SpellForce III Reforced İnceleme

Monster Notebook  13 Mart 2022

Oyun

Bugün aramızda olmayan bazı oyun stüdyoları, arkalarında bıraktıkları mirasla oyun tutkunlarını yıllardır mutlu ediyor. Böylesi stüdyolardan biri, hiç şüphesiz Almanya merkezli Phenomic Game Development’tır. Daha önce Settlers adlı kült oyun serisinin ilk yapımlarında görev alan Volker Wertich tarafından kurulan Phenomic, 2000’lerin başlarında büyük sükse yapan SpellForce: The Order of Dawn ile adını tüm dünyaya duyurmuştu. 2006’da çıkan ikinci oyunları SpellForce 2: Shadows War ile büyük övgü toplayan Phenomic’i, yılın ilerleyen aylarında Electronic Arts satın aldı ve adını EA Phenomic yaptı. Bu stüdyonun yalnızca strateji oyunları yapmaya odaklanacağını ifade eden Electronic Arts, biri geliştirilmesi yarım bırakılan diğer ikisi ise web tarayıcısı oyunu olmak üzere iki oyun yaptırdığı EA Phenomic’i, 2013 yılında kapattı. Bu durum, SpellForce hayranlarını fazlasıyla üzdü ama neyse ki unutulan veya ihmal edilen oyun markalarını-stüdyolarını bünyesine katan THQ Nordic, SpellForce oyun haklarını aldı ve SpellForce 3 geliştirilip yayımlanabildi.

Yüksek Fantezi Konsepti, Serinin Üçüncü Oyununda Devam Ediyor

PC platformuna 2017 yılında çıkan yüksek fantezi konseptli SpellForce 3, THQ Nordic tarafından yayımlanan ve yine Almanya merkezli Grimlore Games tarafından geliştirilen ilk SpellForce oyunu olma özelliği taşıyor. Serinin alametifarikası olan rol yapma ve gerçek zamanlı strateji unsurlarının hibrit şekilde başarıyla işlenmesi, yüksek prodüksiyon kalitesine sahip seslendirmeler ve ince bir sanat anlayışıyla hazırlanan ara sahneleri, yapımın albenisini artırıyor.

Oyunda, kontrol şeması noktasında oyuncuya önemli bir özgürlük sunuluyor. Yapımın henüz başlarında “SpellForce” ve “Geleneksel” olmak üzere iki ayrı kontrol şeması ekrana getiriliyor. SpellForce seçeneği değerlendirildiğinde; oyuna özgü kısayollar, önceden tanımlı kahraman erişim tuşları ve ok tuşlarıyla haritada gezinme imkânları devreye giriyor. Geleneksel seçeneği etkinleştirildiğindeyse klasikleşmiş rol yapma ve gerçek zamanlı strateji oyunlarıyla büyük benzerlik gösteren kontrol şemaları, yapıma entegre ediliyor. Burada, yönetilen kahramanlar için önceden atanmış tuşlar bulunmuyor ve haritada W, A, S, D tuşlarıyla gezilebiliyor.

Nefes Kesen ve Sürprizlerle Dolu Bir Macera

Sıkı strateji fanatiklerinin de yalnızca izometrik kamera açısına sahip rol yapma oyunlarına zaman ayıranların da rahatlıkla deneyimleyebilecekleri SpellForce 3, oldukça güçlü, sürükleyici ve derin bir senaryo ile oyuncuları karşılıyor. Ana senaryo görevi, Wolf Guard komutanı General Sentenza Noria’yı kontrol edip asilerin entrikalarını, onlar harekete geçmeden önce ortaya çıkarmak üzerine kurulu. Yola Gwen ve Anselm ile birlikte çıkan Sentenza Noria, serinin doğası gereği yol boyunca umulmadık karışıp sıra dışı maceralar yaşıyor. Her bir karakterin kendine has gelişim ve yetenek ağaçları bulunuyor. Kara Büyü ve Ak Büyü marifetleri, Gwen ve Anselm’de ortakken Gwen’in Elementsel yetenekleri, Anselm’in ise Disiplin kabiliyetleri, karakter ekranları aracılığıyla görüntülenebiliyor. Sentenza Noria ise Gaddarlık, Disiplin ve Liderlik vasıflarıyla ekibine önderlik ediyor. Oyunun henüz başlarında hikâye gereği yaşananların ardından ekibe, okçu Bertrand da ekleniyor. Tüm bu süreç sayesinde oyun, ekran karşısında yapıma yabancı olan oyuncuların oyun dinamiklerini ve işleyişini özümsetiyor.

İlk oyunundan beri anlatı yönü güçlü bir rol yapma ve gerçek zamanlı strateji oyunu olmayı başaran SpellForce’un üçüncü oyunu, yüksek fantezi konsepti kapsamında şekillendirilmiş bir dünyada saatler geçirmeyi bekleyen oyun tutkunlarına eğlenceli saatler vadediyor.

SpellForce III Reforced, Bu Defa Yeni Nesil Oyun Konsollarına Geldi

Pek çok izometrik kamera açılı rol yapma ve gerçek zamanlı strateji oyunuyla kıyaslandığında, son derece derli toplu kontrol şemalarıyla yapılandırılan son SpellForce oyunu, bu defa SpellForce III Reforced adıyla yeni nesil konsollara geliyor. Oyun kontrolcü ve rol yapma-strateji türlerini bağdaştıramayanlar için yüz güldüren bir kolaylık sunan geliştirici ekip, kontrolcülerdeki analog çubuklardan tetik tuşlarına kadar her noktaya, oyunda kısa sürede ustalaşılabilmesini sağlayacak kısayollar ekliyor. Kamera yönetimi, analog çubukta bulunurken kahramanların yönetimi ise daha sonra özelleştirilebilecek tuşlar yardımıyla yapılabiliyor. Oyunda tekrar ele alınan yapay zekâ, yenilenen dengeler ve bambaşka oyun modları, oyuncuların SpellForce evrenine taze bir adım atmaları mümkün kılıyor.

Serinin hayranı olup SpellForce 3 deneyimini bir de geniş ekranlı televizyonda, konsol rahatlığıyla yaşamak isteyenler, nefeslerini tuttu ve oyunu bekliyor. Yapım, 8 Mart 2022 itibarıyla Sony ve Microsoft’un, sekizinci ve dokuzuncu nesil oyun konsollarına sahip oyuncuların beğenisine sunuldu.

Paylaş: