Rust’ta Savunma ve Tuzak Sistemleri Nasıl Kurulur?

Monster Notebook  1 Mart 2024

Oyun

Sıradan bir hayatta kalma, inşa oyunu gibi görünse de Rust oyununda hayatta kalmak, satranç oynamaya epey benziyor. Zira Rust’ta da her hamlenizin bir sonucu var ve bazen oyuncuların değeri, maalesef bir piyon kadar olabiliyor. Tabii Rust’ta şah-mat durumu, oyuncuların zekâlarını ne kadar kullandıkları ve ne denli iyi stratejiler geliştirdikleriyle de belirlenebiliyor. Gedikli oyuncular, sinema filmlerine konu olan Tetris’teki blokları doğru şekilde dizerken ya da Skyrim’deki ejderhaları alt ederken elde ettikleri tüm deneyimleri, Rust’ın tehlikeli mi tehlikeli dünyasında uyguluyor. Ne var ki Rust, kendine özgü dinamikleri olan, kuralları bulunan ve daima kurnazca stratejiler geliştirip zekice kurgulanmış tuzaklarla “mekân”larını savunanların hayatta kaldığı bir oyun. İşte tam bu nedenle bir Rust oyuncusu olarak sizin de Rust’taki savunma ve tuzak sistemlerinin nasıl kurulacağını, en iyi şekilde bilmeniz gerekiyor.

Temel Savunma Stratejileriyle Rust’taki Düşmanlarınıza Kök Söktürün

Rust oynarken günün her saatinde ve her koşulda düşman saldırılarından çekinmeden “Evim, güzel evim,” diyebilmeniz için bulunduğunuz ortamı temel savunma stratejilerine uygun şekilde tasarlamanız gerekir. Bu noktada, az sonra anlatacağımız stratejiler oyunun hangi aşamasında olursanız olun, işinize yarayacaktır.

  • Güçlü Duvarlar Örün: Oyunun başlarında kaynak sorunları nedeniyle üssünüzün duvarlarını tahtalarla örmüş olabilirsiniz ancak tahta, orta ve uzun vadede başınıza iş açabilecek materyallerden biridir. Gerçek bir koruma sağlamak adına taş ve mümkünse metal duvarlar örmelisiniz. Bu sayede düşmanların kullanacakları TNT’lere karşı bile duvarlarınız direnç gösterir ve üssünüz zarar görmez.
  • Kontrol Sizde Olsun: Üssünüzün kapılarını ve kapı kilitlerini, baskın senaryolarını göz önüne alarak yerleştirin. Metal kapı ve elektronik devrelerden yardım alarak oluşturacağınız kodlu kilit sistemleri, davetsiz misafirleri, kapının diğer tarafında bırakmaya yardım eder. Eğer gözünüzü kararttıysanız, üssünüzde birden fazla kapı kullanabilir, düşmanlarınızı yanıltabilecek tuzaklarla dolu koridorlar da hazırlayabilirsiniz.
  • Gözetleme Noktaları Oluşturun: Gündüz saatlerinde nispeten sakin olabilecek Rust dünyasında hava kararmaya başladığında düşmanlarınız, baskına yeltenebilirler. Bunun önünü alabilmek adına üssünüzün yüksek yerlerinde gözetleme noktaları oluşturun. Malzeme sıkıntısı çekmiyorsanız ve devre şemalarıyla uğraşmaya da vaktiniz varsa, üssünüze alarm ve izleme sistemleri kurarak savunma konusunda “level” atlayabilirsiniz.

Etkili Tuzak Kullanımıyla Rust’ın Yenilmezi Olun

Kaosun dur durak bilmediği Rust’ta başarı elde edebilmeniz, yalnızca savunma geliştirmekle pek mümkün olmaz. Kaynaklarınızı dikkatlice kullanarak hazırlayacağınız tuzaklar, düşmanlarınızı pişman etmenize ortam hazırlar. Düşmanlarınızı şaşırtmak ve üssünüzü korumak için kurabileceğiniz bazı tuzaklar şöyle:

  • Av Tüfeği Tuzağı: El yapımı mermilerle dolu olan ve sizin müdahalenize gerek kalmadan mermilerini ateşleyebilen tuzak, üslerinizi korumak için oldukça kullanışlıdır. Kapı girişlerine, dar koridorlara, değerli eşyalarınızın bulunduğu yerlere bu tuzağı yerleştirerek izinsiz giriş yapmaya çalışanları anında etkisiz hâle getirebilirsiniz.
  • Ayı Kapanı: Üssünüze sızma girişiminde bulunacak olan düşmanlarınıza acı verici bir “Hoş Geldin” sürprizi hazırlamak niyetindeyseniz, ayı kapanı, bu iş için biçilmiş kaftandır. Görünürlüğünü engellemek için çeşitli kamuflaj yöntemlerinden yararlandığınız takdirde düşmanlarınıza 80 hasar verebilen kapan, gayet mütevazı malzeme gereksinimlerine sahiptir.
  • Alev Tareti: “Havalar şu sıra soğuk seyrediyor, keşke biraz ısınabilsek,” diyen düşmanlarınızın doya doya alev banyosu yapabilmelerini sağlayacak olan alev tareti, üssünüzün içinde ve dışındaki dar geçiş noktalarında kritik rol oynar. Enerji kaynağına bağlayarak etkinleştireceğiniz tareti, yüksek kaliteli metal malzeme bulduğunuz anda üretin ve olacakları arkanıza yaslanıp izleyin.

Eski usul olan ama “can yakan” ahşap zemin dikenleri, ev yapımı mayınları, elinizde yeterince materyal biriktiğinde kurabileceğiniz karadan havaya füzeleri (SAM), Rust’taki savunma ve tuzak sistemleri arasına dâhil edebiliriz. Ama sona sakladığımız bir “canavar” var ki elinizin altında onun olduğunu bilen düşmanlar, korkudan tir tir titrerler. Monster imzalı; Abra, Tulpar ve Semruk ailesindeki oyun bilgisayarları, Rust’taki en iyi yardımcınız ve hatta en güçlü tuzağınız hâline gelebilir. Yüksek performanslı işlemci, ekran kartı ikilisiyle güç kazanan modeller, en detaylı üs kurulumlarını ve saldırı süreçlerini bile sorunsuz şekilde tamamlamanıza olanak verir.

Paylaş: