Rust’ta Sağlık ve İyileştirme Yöntemleri: İtem’lar ve Rehberler

Monster Notebook  1 Mayıs 2024

Oyun

Gerçek hayatta da olduğu gibi biraz konforun ve güzel yemekler yemenin pozitif etkilerini hemen göreceğiniz Rust oyununda, sağlık ve iyileşme konusuna özellikle önem göstermeniz gerekiyor. 60 puanlık bir sağlıkla başladığınız oyunda rakip saldırıları, radyasyon etkileri, item yetersizlikleri ve daha pek çok nedenle sağlığınızı kaybetmeniz, hiç de zor olmuyor. Bu nedenle hangi item’ları kullanarak oyundaki sağlığınızı kısa sürede artıracağınızı bilmeniz önem kazanıyor. Dilerseniz gelin, Rust’ta sağlık ve iyileştirme yöntemlerine değinelim.

Rust Oynarken Sağlık Puanınızı Doğru Yönetin

Rust oynarken sağlığınız sıfır seviyesine geldiğinde, ölmeyi ve yeniden doğmayı ya da sizi ayağa kaldıracak birilerini beklemenizdense oyun süresince sağlık puanınızı doğru yönetmeniz, sizin için çok daha doğru bir karar olur. Az sonra değineceğimiz gibi çeşitli yiyecekler ve sağlık çantaları, sağlık seviyenizi yükseltir fakat sağlığınızı olumsuz etkileyecek bazı durumlara karşı tedbirli olmanız da gerekir.

  • Kanama ve Zehirlenmelere Dikkat: Rust’ın vahşi doğası gereği oyunda sıkça karşılaşacağınız durumlardan biri, kuşkusuz kanamadır. Fark edemediğiniz tuzaklar, düşman saldırıları, yırtıcı hayvanlarla gireceğiniz mücadeleler, yaşayacağınız kanamaların temel sebepleri arasında yer alır. Kanama, beraberinde sağlık puanınızda hızla düşmeyi de getirir ve bunun önüne, bandaj gibi item’lar kullanarak geçebilirsiniz. Benzer şekilde zehirlenme de Rust oynarken başınıza gelebilecek olumsuzluklardandır. Özellikle bozulmuş gıdaları tüketmeniz, bunun başlıca sebeplerindendir ve sağlığınızı düşürecek zehirlenmelere, çeşitli antidotlar kullanarak karşı koyabilirsiniz.
  • Dinlenmeye ve Saklanmaya Gayret Edin: Yoğun çatışma ya da hayvan saldırısı karşısında azalan sağlığınızın daha da diplere inmemesi için güvenli alanlarda dinlenmeniz, son derece önemlidir. Gece karanlığında da güvenli bölgenize çekilip sağlık puanlarınızı koruyup iyileşmeniz de mümkün.
  • Kıyafet Seçiminiz Sağlığınızı Etkileyebilir: Oyunun yapısı ve dinamikleri gereği değişen hava koşulları, sağlığınızın hızla azalmasına neden olur. Ayrıca radyasyonlu alanlar da yapımın bir diğer sağlık düşmanı unsurudur. Buradan hareketle ortam ve hava koşullarına uygun kıyafetler seçerek maceranıza devam etmeniz gerekir.

Yaralanma Konusu, Sandığınızdan Daha Önemli

Çevresel tehlikeler, vahşi hayvan saldırıları, düşman çatışmaları gibi nedenlerle alacağınız hasarlar, yanınızda sağlık çantası, bandaj, sağlık çubukları ya da şırınga gibi item’lar olmadığı takdirde yaralı konumuna geçmeniz çok kısa sürer. Bu durumda ekranda 45 saniyelik bir zamanlayıcı ortaya çıkar ve zamanlayıcının rengi, iyileşme ihtimalinizi gösterir. Renk yeşilse %60 ila 100, sarı ise %30 ila 59, kırmızı ise %0 ila 29 iyileşme şansınız vardır. Eğer aksiyona girmeden önce sağlık çantası edindiyseniz, Rust’ın kaotik dünyasına, kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Peki, hangi eşyalar ne kadar işe yarar ve yanınızda eşya yoksa ne yapmalısınız?

Ucuz ve bol miktarda bulunan bandajlar, kullandığınız takdirde 5 can yeniler ve 50’ye kadar da kanamayı durdurur. Daha fazla sağlık kaybetmemek için kanamaya başlar başlamaz bandaj uygulamanız yerinde olur. Şırıngalar ise hemen 15 sağlık puanı kazandırır ve zaman içinde 20 ekstra sağlık puanına kadar da iyileşme sağlar. Sağlığınız %50’nin altına düştüğünde bir şırınga kullanmanız önerilir. Ancak unutmayın, şırınganın iyileştirme etkisi birkaç dakika sürer ve bu süreçte sağlığınız tamamen yenilenene kadar güvenli bir yerde saklanmaya çalışın.

Eğer yanınızda pek bir eşya yoksa, yaralı durumundan kurtulmanız hâlâ mümkündür. Daha önce de belirttiğimiz gibi güvenli bir yer bulup saklanmanız, iyileşme adına atacağınız en önemli adımlardan biridir. Çevrenizde ya da yanınızda yiyebileceğiniz değerli gıdalar varsa, onları vakit kaybetmeden tüketin; bu sayede sağlığınız daha hızlı yenilenir. Ortam sessiz olsa yaralıyken pek bir yere çıkmayın ve bekleyin; zira saklandığınız yerde bir süre sabit kalmanız da sağlık yenileme hızınızın artmasını sağlar. Hareket ederseniz, sağlık yenilemeniz yavaşlar bu sebeple durağan hâle kalmanız önerilir. Ayrıca kamp ateşi gibi ısı kaynaklarının çevresinde bulunarak sağlık yenileme işlemini hızlandırabilirsiniz.

Siz de Rust’ın çetin dünyasında ayakta kalmanıza yardım edecek bir yardımcı arıyorsanız, “canavar” ile tanışma vaktiniz gelmiş demektir. Monster tarafından geliştirilen üstün performanslı oyun bilgisayarı modelleri Abra, Tulpar ve Semruk ile Rust başta olmak üzere tüm oyunları, performans sınırlarına takılmadan deneyimlemenizi sağlar.

Paylaş: