Anasayfa   >   Oyun   >   SnowRunner İnceleme

SnowRunner İnceleme

Monster Notebook  25 Eylül 2022

Oyun

Oyunlarda araç, özellikle de iri yarı kamyon/kamyonetleri sürmekten hoşlanıyorsanız ve aklınızın bir köşesinde hep “Alıp başımı gitsem, kamyonumla doya doya turlasam,” gibi düşünceler bulunuyorsa, SnowRunner ile aradığınız oyunu bulmuş olabilirsiniz. Spintires serisinin bir üyesi olan ve kendinden önceki MudRunner’ın çamurlu değil de daha çok karlı versiyonu olarak nitelendirebileceğimiz SnowRunner, evet, bilumum iri kıyım araçlarınızı alıp açık arazilerde dilediğiniz gibi süreceğiniz ama hedeflediğiniz şekilde hareket edemeyeceğiniz bir yapım. Dilerseniz oyunun ayrıntılarına beraber bakalım.

“Şoförsen Bas Gaza” Sözünün Anlamını Kaybettiği Oyun: SnowRunner

Euro Truck Simulator ve American Truck Simulator gibi oyunlarla içinizdeki TIR sürücüsünü memnun ediyorsanız ve artık daha ilginç yük taşıma, görev yapma mekaniklerine kendinizi hazır hissediyorsanız, off-road simülasyonu türündeki SnowRunner’ı beğenebilirsiniz. Temelde ETS ailesine oldukça benzeyen ama aracınızı, doğa ve çevre koşulları nedeniyle çok da istediğiniz gibi kontrol edemediğiniz oyun, İngiliz Ovee Game Studios’un (serinin isim hakkı şu an Saber Interactive’de) en iddialı işlerinden biri. SnowRunner’da hedefiniz, oyunun size verdiği araçlarla Kuzey Amerika (Alaska ve Michigan) ve Rusya’nın kuş uçmaz kervan geçmez diyarlarında birtakım görevler alıp zamanla yeni araçlara kavuşarak daha zorlu ve eğlenceli görevler yapmanız üzerine kurulu. Ancak Spintires serisine aşinaysanız, oyunda araçları kullanmanın o kadar da kolay olmadığını tahmin edebilirsiniz.

Spintires ve MudRunner’da araçlarınızın tekerleklerinin düşmanı olan çamur ve çeşitli engebelere artık kar ve buz da ekleniyor. Görev icabı bir köprünün tamir edilmesi için birtakım malzemeler taşırken sürdüğünüz kamyoneti ya da kamyonu tekerlek kayması nedeniyle yardan aşağı yuvarlamanız ya da sık kullanılan yollarda eriyen karların yarattığı çamur deryasına batırmanız -ve onlarca dakika çıkaramamanız- gayet olası. “Böyle oyun mu olur?” demeyin, bu oyunun “olayı” bu. Tabii bahse konu görev yapma sürecinde yaşayacağınız tek zorluk doğa şartları değil; benzin bitmesi ve aracınızın hasar alması da görevleri sil baştan yapmanıza neden olabilir.

Kulelerle Harita Açmak? Birisi Far Cry’dan mı Söz Ediyor?

Popüler oyunlarda işe yarayan birtakım özellikleri kendi oyun dünyasına yedirmeyi bilen SnowRunner’da devasa haritaların tamamını açabilmeniz, yeni araçlar elde edebilmeniz ve doğal olarak yeni görevler alabilmeniz için haritalardaki gözetleme kulelerini bulmanız icap ediyor. Bu oyun mekaniği, size Far Cry serisi gibi Ubisoft oyunlarından tanıdık gelebilir. Üç alanın açılmasından sonra karşınıza çıkacak dört farklı haritada neler olup bittiğini öğrenmeniz, benzin ikmali yapabileceğiniz istasyonların yerini ve görev alabileceğiniz mekânları görebilmeniz mümkün oluyor.

Hem tek başınıza hem de en fazla üç arkadaşlarınızla birlikte eşli oynayabileceğiniz şekilde tasarlanan SnowRunner, özellikle tanıdık arkadaşlarla oynandığında daha eğlenceli hâle geliyor. Oyunun kimilerine göre en keyifli kimilerini ise canından bezdiren, koca koca araçların bir yerlere saplanıp kalması ve dakikalarca, bazen saatlerce oradan çıkamaması durumu, eşli oyunlarda, üstesinden hemen gelebileceğiniz küçük bir pürüze dönüşüyor. Zira çamur ya da kalın kar birikintilerine saplanan aracınız veya arkadaşlarınızın araçları, diğer araçlarca bulunduğu yerden çıkarılabiliyor. Çamura batan aracı vinçle çekme şeklindeki senaryoların işe yaramadığı durumlarda ise takılı kalan aracı iteklemek gibi -iptidai ama işe yarar- çözümler üretilebiliyor. Oyunun bu denli başarılı olmasında önemli pay sahibi Havok fizik motoru sayesinde süreç, genellikle gerçekçi şekilde ilerliyor.

Türü sevenler için son derece eğlenceli bir oyunken bolca sabır isteyen yapımlara ayırabileceği süresi kısıtlı olan oyuncular için pek bir anlam ifade etmeyen SnowRunner, kendi açtığı zorlayıcı sandbox/off-road simülasyonu yolundan tüm hızıyla ilerlemeyi sürdürüyor. Eğer böylesi yapımlara meraklıysanız ve çıktığı ilk dönemden bu yana Spintires serisini takip ediyorsanız, SnowRunner’ı deneyebilirsiniz.

Paylaş: