anlatmakla bitmiyor ve Roblox, ilerleyen dönemde oyuncular arasında daha popüler hâle gelecek gibi görünüyor.

Paylaş: