Rust’ta Güvenilir Yiyecek ve Su Temini Nasıl Sağlanır?
Rust maceranızın “rast” gitmesi için silahlarınızda kullanmak üzere mermi depolayıp düşmanlarınıza birbirinden başarılı tuzaklar kurmanız kadar, karakterinizin, oyun esnasında yükselen mide gurultularına da kulak vermeniz son derece önemli. Yiyecek ve suyun, oyundaki karakterinizin hayatta kalması için gerekli olduğunu size her fırsatta anımsatan Rust’ta, belki bir gurme olmanız beklenmiyor ama karakterinizin, tükettikten sonra zehirlenmeyeceği yiyecekleri ve temiz içme suyunu bulmanız, kullanmanız gerekiyor. Bu noktada bir beachcomber ya da raider olmanız bir şey değiştirmiyor zira yiyecek ve suyun karakterinize göre değeri, oyundaki yetkinliğiniz ne olursa olsun aynı. O hâlde gelin, Rust oyununda güvenilir yiyecek ve su temininin nasıl sağlanacağına birlikte bakalım.
Rust Dünyasındaki Yiyecek Kaynaklarını, Vakit Kaybetmeden Keşfedin
Kendi içinde ayrı bir dünya olan Rust’ta kaynak yönetimi ve tüketimi ne kadar önemliyse yiyecek kaynaklarının yönetimi ve tüketimi de o kadar önem arz ediyor. Oyunda, yiyecek bulmanızın birçok yolu var fakat her bir yöntemin, kendine özgü riskleri olduğunu da göz ardı etmemeniz gerekiyor. Ayrıca oyundaki işleyiş, çoğu noktada fantastik olmasına karşın yiyecek tüketimi sürecinde gerçek dünya kurallarının işlediğini unutmamalısınız. Şimdi gelelim yiyecekleri nasıl bulacağınıza.
Eğer oyuna yeni başladıysanız ve henüz “acemi”yseniz, en klasik yöntem olan loot ile işe başlayabilirsiniz. İstihkak ya da ration kutularında elmadan konserve ton balığına, küçük su şişesinden tablet çikolataya kadar birçok yiyecek ve içeceğe ulaşabilirsiniz. Eğer toplayıcılık ve avcılık konusunda biraz çekingenseniz, Rad Towns (Radyasyon Kasabaları) tarafına uğramanızı öneririz. Zira burada loot yapma fiilinin hakkını vereceğiniz gıda sandıkları mevcut. Tabii her sandığın içinden yüksek kaliteli yiyecek çıkma ihtimali o kadar yüksek değil ama en azından içilebilir temiz suya erişmeniz, bu sandıklarla -oldukça yüksek oranda- mümkün.
Kendinizi oyunun dünyasına biraz daha kaptırdıktan sonra doğal kaynaklara yönelebilirsiniz. Meyve ağaçlarından toplayacağınız meyveler, çalılıklardan toplayabileceğiniz mantarlar, başlangıç için gayet iyi yiyeceklerdir. Sonraki adımda ise elinizdeki gereçlerden de yardım alarak hayvan avcılığı yapmaya başlamanız gerekir. Daha fazla protein ve yağ içeren yiyecekler, karakterinizin sağlığını da pozitif yönde etkiler. Ancak avcılık süreci, biraz risklidir ve gerek hayvanlar gerekse avcılık yaptığınızın farkına varacak düşmanlarınız, sizin için tehdit hâline gelebilir.
Su Kaynaklarını Güvence Altına Almayı İhmal Etmeyin
Su, gerçek yaşamda olduğu gibi Rust’ta da karakterinizin hayatta kalması için olmazsa olmaz ögelerden biridir. Bu noktada, oyunda su bulma ve arındırarak tüketme noktasında dikkatli hareket etmeniz gerekir. Yağmur toplayıcılar, göller ve nehirler, Rust’ta bulabileceğiniz su kaynaklarından bazılarıdır. Tabii bahse konu su kaynaklarındaki suyun, daima temiz olabileceğini düşünmeyin ve her ihtimale karşı arıtma yoluna gidin. Oyun içinde edinebileceğiniz su arıtma kartları ve ilerleyen aşamalarda inşa edebileceğiniz su arıtma tesisleri, temiz suya erişiminizin olmasını sağlar.
Daha önce bahsettiğimiz istihkak kutularından ve gıda sandıklarından yüksek miktarda şişe su çıkarsa, hepsini tüketmek yerine uygun bulduğunuz alanlara bu suları depolamanız yerinde olur. Bu sayede su arıtma süreçleriyle -en azından kısa vadede- uğraşmadan, karakterinizin su gereksinimini karşılayabilirsiniz.
Son olarak yiyecek ve içecek depolama konusuna değinelim. Gerçek dünya kurallarının bazılarının işlediği Rust oyununda, avladığınız hayvanların etlerini, çiğ olarak tüketmeniz pek önerilmiyor zira zehirlenebilirsiniz. Elde ettiğiniz et, bir tüketimlik kadarsa bu eti, pişirerek tüketmeniz şart. Eğer elde ettiğiniz etin miktarı fazlaysa, eti kurutarak ya da önceden pişirerek depolayabilirsiniz. Her bir işlem sonucunda etin besin değerinin değişiklik gösterebileceğini unutmayın. Su depolama konusunda biraz daha rahat davranabilirsiniz. Su arıtma tesisleri ve temiz içme suyu kaynakları bulduğunuzda, suyu; varil, bidon ve büyük boy şişelere doldurarak uzun süreli kullanım için suyunuzu hazır edebilirsiniz.
Konu kaynaklardan açılmışken, Rust’ın bilgisayar sistem kaynaklarını yüksek oranda kullandığını anımsatalım. Bu noktada, elinizin altında bir “canavar” varsa, sistem kaynaklarının yoğun kullanılmasını önemsemeden, doğrudan doğruya oyununuza odaklanabilirsiniz. Monster tarafından geliştirilen; Abra, Tulpar ve Semruk ailesindeki oyun bilgisayarları performans sorunlarıyla boğuşmaksızın hayal ettiğiniz Rust deneyimini yaşamanızı sağlar.