Serinin Yeni Oyunu: Gran Turismo 7 İnceleme

Monster Notebook  11 Mart 2022

Oyun

PC ve Xbox kullanıcılarının gıptayla baktıkları Gran Turismo serisi, Sony’nin elindeki en önemli yarış simülasyonu olmayı sürdürüyor. Son versiyonu, PlayStation 4 platformuna 2017 yılında çıkan ve içerik eksikliği nedeniyle serinin sıkı takipçileri tarafından çok benimsenmeyen Gran Turismo Sports’un ardından, dokuzuncu nesil konsola uygun bir Gran Turismo gelmesi bekleniyordu. Serinin geliştiricisi Polyphony Digital’ın başkanı Kazunori Yamauchi’den heyecan veren açıklamalar 2018 yılında gelmeye başladı. Birkaç yıl içinde Gran Turismo 7’nin çıkacağını ifade eden Yamauchi, oyunun PlayStation 5 sürümünden bahis açmasa da ellerinde 2017’nin ilk aylarından itibaren PS5 geliştirici kitleri bulunuyordu. Bu da yeni oyunun hem PlayStation 4 hem de PlayStation 5 platformlarına çıkacağını işaret ediyordu. Küresel pandemi koşulları nedeniyle ertelemeler yaşayan Gran Turismo 7, GT tarihindeki ilk, aynı anda çift platforma çıkan oyun olacaktı.

Bugün oyunun geliştirilme süreci tamamlandı ve yapımın oyuncularla buluşmasına bir aydan az süre kaldı. Dilerseniz gelin, Polyphony Digital tarafından açıklanan bilgiler ve oyunla ilgili yayımlanan videolardan hareketle bizleri Gran Turismo 7’de nelerin beklediğine kısaca bakalım.

Çeyrek Asırlık Gran Turismo Markası Sekizinci Ana Oyunla Taçlanıyor!

İlk oyunu PlayStation’a 25 yıl önce çıkan Gran Turismo, ömrünü yalnızca bu oyun serisini geliştirmeye adayan Polyphony Digital’ın bilgi birikimi ve tecrübesiyle sekizinci ana oyunuyla PlayStation 4 ve 5 sahiplerinin karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Yeni oyun, Kazunori Yamauchi’nin anlatımıyla gerçekleşen State of Play etkinliğinde ortaya veriler sayesinde ne denli beklenmeye değer bir yapım olduğunu gösteriyor.

168 araç ve 29 pistle piyasaya çıkıp ilerleyen yıllarda içerik bakımından nispeten zenginleşen Gran Turismo Sports’un aksine daha ilk çıkışında bizlere 450’ye yakın araç ve 90’dan fazla pist sunacak olan Gran Turismo 7, toplam 34 farklı yerde yarış yapma imkânı da tanıyor. Oyun içinde elde edebildiğimiz araçlarımıza erişebilmemiz amacıyla değerlendirebileceğimiz Gran Turismo Cafe, Microsoft’un Forza Horizon serisindeki Festival Alanı’na benziyor. GT Cafe’de araçlarımıza erişebileceğimiz gibi çeşitli araç markalarının tarihi ve araçlarla ilgili kapsamlı bilgiler edinmemiz de mümkün oluyor.

Güçlü Tek Oyunculu ve Eğlence Dolu Çok Oyunculu Modlar Var!

Gerçekten dünya üzerinde var olan yarış pistlerinin yanı sıra Gran Turismo serisiyle özdeşleşen klasikleşmiş pistler de yeni oyunda bizleri bekliyor. Kendimize göre tasarladığımız ve özelleştirdiğimiz araçlarla katılabileceğimiz yarışlarda, bize zorlu anlar yaşatacak yapay zekâ destekli sürücüler bulunuyor. Onlara karşı daha çetin mücadeleler verebilmemiz ise temel ve gelişmiş sürüş tekniklerini öğrenmemize yardım eden ehliyet sınavları sayesinde mümkün oluyor. Her ne kadar kapsamlı bir yarış simülasyonu olsa da eğlencenin doruklara çıktığı drag ve drift yarışları da Gran Turismo 7’de yer alıyor. Oldukça güçlü ve karşısında onlarca saat geçirebileceğiniz tek oyunculu modlardan sıkıldığınızda ise sizleri yerel-bölünmüş ekran destekli yarışlar ve dünyanın dört bir yanındaki rakipleriniz bekliyor. İsterseniz toplanma alanlarında iletişime geçebileceğiniz diğer yarışçılarla ortaklaşa etkinlikler oluşturmanıza izin veriliyor. Tüm bu yarış heyecanını ölümsüzleştirmek istediğinizde ise fotogerçekçi çekimler yapabilmenize olanak veren fotoğraf modu size hitap ediyor.

DualSense Kontrolcüsüyle Eşsiz Bir Yarışa Deneyimine Hazırlanın!

PlayStation 5 oyun konsolunun üstün hesaplama gücünden sonuna kadar yararlanan Gran Turismo 7, yeni nesil bir oyundan bekleyeceğimiz kalitede görseller sunuyor. Ancak oyunun PS4’e de çıkıyor olması, grafik tarafında küçük çaplı kesintilerin kaçınılmaz olarak gerçekleştirildiğini de su yüzüne çıkarıyor. Yine de gerçek zamanlı ray tracing efektleri, yüksek kaliteli kaplamalar oyunun görsel gerçekçilik katsayısını artırıyor. Tabii yapımın bir yarış simülasyonu olmasından dolayı gerçekçiliği artıran kendine özgü yönleri de bulunuyor. Örneğin ülkelerdeki hava şartları, iklim değişiklikleri ve hava basıncı gibi detaylar, doğrudan doğruya yarışlara etki ediyor. Özellikle araçların yol tutuşları gibi parametreler, ülke ve hava koşullarına göre farklılık gösteriyor. Tüm bu unsurlar, eşsiz bir kullanıcı deneyimi sunan DualSense kontrolcüsüyle bizlere yansıtılıyor. Haptic-kinestetik geri bildirim ve adaptif tetikler yarış sürecini âdeta pistte yarışan bir pilot gibi tecrübe edebilmemize ortam hazırlıyor. Buna kulaklıklarla işitilebilen üç boyutlu konumsal sesler de eklenince,Gran Turismo 7, serinin en değerli üyesine dönüşüyor.

Mart ayının başlarında yayımlanacak olan Gran Turismo 7’yi PlayStation 4, PlayStation 4 Pro ve PlayStation 5 platformlarında deneyimleyebilirsiniz.

Paylaş: